Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ο Άγιος Ονήσιμος στο Μεταξοχώρι του Νομού Ηρακλείου (εορτάζει 15 Φεβρουαρίου)

Επιμέλεια, φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη
Λίγο πριν το Μεταξοχώρι, του Δήμου Καζαντζάκη, 32 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, κοντά στην οδική αρτηρία, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ονήσιμου, μοναδικού σε ολόκληρη τη χώρα.
Βρίσκεται σε μια γόνιμη και εύφορη περιοχή, πολύ κοντά στην Μονή του Επανωσήφη, και έχει πάρει το τοπωνύμιο Ανέσιμος, παραφθορά της λέξης Ονήσιμος.
Το εκκλησάκι ,ανακαλύφτηκε τυχαία από έναν ανώτατο δικαστή, ο οποίος είχε στο σημείο που ήταν θαμμένο το εκκλησάκι, ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του.
Θεώρησε ότι η χάρη του αγίου τον προστάτευσε και έτσι ανακαίνισε την εκκλησία, η οποία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 του Φλεβάρη και δικαστές απ΄όλη τη χώρα έρχονται και προσκυνούν τη χάρη του.
Λίγα μόνο μέτρα υπάρχει ένα ποταμάκι, ρυάκι, με νερό τους χειμερινούς μήνες, ενώ δίπλα στο το πετρόχτιστο εκκλησάκι υπάρχει ένα πηγάδι βάθους 2,5 μέτρων.
Τα πιο παλιά χρόνια, οι αγρότες, έπιναν νερό από αυτό το πηγάδι , όταν πήγαιναν στα χωράφια τους.
Θυμούνται χαρακτηριστικά « το καλοκαίρι που τρυγούσαμε τα αμπέλια μας, πάντα πίναμε νερό από του Νήσιμου το πηγάδι. Πηγάζει μέσα από ιερό!»
Το πηγάδι αυτό συνδέεται με ένα μύθο, που μας τον είπαν οι κάτοικοι, όταν μετά τη λειτουργία, στο πανηγύρι στις 15 Φλεβάρη, μας φίλεψαν ρακί και μυζηθρόπιτες.
Το συγκεκριμένο πηγάδι πάντα είχε πάρα πολύ νερό το οποίο υπερχείλιζε από το στόμιό του. Μια γυναίκα όμως, την εποχή που κατασκεύαζαν το δρόμο προς Μεσσαρά, πήγε να πλύνει τα κουρασμένα πόδια της στο νερό του πηγαδιού. Ύβρις προς το «ιερό ύδωρ» . Το πηγάδι λιγόστεψε το νερό του, δεν υπερχείλιζε πια αλλά ήταν πάντα γεμάτο, να εξυπηρετεί τους διψασμένους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής.

http://iscreta.gr/2017/02/%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF-2/    (14 Φεβ 2018  86)   (15 Φεβ 2019   155)   (14 Φεβ 2022   45)   (14 Φεβ 2023   31/224)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.