Σελίδες

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Τελικά, πήραμε τη ζωή μας λάθος

www.dogma.gr

Είναι, αλήθεια, δύσκολο να πετάξει κανείς τις λανθασμένες αντιλήψεις περί διαπροσωπικών σχέσεων, περί σχέσεώς του με το Θεό, αλλά και περί θεώρησης του εαυτού του, όταν «παιδιόθεν» ποτίστηκε μ’ αυτές. Γιατί η παιδική ψυχή απορροφά όσα της προσφέρουν οι κάθε παιδαγωγοί, όπως το σφουγγάρι το μελάνι. Τα κρατά, τα αφομοιώνει, ζει μ’ αυτά.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η επιείκεια του πνευματικού έσωσε μια ψυχή!

www.dogma.gr
«Κάποτε επισκέφτηκε την Πάτμο ένας δημόσιος υπάλληλος. Αφού περάτωσε τις εργασίες του, επισκέφτηκε τον Ευαγγελισμό προκειμένου να προσφέρει και εκεί τις υπηρεσίες του. Εδώ γνώρισε το Γέροντα Αμφιλόχιο και εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητά του.

Αγιος Παΐσιος: «Πως μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος είναι πλανεμένος»

pentapostagma.gr

– Γέροντα, πως μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος είναι πλανεμένος;

– Ακόμη και από την όψη του μπορείς να το καταλάβεις. Ο πλανεμένος παρουσιάζει μια εξωτερική ψεύτικη απάθεια. Φαίνεται ταπεινός και πράος, αλλά μέσα του κρύβει την μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Τρεις συγκλονιστικές εμφανίσεις της Παναγίας στο Μέτωπο το 1940

pentapostagma.gr

Στο μέτωπο ο ελληνικός στρατός έβλεπε το εξής όραμα με την Παναγία: «Έβλεπε τις νύχτες μια γυναικεία μορφή να προβαδίζει ψηλόλιγνη, αλαφροπερπάτητη, με την καλύπτρα της αναριγμένη από το κεφάλι στους ώμους. Την αναγνώριζε, την ήξερε από παλιά, του την είχαν τραγουδήσει όταν ήταν μωρό κι ονειρευόταν στην κούνια. Ήταν η μάνα η μεγαλόψυχη στον πόνο και στη δόξα, η λαβωμένη της Τήνου, η υπερμάχος Στρατηγός».

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου – Πότε τελείται, γιατί συνδέεται με τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο

www.dogma.gr

Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, δεν τελείται για να μας πάνε καλά τα πράγματα, για να μην έχουμε αναποδιές ή απλά για να ικανοποιήσουμε κοινωνικούς λόγους…

Κυριακή τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου Ἑβρ. θ΄ 1-7)


Ἡ ἔμψυχη κιβωτός τοῦ Θεοῦ
«Σκηνὴ ἡ λεγομένη Ἅγια Ἁγίων…ἔχουσα… τὴν κιβωτὸν τῆς διαθήκης»
Ἡ ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου εἶναι μιὰ ξεχωριστὴ Θεομητορικὴ ἑορτή. Τελεῖται εἰς ἀνάμνησιν τοῦ ὁράματος ποὺ εἶδε ὁ ὅσιος Ἀνδρέας ὁ διὰ Χριστὸν σαλὸς κατὰ τὴ διάρκεια ἀγρυπνίας στὸν Ναὸ τῆς Παναγίας τῶν Βλαχερνῶν στὴν Κωνσταντινούπολη.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Άγιο Όρος: Τι συνέβη στην Μις Ευρώπη που παρενέβη το Άβατο


www.dogma.gr
Η Μανιάτισσα Αλίκη Διπλαράκου, η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχθηκε Μίς Ευρώπη το 1930, ήταν μία από τις γυναίκες, που εσκεμμένα παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους.
Το ίδιο έτος, μετά τον θρίαμβό της στην Ευρώπη, τον Μάιο του 1930, η 18χρονη Αλίκη παραβίασε το Άβατο της Αθωνικής Κοινότητας, ενώ βρισκόταν στη θαλαμηγό του πρώτου μνηστήρα της Γάλλου εφοπλιστή Μωράν, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στην Μονή Βατοπεδίου.

