Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Κι όμως, το κινητό και ο υπολογιστής βλάπτουν σοβαρά την υγεία

pentapostagma.gr

Πλέον οι φορτητές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Όσο για τους υπολογιστές, υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που μάλλον αδυνατούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτούς.

Όλες αυτές οι συσκευές έχουν γίνει «ένα» με τη ζωή μας, ωστόσο, όπως κάθε άλλη συσκευή, η κατάχρησή τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα και μάλιστα, πλέον, έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική τους χρήση βλάπτει σοβαρά την υγεία μας.

Ιδού, λοιπόν, πέντε κομμάτια της υγείας μας που κινδυνεύουν από σοβαρές βλάβες λόγω… υπερβολικής δόσης τεχνολογίας:

-Εγκέφαλος: πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι παραμονή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του τάμπλετ για περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα, όχι μόνο καταστρέφει να γκρίζα κύτταρα, αλλά επηρεάζει αρνητικά και το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συμπόνοια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει νεώτερης ηλικίας άτομα σε βίαιες συμπεριφορές.

-Μάτια: ο διαρκής έλεγχος του κινητού μας, για μηνύματα, μέιλ, ειδοποιήσεις, ανανεώσεις προφίλ και όλα αυτά που κάνουμε καθημερινα, οδηγεί σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ψηφιακή κόπωση των ματιών», η οποία συνοδεύεται από θολή όραση, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, αφήστε που έχει αρνητικές επιδράσεις στη μυωπία και την πρσβυωπία.

-Μέση-πλάτη-αυχένας: ναι, το ξέρουμε ότι όλοι τονίζουν ότι πρέπει όταν καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή να έχουμε συγκεκριμένη στάση. Επίσης, όλοι ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα η στάση αυτή δεν μπορεί να κρατηθεί και αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν χρησιμοποιούμε μια μιρκότερη συσκευή, όπως το κινητό. Οι γιατροί, μάλιστα, έχουν εφεύρει μια έκφραση για τα προβλήματα που προκαλεί η υπερβολική χρήση του κινητού για την αποστολή μηνυμάτων, μιλώντας για «αυχένα του SMS».

-Ύπνος: ο εθισμός στη χρήση των social media οδηγεί σε αϋπνία, κακό ύπνο και όλα τα συμπαραμαρτούμενα, ενώ και το φως από την οθόνη δεν βοηθά σε ομαλό ύπνο.

-Ψυχική υγεία: η «νομοφοβία» είναι η κρίση πανικού που παθαίνουμε όταν δεν βρίσκουμε το κινητό μας, ή όταν βρισκόμαστε σε περιοχή που δεν μπορούμε να συνδεθούμε με το διαδίκτυο. Είναι ψυχική διαταραχή και αν την αισθανόμαστε, χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικού.

http://www.pentapostagma.gr/2017/02/%ce%ba%ce%b9-%cf%8c%ce%bc%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%b2%ce%bb%ce%ac.html#ixzz4YhE05wTz   (20 Μαρ 2017   108)   (20 Απρ 2018   189)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.