Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Όσιος Αρσένιος Αγιοφαραγγίτης

Στις 14 Ιουλίου εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Αρσενίου Αγιοφαραγγίτου στο Αγιοφάραγγο. Η μόνη γραπτή πηγή από την οποία μαθαίνουμε για την υψηλή πνευματική ζωή και την νηπτική θεολογία που καλλιέργησαν οι ερημίτες του Αγιοφάραγγου και γενικά των Αστερουσίων και ιδιαίτερα για τον Όσιο Αρσένιο είναι η βιογραφία του Οσίου Γρηγορίου του Σιναΐτου.

Τη βιογραφία του Οσίου Γρηγορίου του Σιναΐτου παρουσιάζει στο ‘ Νέο Εκλόγιο’ , ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, όπως την κατέγραψε ο μαθητής του Όσιος Κάλλιστος.

Από αυτή πληροφορούμεθα ότι ο Όσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης (1255-1347μ.χ) μόνασε στην Ιερά Μονή Σινά, όπου ξεχώριζε για την αρετή και τους πνευματικούς αγώνες. Λόγω κάποιων πειρασμών που αντιμετώπισε από φθόνο του διαβόλου, έφυγε μαζί με το μαθητή του τον Όσιο Γεράσιμο από το Σινά, πήγαν στα Ιεροσόλυμα και προσκύνησαν τον ζωοδόχο τάφο του Κυρίου και άλλα προσκυνήματα και μετά έρχονται στην Κρήτη στους Καλούς Λιμένες.

Εκεί κοντά στο Αγιοφάραγγο βρήκαν κάποια σπήλαια ήσυχα και κατοίκησαν και συνέχισαν με ζήλο τους πνευματικούς τους αγώνες.

Προς τούτοις ο Όσιος Γρηγόριος είχε τη φροντίδα και ζητούσε από τον Κύριο να εύρη κανένα πνευματικό άνδρα, να τον οδηγήσει σε ανώτερο πνευματικό στάδιο.

Πράγματι κάποια μέρα κάποιος αναχωρητής, όπου ησύχαζε σε εκείνα τα μέρη πολύ ενάρετος και στολισμένος με πράξη και θεωρία, Αρσένιος το όνομα, πήγε στο κελί του Οσίου και του μίλησε περί της φυλακής του νοός, περί της νήψεως, και περί νοεράς προσευχής και πως καθαρίζεται ο νούς δια μέσου της εργασίας των εντολών και γίνεται όλος φωτοειδής.

Στη συνέχεια του δίδαξε με κάθε λεπτομέρεια για τη νοερά προσευχή και τη φύλαξη του νοός. Πώς να συνάγει εις τον εαυτό του όλας του τας αισθήσεις και να ενώνει τον νουν του με το πνεύμα (την καρδιά) λέγοντας συνεχώς την ευχή ΄΄Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με΄΄ .

Επίσης του δίδαξε την ψυχοτεχνική μέθοδο με την αναπνοή, σαν βοηθητικό μέσο για τη συγκέντρωση του νου μέσα στην καρδιά.

Αφού εγκολπώθηκε με πολύ πόθο ο Όσιος Γρηγόριος αυτή τη θεόπνευστη διδασκαλία, ως καλός μαθητής στη συνέχεια έγινε σπουδαίος διδάσκαλος και Ιεραπόστολος της Νοεράς προσευχής και της Νηπτικής θεολογίας. Στη συνέχεια αναχώρησε από την Κρήτη και μαζί με το μαθητή του τον Όσιο Γεράσιμο πήγε στο Άγιον Όρος, όπου δίδαξε τη νέα ησυχαστική και νηπτική εργασία.

(14 Ιουλ 2017   93)     (13 Ιουλ 2018    273)    (13 Ιουλ 2020   96)   (13 Ιουλ 2021   51)   (13 Ιουλ 2022   27/367)

Σχετικές Δημοσιεύσεις :

Όσιος Αρσένιος ο Αγιοφαραγγίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.