Κυριακή Ζ΄ Λουκᾶ (Λκ. η΄ 41-56)

www.osotir.org
Δύο θαύματα πίστεως
1.      ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ Ο ΠΟΝΟΣ
Στὴν Καπερναοὺμ ὁ ἀρχισυνάγωγος Ἰάειρος περνοῦσε φοβερὴ δοκιμασία, ζοῦσε τραγικὲς στιγμές. Ἡ μονάκριβη δωδεκάχρονη κόρη του κινδύνευε νὰ πεθάνῃ ἀπὸ στιγμὴ σὲ στιγμή. Κι αὐτὸς τριγυρνοῦσε στοὺς δρόμους τῆς Καπερναοὺμ γιὰ νὰ βρῇ τὸν ἰατρὸ τοῦ κόσμου, τὸν Ἰησοῦ Χριστό.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Άγιος Δημήτριος- Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

dogma.gr

Λίγες πόλεις έχουν τόσο στενή σχέση με τον προστάτη Άγιο τους όπως έχει η Θεσσαλονίκη με τον Άγιο Δημήτριο. Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας και Μυροβλύτης, καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από αριστοκρατική οικογένεια.

Σε ποιον να δίνουμε ελεημοσύνη και με ποιο τρόπο;

perivolipanagias.blogspot.com
«Παντί τω αιτούντι σοι δίδου». Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ευεργετούμε και να ελεούμε όλους, χωρίς να διακρίνουμε τους ανθρώπους από την κατάστασή τους, το κοινωνικό παρελθόν τους ή τη θρησκεία τους.
Πρέπει να δίνουμε την ελεημοσύνη μας στον καθένα που την έχει πραγματικά ανάγκη. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει πως πρέπει να είμαστε σπλαχνικοί προς τους φτωχούς και εκείνους που είναι δυστυχισμένοι από οποιαδήποτε αιτία.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Άγιος Δημήτριος

sansimera.gr

Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε.

Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου .

Όταν διώχνουμε τον Χριστό για χάρη του στείρου εγωισμού μας… Το μήνυμα της Κυριακής ΣΤ’ Λουκά (Λουκ. η’ 26-39)

pentapostagma.gr/
του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.
Μέ πλοιάριο περνοῦν ὁ Χριστός καί οἱ Μαθητές του στή χώρα τῶν Γαδαρηνῶν, στήν ἀπέναντι ὄχθη τῆς Γαλιλαίας. Πρῶτος πού τούς ὑποδέχεται, ἕνας ταλαίπωρος ἄνθρωπος, καταβασανισμένος ἀπό τήν κυριαρχία τῶν δαιμονίων.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Το θαύμα της Θείας Κοινωνίας – Τα μικρόβια και οι ασθένειες!

pentapostagma.gr
Διαβάστε ένα συνταρακτικό θαύμα για το πως η Θεία Κοινωνία θεράπευσε μια καρκινοπαθή, αλλά και το μοναδικό τρόπο που ένας ιερέας «απάντησε» στους γιατρούς για τα …μικρόβια και τις μεταδιδόμενες ασθένειες την ώρα της Θείας Κοινωνίας.

Άγιος Παΐσιος: Γιατί πλήθυνε τόσο πολύ ο καρκίνος;

pentapostagma.gr

Άγιος Παΐσιος: Ο πολιτισμός καλός είναι, αλλά, για να ωφελήση, πρέπει να «πολιτισθή» και η ψυχή. Αλλιώς είναι καταστροφή. Ο Άγιος Κοσμάς είπε:

«Από τους γραμματισμένους θα έρθη το κακό».

