Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ιερείς στην μάχη κατά της εγκληματικότητας ηλικιωμένων

http://www.vimaorthodoxias.gr
Την βοήθεια ιερέων ζητά η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απάτες που στήνονται σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων και αφορούν κυρίως «εικονικά τροχαία».
Σύμφωνα με το ikivotos.gr επειδή το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη χώρα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ήρθε σε επαφή με την Εκκλησία, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθειά της.
Όπως έγινε γνωστό, οι ιερείς από άμβωνος θα ενημερώνουν τους πιστούς για το τρόπο που γίνεται η απάτη.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που η Εκκλησία καλείται να ενημερώσει τους πιστούς. Η πρώτη αφορούσε τη δράση της Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα και η δεύτερη τα εικονικά τροχαία και ήδη η πρώτη προσπάθεια ενημέρωσης των κληρικών έγινε σε ειδική εκδήλωση στην Πάτρα με πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, στην οποία ανταποκρίθηκε θετικά η τοπική μητρόπολη. Σε αυτή την εκδήλωση αστυνομικοί εξήγησαν τον τρόπο που στήνεται η κομπίνα. Όπως εξήγησαν στους ιερείς, οι δράστες τηλεφωνούν στα θύματά τους και τους ενημερώνουν ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως ο γιος ή η κόρη) έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα. Συνηθίζουν να αναφέρουν: «Γεια σας, τηλεφωνώ από την Αστυνομία. Θέλω να σας ενημερώσω ότι ο γιος σας σκότωσε με το αυτοκίνητό του ένα παιδί στον δρόμο. Αν μας δώσετε 1.000 ευρώ, θα φροντίσουμε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς δίκη».
Χιλιάδες ηλικιωμένοι έχουν πιστέψει τους επιτήδειους και τους έχουν καταβάλει τα χρήματα, πριν προλάβουν να ανακαλύψουν ότι πρόκειται για απάτη. Ύστερα από το κύμα καταγγελιών, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να προσπαθήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των ηλικιωμένων μέσω της Εκκλησίας. Εκατοντάδες ιερείς δεσμεύτηκαν ότι θα αφιερώνουν ένα δίλεπτο στο κήρυγμα της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, στο οποίο θα προειδοποιούν τον κόσμο για την απάτη.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017 ημερίδα από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Προστασία από απάτες σε βάρος πολιτών – Ειδικότερη αναφορά για απάτες σε βάρος ιερέων», την οποία παρακολούθησαν 280 κληρικοί. Ανάλογη ημερίδα είχε διοργανωθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στην Πάτρα.
Ήδη πολλοί ιερείς έχουν ενημερώσει τους πιστούς και θα συνεχίσουν να το κάνουν και το επόμενο διάστημα.
Η περίπτωση Σώρρα είναι πιο περίπλοκη και, για τον λόγο αυτό, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωσή της καλεί τους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ταυτόχρονα, αποφάσισε να ενημερώσει το ποίμνιο για τη δράση της οργάνωσης Ελλήνων Συνέλευσις. Ηδη ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος εξέδωσε εγκύκλιο, ενώ δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, μιλώντας στο Κανάλι 6.
Ο Μητροπολίτης αναφορικά με την Ελλήνων Συνέλευσις και τη δράση του Αρτέμη Σώρρα έκανε λόγο για παραπλάνηση του ελληνικού λαού με την υπόσχεση της εξόφλησης των χρεών του, ενώ δεν διστάζει να μιλήσει και για κουτόχορτο όσων πέφτουν στην παγίδα αυτή.
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης συνιστά στους πολίτες να αφυπνιστούν και να μην πέφτουν στην παγίδα της παραπλάνησης. Το θέμα απασχόλησε και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία θεωρεί την οργάνωση ρατσιστική με έντονα εθνικιστικό, αντιεκκλησιαστικό και αρχαιολατρικό χαρακτήρα, προτρέποντας τα μέλη της Ελλαδικής Εκκλησίας να απέχουν από τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Και στις δύο περιπτώσεις -εικονικά τροχαία, Ελλήνων Συνέλευσις- οι ιερείς καλούνται να ενημερώσουν από τον άμβωνα με κηρυγματά τους τους πιστούς οι οποίοι πέφτουν πιο εύκολα θύματα των επιτήδειων.
Είναι χαρακτηριστική η θέση που διατυπώνει ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως για «διαφώτιση των αδαών»: «Σας παρακαλούμε, Αδελφοί και Πατέρες, να έχετε όλα αυτά υπόψη, να διαφωτίζετε τους αδαείς και οι πάντες να στηρίζουμε την ελπίδα μας για τη λύση των εθνικών προβλημάτων στον Πανάγαθο Θεό. Ας ακουσθεί και πάλι καθαρά ο λόγος του Θεού στα βάθη της ψυχής μας. ‟Μη πεποίθατε επ’ άρχοντας επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία” (ψαλμός 143,3). Όσον αφορά, δε, τους χριστιανούς εκείνους που παρασύρθηκαν και έδωσαν τον όρκο των ειδώλων, εάν έχουν ακόμη συνείδηση χριστιανική και ίχνος φόβου Θεού στην ψυχή τους, ας ζητήσουν με συντριβή το Έλεός Του στα πόδια ενός πνευματικού. Το αμάρτημα που διέπραξαν δεν είναι μικρό».

http://www.vimaorthodoxias.gr/nea/ieris-stin-machi-kata-tis-egklimatikotitas-ilikiomenon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.