Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Ποια η κατάλληλη διατροφή όταν έχουμε κρυολόγημα ή πυρετό

pronews.gr

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση από ένα κρυολόγημα ή κάποια άλλη ίωση. Ακόμη σημαντικότερη είναι όμως η σωστή ενυδάτωση και η αναπλήρωση πολύτιμων συστατικών που χάνονται από τον οργανισμό όταν αρρωσταίνουμε.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε φαγητό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος και την ένταση των συμπτωμάτων.

Η παντελής αποχή από το φαγητό δεν είναι καλή ιδέα, αναφέρει η Δρ Σάρον Χόρες Μπέργκβιστ, παθολόγος από το Πανεπιστήμιο Έμορυ των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το φαγητό δεν πρέπει να γίνεται εμμονή και ότι ο ασθενής δεν πρέπει να τρώει με το ζόρι

Η απώλεια της όρεξης αποτελεί φυσικό επακόλουθο σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης και δεν είναι κακό να τρώμε μόνο όταν πεινάσουμε. Όταν μάλιστα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, τάση προς έμετο ή διάρροια, δεν πρέπει να πιέζουμε το σώμα μας όταν δείχνει... απροθυμία να δεχτεί την τροφή.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επαρκείς «αποθήκες» ενέργειας στο σώμα μας ώστε να συντηρηθούμε για ένα μικρό διάστημα χωρίς σημαντική πρόσληψη τροφής.

Η επαρκής ενυδάτωση αναδεικνύεται σημαντικότερη από το φαγητό όταν αντιμετωπίζουμε ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη. Ιδιαίτερα όταν η ίωση συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν πάντα λόγω γρίπης), επιβάλλεται η πρόσληψη ηλεκτρολυτών, τους οποίους βρίσκουμε σε σημαντική ποσότητα στα λεγόμενα αθλητικά ποτά.

Όταν εκδηλώνεται φλεγμονή λόγω λοίμωξης, η πείνα καταστέλλεται ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Δαπανώντας λιγότερη ενέργεια στην πέψη, ο οργανισμός μπορεί να... αφοσιωθεί στην εξόντωση του παθογόνου εισβολέα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες σε ενέργεια είναι μηδενικές, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς το τι θα φάμε. Πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, ιδιαίτερα τα κορεσμένα, καθώς απορρυθμίζουν την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο σώμα. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες (κυρίως Α και C) και οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν υποστηρικτικά για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Η σούπα με λαχανικά είναι το ιδανικό «γιατροσόφι» στην περίπτωση αυτή, αφού τα λαχανικά παρέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ το ζεστό υγρό βοηθά να διασπαστεί η βλέννα.

Πηγή: onmed.gr

http://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/485706_poia-i-katallili-diatrofi-otan-ehoyme-kryologima-i-pyreto   (11 Απρ 2018   94)   (11 Νοε 2019   43)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.