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Εξομολόγηση: Ο δρόμος τώρα αρχίζει!

vimaorthodoxias.gr
Αν αξιώθηκες να πας να εξομολογηθής, και με την χάρη του Θεού να ξεπλυθής από τον ρύπο των αμαρτιών σου, μη νομίσεις ότι όλα πιά τελείωσαν, ότι μέχρις εδώ ήταν!
Όχι! Μη το βάλεις αυτό μέσα στο μυαλό σου! Με την εξομολόγηση, δεν τελείωσαν όλα! Αντίθετα, από εκεί και πέρα αρχίζει ο μεγάλος άγιος αγώνας για ευαρέστηση του Κυρίου.
Με την εξομολόγησή σου, έκαμες μια δήλωση στον Θεό, ότι αποτάσσεσαι τον σατανά και τα έργα του. Το δήλωσες δυνατά και δυναμικά. Καί το υποσχέθηκες ότι τώρα πιά θα ζείς με αρχηγό σου τον Χριστό.
Θυμήσου ότι: Όταν ένας άνθρωπος ζεί περιορισμένος και δεμένος στο σπίτι του και στην δουλειά του, κανέναν δεν ενοχλεί· και κανένας δεν τον φοβάται.

Αγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Ο θάνατος είναι απλώς μετάβαση από την μια ζωή στην άλλη»


vimaorthodoxias.gr/
«Είναι πολύ βαρύ, μετά από όσα έκανε ο Θεός για μας τους ανθρώπους, να πάμε στην κόλαση και να Τον λυπήσουμε. Ο Θεός να φυλάξη, όχι μόνον άνθρωπος αλλά ούτε πουλί να μην πάη στην κόλαση».
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος στην πραγματικότητα δεν πεθαίνει. Ο θάνατος είναι απλώς μετάβαση από την μια ζωή στην άλλη. Είναι ένας αποχωρισμός για ένα μικρό διάστημα, Όπως, όταν πάη κάποιος, ας υποθέσουμε, στο εξωτερικό για έναν χρόνο, οι δικοί του στενοχωριούνται, γιατί θα τον αποχωρισθούν για έναν χρόνο, ή αν λείψη δέκα χρόνια, έχουν στενοχώρια για τον αποχωρισμό των δέκα χρόνων, έτσι πρέπει να βλέπουν και τον αποχωρισμό από τα αγαπημένα τους πρόσωπα με τον θάνατο.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ο Άβελ ο Κάιν κι ένας μπαλαντέρ…

vimaorthodoxias.gr

Ποιος είπε πως η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται; Παράδειγμα ο Κάιν και ο Άβελ είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός στο διάβα των αιώνων. Γνωρίζουμε κάθε μέρα διάφορους Κάιν και Άβελ. Κυρίως πρόθυμους Κάιν που θέλουν ή περιμένουν στη γωνία τον Άβελ για να του τη φέρουν. Και άντε οι αρχικοί ήταν οι μόνοι στον κόσμο.. οι σύγχρονοι δεν ξέρουν ότι φαίνονται;

Τα κρυφά αμαρτήματα

vimaorthodoxias.gr

«Εν ημέρα ότε κρίνει ό Θεός τα κρυπτά των ανθρώπων κατά το ευαγγέλιόν μου δια Ιησού Χριστού» (‘Ρωμ. 2,16)

Ακούσατε, αγαπητοί μου, τον απόστολο; Μεταξύ των αληθειών πού κηρύττει ό απόστολος Παύλος, λέει και τούτο στο τέλος της περικοπής ότι ό Θεός «κρίνει τα κρυπτά των ανθρώπων» (‘Ρωμ. 2,16), δηλαδή θα δικάσει τα κρυφά μας αμαρτήματα. Για τα κρυφά αμαρτήματα ας μιλήσουμε λοιπόν κ’ εμείς.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

«Γιατί νὰ μὴν τὸ λέω κι ἐγώ;»…


www.osotir.org

Δὲν εἶναι εὔκολο νὰ εἶσαι ὁδηγός. Θέλει πολλὴ προσοχὴ καὶ ἐγρήγορση. Θέλει καὶ ὑπομονὴ πολλή, μάλιστα ἂν ὁδηγεῖς στὴν Ἀθήνα μὲ τοὺς πολυσύχναστους δρόμους, τὴν κυκλοφοριακὴ συμφόρηση καὶ τὶς χρονοβόρες διαδρομές.

