Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Αργολίδος Νεκτάριος: «Ο Κώδικας Da Vinci και τα τριάκοντα αργύρια»

vimaorthodoxias.gr

Σε όσους επιχειρούν αυτή τη περίοδο να ευτελίσουν το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και να επιτεθούν στην Πίστη μας αναφέρεται σε κείμενό του ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος.

Το κείμενο του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:

Πριν αποφασίσει κανείς να ριχτεί στο καλό, είναι αναγκαίο να γνωρίζει πως μπαίνει σε ναρκοπέδιο.   Ν. Στάικχαρντ

Είναι συνηθισμένη πρακτική τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας, κάποια τηλεοπτικά ή διαδικτυακά κανάλια, που διαθέτουν μία στοιχειώδη σοβαρότητα, να τροποποιούν το πρόγραμμά τους, παρουσιάζοντας κάποιες επίκαιρες εκπομπές, συζητήσεις, ντοκυμανταίρ και ταινίες σχετικές με βιβλικά θέματα και γεγονότα.

Όπως υπάρχουν και εξαιρετικοί δημοσιογράφοι που αναφέρονται στα πρόσωπα και γεγονότα της Μ. Εβδομάδος με σεβασμό, μέσα από ωραιότατα κείμενα και αφιερώματα.

Υπάρχουν όμως και δυστυχώς τηλεοπτικά κανάλια και δημοσιογράφοι, που εθισμένοι στη σκανδαλοθηρία και στις αναθυμιάσεις βόθρων να μην μπορούν να ξεφύγουν από τη βρωμιά και ακαθαρσία. Και αν μεν πρόκειται για τύπους γραφικούς και αφελείς, τους δίνεις κάποια ελαφρυντικά. Όταν όμως πρόκειται για αυτοπροσδιοριζόμενους “προοδευτικούς”, που διατείνονται ότι λένε μόνο την αλήθεια(!) τότε αυτό αποτελεί πρόκληση. (Άλλωστε στην Ελλάδα είσαι ο,τι δηλώσεις και απαιτείς να σε αναγνωρίζουν όπως εσύ θέλεις, έστω και αν η προοδευτικότητά σου είναι της εποχής του … χαλκού!)

Έτσι λοιπόν οι κατά καιρούς κατά φαντασίαν “προοδευτικοί”, πιστοί στις αρχές του αυριανισμού, τις μεγάλες μέρες της χριστιανοσύνης, βρίσκουν την ευκαιρία να ευτελίσουν την πίστη κάποιων ανθρώπων. Το πρόσωπο του Χριστού, είναι ο βασικός στόχος. Δεν θυμάμαι κάποια Μ. Εβδομάδα που να μην έχουν προβληθεί έργα απαράδεκτα και «δημοσιογραφικές» έρευνες –κυριολεκτικά γραμμένες στο πόδι- με στόχο τον Χριστό και το έργο Του.

Αγωνίζονται έτσι με κάθε μέσο να ευτελίσουν το πρόσωπο του Χριστού και να αποκόψουν την ελπίδα των ανθρώπων. Ανασύρουν ξεχασμένα κείμενα και θεωρίες ή έργα ευφάνταστων συγγραφέων και τα προβάλλουν, ωσαν να είναι η ανακάλυψη του αιώνα! Ευαγγέλιο του Ιούδα, Απόκρυφα ευαγγέλια, ο τελευταίος πειρασμός, κώδικας Da Vinci και δεν συμμαζεύεται.

Είναι πανθομολογούμενο ότι κανένα άλλο βιβλίο δεν έχει τόσο εξωνυχιστικά ερευνηθεί, όσο η Βίβλος. Είναι απίστευτος ο όγκος των βιβλίων, των επιστημονικών ερευνών και διατριβών που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν από σοβαρούς επιστήμονες και διακεκριμένα πανεπιστήμια. Αλλά και για κανένα άλλο πρόσωπο δεν έχουν γραφτεί τόσα πολλά όσο το πρόσωπο του Χριστού.

Φιλόσοφοι, θεολόγοι, λογοτέχνες, ποιητές, ιστορικοί, καλλιτέχνες, εμπνεύστηκαν γοητεύτηκαν από τη μορφή Του και άφησαν υπέροχα έργα και κείμενα. Ακόμη και αρνητές Του σε στιγμές ειλικρίνειας, αναγνώρισαν την μοναδική προσωπικότητά Του.

