Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Δε γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο, αλλά τον Άγιο Υάκινθο…

e-mesara.gr

Μπορεί ανά τον κόσμο να γιορτάζουν σήμερα τον έρωτα στο όνομα του Ρωμαιοκαθολικού επισκόπου Βαλεντίνου, αλλά οι Κρητικοί έχουν τον δικό του αντίστοιχο Άγιο: τον Άγιο Υάκινθο, τον Άγιο “της αγάπης”, όπως τον αποκαλούν και ο οποίος εορτάζει στις 3 Ιουλίου.

Υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χλμ. νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.

Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό 40 ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν.

Τελικά, το λείψανο τάφηκε στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του. Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας. Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια. Θεωρείται ο Άγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης.

Oι πιστοί του επισκέπτονται το ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα πέτρινο ναό, κτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στον Ψηλορείτη, ενώ στα “Υακίνθεια” – συνδυασμό αρχαιοελληνικής και της χριστιανικής γιορτής-, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τιμώνται η νιότη και η αγάπη, με πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαρκούν τρεις ημέρες.

Πηγή: ienimerosi.gr

https://e-mesara.gr/de-giortazoyme-ton-agio-valentino-alla-ton-agio-yakintho-2/?fbclid=IwAR0-sHYiCx4jJk5h0AzKoUNyViEyqUCUOkuq0jpsWMrZzeo4l7mCBdI_8fY   (14 Φεβ 2020   84)   (13 Φεβ 2023   36)

Σχετικές Δημοσιεύσεις :

 Ο Άγιος Βαλεντίνος και η Ορθοδοξία

 Άγιος Βαλεντίνος και Ορθοδοξία: Η αλήθεια για τις 14 Φεβρουαρίου

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.