Τί νὰ κάνει ὅμως κι ὁ Πέτρος; Εἶχε ἀνάγκη νὰ δουλέψει γιὰ νὰ ζήσει τὴν οἰκογένειά του. Ἄφησε τὶς σπουδὲς καὶ τὰ πτυχία στὴν ἄκρη κι ἔπιασε τὸ τιμόνι.

Κυριακῆ κα΄ ἐπιστολῶν (Γαλ. β΄ 16-20)

www.osotir.org
Ὁ ἐν Χριστῷ ἄνθρωπος
«Ζῶ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστὸς»
Ἐμεῖς οἱ πρώην Ἰουδαῖοι, λέει ὁ ἀπόστολος Παῦλος στὸ σημερινὸ ἀποστολικὸ Ἀνάγνωσμα, ἐπειδὴ διαπιστώσαμε ὅτι δὲν μπορούσαμε νὰ σωθοῦμε τηρώντας τὶς τυπικὲς διατάξεις τοῦ Μωσαϊκοῦ νόμου, πιστέψαμε στὸν Χριστὸ καὶ βρήκαμε τὴ σωτηρία μας σ᾿ Αὐτόν.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Η λύπη εξαντλεί τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις

ekklisiaonline.gr

Γέροντα, συχνά μου πονάει το στομάχι και δυσκολεύομαι να ανταποκριθώ στα πνευματικά μου καθήκοντα.

– Εσύ κάθεσαι και συζητάς με τους λογισμούς σου, τα βλέπεις όλα μαύρα και βασανίζεσαι χωρίς λόγο ∙ έτσι τσακίζεσαι ψυχικά και σωματικά.

Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας: Η Ορθοδοξία τιμά τον θαυματουργό Άγιο 20 Οκτωβρίου

ekklisiaonline.gr

Τη μνήμη του Αγίου Γερασίμου τιμά στις 20 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικόγενεια των Νοταράδων.

Κυριακῆς Στ΄ Λουκᾶ (Λκ. η΄ 27-39)

www.osotir.org

Μαρτυρία στόν σύγχρονο κόσμο

«Ὑπόστρεφε εἰς τὸν οἶκόν σου καὶ διηγοῦ ὅσα ἐποίησέ σοι ὁ Θεὸς»

Ὁ Κύριος Ἰησοῦς μὲ τὴν παντοδύναμη ἐξουσία του ἐλευθέρωσε τὸν ταλαίπωρο δαιμονισμένο τῶν Γαδαρηνῶν ἀπὸ τὴν τυραννικὴ κυριαρχία τῶν πονηρῶν πνευμάτων. Τώρα ὁ πρώην δαιμονισμένος κάθεται ἤρεμος καὶ γαλήνιος δίπλα στὸ μεγάλο του Εὐεργέτη.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Κρυολόγημα – αντιμετώπιση: Αυτές οι τροφές το καταπολεμούν

pentapostagma.gr

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεστε για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Προέρχονται από τροφές που σας είναι απαραίτητες για να δώσετε στο σώμα σας τη δύναμη που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, όπως το κρυολόγημα.

Του Σταυρού: Το θαύμα με το προζύμι χωρίς μαγιά!


vimaorthodoxias.gr
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού.
Παίρνουν οι νοικοκυρές ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό.
Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να κάνουμε εκταφή του νεκρού μας;

ekklisiaonline.gr

Κανονικά, εκταφή του νεκρού ΔΕΝ γίνεται, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος…(μεταφορά οστών στην πατρίδα του νεκρού, ταφή μέλους ίδιας οικογένειας στον ίδιο τάφο κλπ).

Εκταφή δεν γινότανε ούτε παλιά και αυτό πιστοποιείται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που ακόμα και σήμερα φέρνουν στο φως χριστιανικούς τάφους πολλών αιώνων που ουδέποτε ανοίχτηκαν.