Κι έρχονται κάποιοι “προοδευτικοί”, που δεν έχουν ανοίξει καν τη Βίβλο, να προβάλλουν και να υποστηρίξουν θέσεις και απόψεις, που δεν αντέχουν όχι στην επιστημονική κριτική, αλλά ούτε καν στην κοινή λογική. (Ένας μάλιστα “προοδευτικός” καθηγητής πανεπιστημίου, που είχε άποψη περί παντός επιστητού, μίλησε κάποτε στην τηλεόραση για τα 12 Ευαγγέλια! Ούτε είχε φυλομετρήσει μία Καινή Διαθήκη για να δεί ότι τα Ευαγγέλια είναι τέσσερα!) Θυμίζουν όλοι αυτοί το σύλλογο που δημιούργησαν κάποιοι στην Αγγλία, για να υποστηρίξουν ότι η γη είναι τετράγωνη και όχι στρογγυλή! Γελούν όχι μόνο οι κότες, αλλά και τα μυρμήγκια!

Θα περίμενε λοιπόν κανείς λίγη σοβαρότητα, λίγο σεβασμό στην επιστημονική έρευνα, αλλά πολύ περισσότερο, λίγο σεβασμό στην πίστη κάποιων ανθρώπων. Το θλιβερό είναι ότι οι παρ᾿ ημίν “προοδευτικοί”, ενώ υποτίθεται ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα και για τα δικαιώματα των ζώων, δεν θέλουν να σεβαστούν το δικαίωμα του άλλου να πιστεύει κάπου. Κι ενώ μπορεί να μιλούν και να γράφουν κατά του bullying οποιασδήποτε μορφής, οι ίδιοι είναι αυτοί που με ιδιαίτερη χαιρεκακία και μίσος επιδίδονται σ᾿ ένα απίστευτο πολλές φορές bullying κατά των θρησκευομένων και των ιερών προσώπων ή των συμβόλων τους.

Είμαι βαθειά πεπεισμένος ότι ο χριστιανισμός ήταν και είναι η θρησκεία (καταχρηστικά χρησιμοποιώ τον όρο, γιατί ο χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία˙ όμως δεν είναι το θέμα μας αυτό) που έχει υποστεί και υφίσταται το χειρότερο bullying. Από την εποχή του Νέρωνα, ως και σήμερα, όταν οπαδοί άλλων θρησκειών ανατινάζουν εκκλησίες και σκορπούν το θάνατο σε χιλιάδες ανυποψίαστους και αθώους ανθρώπους – βλέπε Σρι Λάνκα.

Όλες αυτές οι σκέψεις δεν γεννήθηκαν τυχαία. Αφορμή ήταν ένα περιστατικό που συνέβη σε γνωστό μου πρόσωπο τούτες τις μέρες, στο κατώφλι της Μ. Εβδομάδος.

Ένα νέο παιδί, πολύτεκνης οικογένειας με σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό, αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ελλάδα, λόγω του θανάτου του πατέρα του, για να σταθεί πλάι στην οικογένειά του και στα μικρότερα αδέλφια του, που περνούσαν δύσκολες ώρες. Πρώτο του μέλημα ήταν να βρεί δουλειά. Η χώρα βρισκόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και βέβαια η ανεργία έγινε ο εφιάλτης των νέων της πατρίδας μας.

Μετά από πολλές προσπάθειες προσελήφθη σε πολύ “προοδευτική” εφημερίδα που διαθέτει και διαδικτυακό κανάλι. Όλο αυτό το διάστημα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά πολλές “υπόγειες διαδρομές”, ίντριγκες, διαπλοκές και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Η ανάγκη τον έκανε να κάνει πολλή υπομονή και να ρίξει πολλές φορές νερό στο κρασί του. Ώσπου το ποτήρι ξεχείλισε.

Από τη διεύθυνση του ζήτησαν να γράψει ένα άρθρο και να ετοιμάσει ένα βιντεάκι για τα απόκρυφα Ευαγγέλια, που να υποστηρίζει πως ο Χριστός είχε σχέσεις με την Μαρία τη Μαγδαληνή και όλες τις ανοησίες του “κώδικα Da Vinci”, του “τελευταίου πειρασμού” κλπ κλπ … Όλα θα έπρεπε να ήταν έτοιμα εντός οκτώ ημερών και να βγούν στον αέρα το Μεγάλο Σάββατο. Ο νεαρός σκηνοθέτης αντέδρασε.

