Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

ΑΓΙΟΙ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΕΥΤΥΧΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣΙΑΝΗ

(ΑΓΙΟΙ ΕΥΤΥΧΙΑΝΟΙ) 17 Αυγούστου

Οι Άγιοι αυτάδελφοι Ευτύχιος –Ευτυχιανός και Κασιανή, έζησαν στην περιοχή της Μονής Οδηγήτριας ΒΔ στο μέρος που λέγεται ‘ΑΓΙΟΥΣ’, από τη φράση στους Αγίους, δηλ. στον τόπο των Αγίων του Όρους Ράξος ή του Όρους των Λιθίνων, όπως το αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος στη Διαθήκη του. Έζησαν κατά τη πρώτη χιλιετία, μάλλον την περίοδο της Αραβοκρατίας (827-961).

Ο μεν Άγιος Ευτύχιος διετέλεσε επίσκοπος Γόρτυνας και Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, αλλά επειδή αγαπούσε περισσότερο τον ησυχαστικό βίο αποσύρθηκε (ή ίσως εκδιώχθηκε) από Σαρακηνούς κατακτητές  και ασκήτευε μέχρι το τέλος της ζωής του, μαζί με τον αδελφό του Ετυχιανό στους Αγιούς. 

Άγιος Ευτυχιανός Μαναριά

Ο Άγιος Ευτυχιανός ήταν απλός Μοναχός και μαρτύρησε στη θέση Μαναριά (όπως λέγεται και σήμερα) ανάμεσα στο χωριό Λίσταρο και στη Μονή Όδηγήτριας, όπου υπάρχει ο βράχος πάνω στον οποίο μαρτύρησε και έχει αποτυπωμένο το χέρι του Αγίου καθώς ακούμπησε κατά το μαρτύριο και τη τσεκουριά από το φονικό όργανο που τον σκότωσε.

Οι τάφοι των Αγίων Ευτυχιανών, όπως αποκαλούνται, βρέθηκαν τέλη του 10ου ή αρχές του 11ου αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο, μέσα σε σπηλιά που σήμερα είναι διαμορφωμένη και λειτουργεί ως Ναός των Αγίων, που τιμούνται στις 17 Αυγούστου.

Σώζονται οι κάρες των δύο Αγίων Ευτύχιου και Ευτυχιανού στη Μονή Οδηγήτριας.

ΚΕΦΑΛΙ Σπηληά Καλόγριας (Αγ.Κασιανής)

Η αδελφή των Αγίων, η Κασιανή (ή Ευτυχιανή) ασκήτεψε σε σπηλιά στο όρος Κεφάλι, στη λεγόμενη ΄΄Σπηλιά της Κασιανής΄΄, στο ακρωτήριο Λίθινο, κοντά στο Μάρτσαλο, σε απόκρημνο μέρος.

Για την Αγία Κασιανή κα τη σπηλιά της υπάρχουν στη γύρω περιοχή πολλοί θρύλοι και παραδόσεις, αλλά και θαυμαστά φυσικά φαινόμενα που εμπόδισαν την προσπάθεια κάποιων να ανέβουν στη σπηλιά της Αγίας Κασσιανής.

Σύμφωνα με μια παράδοση από την περιοχή των Αστερουσίων πέρασε και ασκήτεψε και η Αγία Κασιανή, η γνωστή υμνογράφος και πιθανόν να έζησε μαζί με τη δική μας Αγία Κασιανή.

Τους τάφους των Αγίων θα ανακαλύψει μια μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα, ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Σίβας Πυργιωτίσσης. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς και πλούσιοι και έφεραν το επίθετο Τζοβαέρη. Ο Ιωάννης από πολύ νεαρή ηλικία πόθησε το μοναχικό βίο και εγκατέλειψε το σπίτι, την οικογένεια και τις ανέσεις της κοσμικής ζωής.

Ξεκίνησε την ασκητική ζωή στα ερημητήρια των Αστερουσίων και συγκεκριμένα στο όρος Ράξος όπου, μετά από θεία αποκάλυψη, βρήκε σε σπήλαιο τους τάφους των Αγίων Ευτυχίου και Ευτυχιανού και έκτισε ναό αφιερωμένο στην μνήμη τους. Πριν εγκαταλείψει την περιοχή για να επιτελέσει το ιεραποστολικό του έργο στην Κρήτη άφησε εκεί έναν μοναχό. 

Σπηλαιώδης Ναός.- Τάφοι των Αγίων

Άλλη παράδοση δέχεται ότι και ο Άγιος εκάρη μοναχός από κάποιον ευλαβή γέροντα της περιοχής. Στη διαθήκη του Αγίου Ιωάννου περιγράφονται οι κακουχίες που πέρασε περιπλανώμενος σε αδιάβατα δάση όπου βρήκε μια σπηλιά με δύο μνημεία και άκουσε φωνή που του έλεγε: «Ιωάννη, Ιωάννη, Ιωάννη, ά είδας ενταύθα δύο μνημεία εισίν Ευτυχίου και Ευτυχιανού, και μέλλεις εν αυτώ τώ τόπω ανεγείραι και άγιον ναόν είς όνομα τούτων».

Πράγματι ο Άγιος Ιωάννης έκτισε ωραίο Βυζαντινό Ναό δίπλα στους τάφους των Αγίων, του οποίου σήμερα σώζονται τα ερείπια. Ήταν ο πρώτος από τους πολλούς Ναούς που έκτισε ο Άγιος στη Κρήτη στα πλαίσια του πλούσιου ιεραποστολικού του έργου. 

Ερείπια Ναού Αγίων Ευτυχιανών
 (10ος-11ος αιώνας)

Στήν περιοχή τῶν Ἁγίων Εὐτυχιανῶν κοντά στόν γκρεμισμένο ναό τῶν Ἁγίων κτίστηκε πρόσφατα νέος περικαλής ναός πρός τιμή τῶν αὐταδέλφων Εὐτυχίου, Εὐτυχιανοῦ καί Κασσιανῆς.

Ἡ οικοδόμηση τοῦ ναοῦ ξεκίνησε στις ἀρχές τοῦ ἔτους 2008, με την ἄδεια τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γορτύνης και Ἀρκαδίας και την ἔγκριση τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, και ὁλοκληρώθηκε το καλοκαίρι τοῦ ἔτους 2009.

Ἡ πανήγυρις τῶν Ἁγίων γίνεται κάθε χρόνο μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα στόν νέο ναό στίς 17 Αὐγούστου μέ τή συμμετοχή πολλῶν πιστῶν καί κληρικῶν ἀπό τήν εὐρύτερη περιοχή.  

Νέος Ναός Αγ. Ευτυχιανών

Ὁ Νέος Ναός τῶν Ἁγίων Εὐτυχίου, Εὐτυχιανοῦ καί Κασσιανῆς ἐγκαινιάστηκε τήν Κυριακή 8 Μαΐου 2011 ἀπό τόν οἰκεῖο Μητροπολίτη Γορτύνης καί Ἀρκαδίας κ. Μακάριο μέ τή συμμετοχή τῶν Πατέρων τῆς Ἱερᾶς Μονῆς μας, Κληρικῶν καί πολλῶν πιστῶν ἀπό τήν περιοχή τῆς Μεσαρᾶς καί Ἡρακλείου μέσα σέ κατανυκτική ἀτμόσφαιρα.



Λειψανοθήκη με κάρες Αγ.Ευτυχίου-Ευτυχιανου

(17/8/2017    100 )  ( 16/8/2018  436)   (16/8/2019  39)  (16 Αυγ 2020   72)   (17 Αυγ 2021   18)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.