Η Νηστεία είναι μέσον για την ελευθερία και όχι «παπαδική εφεύρεση»

            pemptousia.gr

Η Νηστεία. Το αληθινό νόημα και το περιεχόμενό της

Παρά το γεγονός ότι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί τηρούν, και προσπαθούν να τηρούν τις νηστείες που έχει θεσπίσει η εκκλησία, αγνοούν οι πιο πολλοί απ’ αυτούς τους χριστιανούς, τη σημασία, το νόημα και το περιεχόμενο της νηστείας.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Πώς θα αλλάξουν τα αναστημένα σώματα κατά την Δευτέρα Παρουσία;


vimaorthodoxias.gr

Μια μέρα, καθώς προσευχόταν με καθαρότητα και συνομιλούσε με τον Θεό, είδε πως ο αέρας άρχισε να φωτίζει το νου του, και ενώ ήταν μέσα στο κελί του, νόμιζε ότι βρισκόταν έξω, σ’ ανοιχτό χώρο. 

Ήταν νύχτα, που μόλις είχε ξεκινήσει. Τότε άρχισε να φέγγει από ψηλά όπως το πρωινό ροδοχάραμα- ω των φρικτών οπτασιών του ανδρός!-, και το οίκημα κι όλα τ’ άλλα εξαφανίστηκαν, και νόμιζε ότι δεν ήταν καθόλου σε οίκημα.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Τι προσφέρει το καρότο στην υγεία: Αντικαρκινικές ιδιότητες και τι ισχύει με την όραση


pentapostagma.gr
Το καρότο συχνά αναφέρεται ως το “απόλυτο λαχανικό” για την υγεία και όχι άδικα. Αλλά πώς και γιατί απέκτησε το καρότο μια τέτοια καλή φήμη και τι ακριβώς προσφέρει στην υγεία μας;
Πιστεύεται ότι το καρότο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο σημερινό Αφγανιστάν πριν από χιλιάδες χρόνια ως μια μικρή διχαλωτή μοβ, ή κίτρινη ρίζα με ξυλώδη υφή και πικρή γεύση, η οποία δεν μοιάζει σχεδόν σε τίποτα με το καρότο που γνωρίζουμε τώρα.
Μοβ, κόκκινα, κίτρινα και λευκά καρότα είχαν καλλιεργηθεί πολύ πριν την εμφάνιση και επικράτηση του πλέον δημοφιλούς πορτοκαλί καρότου, το οποίο αναπτύχθηκε και σταθεροποιήθηκε από Ολλανδούς καλλιεργητές κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου 16 Οκτωβρίου

vimaorthodoxias.gr

Τη μνήμη του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου τιμά στις, 16 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Λογγίνος ήταν Εκατόνταρχος υπό τις διαταγές του Ποντίου Πιλάτου, επί βασιλείας Τιβερίου Καίσαρος (14 – 37 μ.Χ.).

Υπηρετούσε μαζί με τους στρατιώτες του κατά τα σωτήρια Πάθη του Κυρίου, παριστάμενος στην σταύρωση, την ταφή και τη σφράγιση του μνήματος.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ;

Ιεραποστολικό περιοδικό «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»

Πρό ἡμερῶν κάποιος προσκυνητής τῆς Μονῆς μας, ἐπηρεασμένος προφανῶς ἀπό τό σημερινό θλιβερό κῦμα ἑκατοντάδων συνανθρώπων μας πού ἑκούσια διακόπτουν τό νῆμα τῆς ζωῆς τους, μοῦ ἔκανε αὐτό τό ἐρώτημα.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Του Θεού η ευλογία έρχεται όταν δίνουμε ευλογία!


www.dogma.gr
Μου είχε διηγηθή ο Γερο-Σάββας, ο Φιλοθεΐτης, ότι με την μεγάλη πείνα του 1917 οι Ιβηρίτες, βλέποντας τις αποθήκες της Μονής να αδειάζουν, είχαν ελαττώσει την φιλοξενία. Μάλιστα, ένας Προϊστάμενος τσιγκούνης επέμενε, και την έκοψαν τελείως.
Επόμενο ήταν και ο Χριστός να σταματήση κάθε ευλογία Του. Τότε άρχισαν να πεινάνε οι Πατέρες και να παραπονιούνται στον Χριστό και στην Παναγία, που δεν φρόντιζαν την Μονή τους. Δυστυχώς, δεν είχαν καταλάβει το σφάλμα τους.