– Αυτό δεν μπορώ να το κάνω γιατί ειναι αντίθετο με τα πιστεύω μου.

Η διεύθυνση επέμενε γιατί κάτι τέτοιο θα απέφερε αρκετά χρήματα στην εταιρεία. Το θέμα «πουλάει». Άλλωστε αυτό που έχει σημασία δεν είναι η αλήθεια άλλά το χρήμα, τα “αργύρια”.

– Είσαι υπάλληλος, πληρώνεσαι…

– Για μένα αυτό το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή. Δεν μπορώ να το κάνω, βάλτε κάποιον άλλον.

– Όχι, απαιτούμε να το κάνεις εσύ. Γιατί αύριο θα σου πούμε να ετοιμάσεις κάτι για κάποιο δημόσιο πρόσωπο και θα μας πείς τα ίδια. Άλλωστε εφ΄ όσον πάει καλά θα έχεις και το δικό σου μπόνους.

(Δέλεαρ για μια ακόμη φορά τα αργύρια…)

– Όχι δεν μπορώ να το κάνω, και επιμένω.

– Τότε φέρε μας την παραίτησή σου. Σου δίνουμε διορία μία μέρα να το σκεφθείς.

Ο νεαρός σκηνοθέτης έμεινε ανένδοτος.

Η διεύθυνση επέμενε να λυθεί η σύμβαση με παραίτηση, για να μην υποχρεωθεί να του καταβάλει αποζημίωση και ο,τι άλλο προβλέπει το εργατικό δίκαιο. Και να φανταστεί κανείς ότι η «προοδευτική» διεύθυνση κάνει τεράστιους αγώνες για τα δικαιώματα των εργατών, που τους “πίνουν το αίμα” οι πολυεθνικές και όλοι οι κεφαλαιοκράτες!

Τελικά ο νεαρός σκηνοθέτης έχασε τη δουλειά του. Δεν θέλησε να ζητήσει αποζημίωση. Τα αργύρια έμειναν κάτω από το τραπέζι.

Απόφαση οδυνηρή, όταν σκέφτεται κανείς τον εφιάλτη της ανεργίας. Σύμφωνη όμως με το πνεύμα του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού. Μία ελπίδα για όλους μας. Υπάρχουν και σήμερα κάποιοι που προτιμούν τον Χριστό από το χρυσό. Έχασε τη δουλειά του όχι γιατί έκλεψε, όχι γιατί παρανόμησε, όχι γιατί ήταν ανεπαρκής, άλλά γιατί θέλησε να παραμείνει τίμιος με τον εαυτό του και συνεπώς με τα πιστεύω του. Αλλά, πως μπορείς να περιμένεις τέτοιες ευαισθησίες από καιροσκόπους, αριβίστες, συμφεροντολόγους, αδίστακτους μαφιόζους του υπόκοσμου, που μοναδικός θεός τους είναι το χρήμα, τα «αργύρια». Ίσως κάποτε να κατανοήσουν πόσο άπιστος φίλος είναι το χρήμα. Το σχοινί του Ιούδα κάτι έχει να μας πεί…

Το Μεγάλο Σάββατο, «το υπερευλογημένον» αν ο αναγνώστης αυτού του σημειώματος ανοίξει το χαζοκούτι ή πέσει στα χέρια του κάποια εφημερίδα, περιοδικό ή βιβλίο, που θα ευτελίζει το πρόσωπο του Χριστού, ας θυμηθεί τούτη την αληθινή ιστορία και ας γνωρίζει ότι αυτή η εκπομπή, η το δημοσίευμα κρύβει πίσω της ένα τίμιο ΟΧΙ, μία αντίσταση στον ευτελισμό και βέβαια μία άδικη απόλυση.

Καλή Ανάσταση

† Ο Αργολίδος Νεκτάριος

https://www.vimaorthodoxias.gr/eipan/argolidos-nektarios-o-kodikas-da-vinci-kai-ta-triakonta-argyria/   (9 Μαι 2019   178)   (12 Απρ 2020   39)   (3 Μαι 2022   32)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.