ΚΕ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Ἐντεταλμένων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καί Ἱερῶν Μητροπόλεων γιά θέματα αἱρέσεων καί παραθρησκείας


ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 14 (115 21) 
ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ
ΚΕ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ
ΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
(Βόλος, 4 – 6.11.2013)
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
Ἡ ΚΕ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Ἐντεταλμένων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καί Ἱερῶν Μητροπόλεων γιά θέματα αἱρέσεων καί παραθρησκείας, πού πραγματοποιήθηκε, ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, στό Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στά Μελισσιάτικα Βόλου, ἀπό 4 ἕως 6.11.2013, μέ τή φιλόξενη φροντίδα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος καί Ἁλμυροῦ κ. Ἰγνατίου καί ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου, Προέδρου τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν Αἱρέσεων, μέ θέμα: «Τό πρόβλημα τῆς ἀσθενείας, αἱρετικές καί ἀποκρυφιστικές προσεγγίσεις», μετά ἀπό ἐκτενῆ συζήτηση ἐπί τῶν εἰσηγήσεων, ἐνέκρινε ὁμοφώνως τά ἀκόλουθα Πορίσματα:

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Διδακτικό περιστατικό Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου: Όταν ένα παιδί βλασφημεί


www.dogma.gr
Πέτρος: Επειδή, άγιε δέσποτα, το ανθρώπινο γένος έχει υποδουλωθεί σε πολλά και αμέτρητα πάθη, υποθέτω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η επουράνια Ιερουσαλήμ θα γεμίσει από νήπια.
Γρηγόριος: Δεν αμφιβάλλουμε ότι όλα τα βαφτισμένα νήπια, τα οποία πεθαίνουν σε ηλικία που ακόμη δεν μιλούν, πηγαίνουν στη βασιλεία των ουρανών.
Δεν πρέπει όμως να πιστέψουμε το ίδιο και για όσα αρχίζουν να μιλούν· γιατί σε πολλά τέτοια νήπια η θύρα της ουράνιας βασιλείας κλείνεται και εξαιτίας των γονιών τους, αν τα ανατρέφουν με κακό τρόπο.

Κυριακή τῶν ἁγίων Πατέρων τῆς Ζ΄ Οἰκ. Συνόδου (Τίτ. γ΄ 8-15)

www.osotir.org
Καρποφόρα μέλη τῆς Ἐκκλησίας
«Μανθανέτωσαν καὶ οἱ ἡμέτεροι καλῶν ἔργων προΐστασθαι…, ἵνα μὴ ὦσιν ἄκαρποι»
Τιμοῦμε τὴ σημερινὴ Κυριακὴ τοὺς ἅγιους Πατέρες τῆς Ζ´ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, οἱ ὁποῖοι συνῆλθαν στὴ Νίκαια τὸ 787 μ.Χ. Στὴ Σύνοδο αὐτὴν καταδίκασαν τὴν πλάνη τῆς Εἰκονομαχίας καὶ διατύπωσαν αὐθεντικὰ τὴν Ὀρθόδοξη πίστη σχετικὰ μὲ τὶς ἱερὲς εἰκόνες.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

To Συγγνώμη και το Συγχώρα με

ekklisiaonline.gr

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

Όσο η ανθρώπινη ατέλεια θα υπάρχει, οι συγκρούσεις θα είναι δεδομένες. Κυρίως με τα πρόσωπα που είναι κοντά μας, που συνδεόμαστε, που αγαπούμε ακόμα. Όχι γιατί το θέλουμε τόσο όσο γιατί ο εγωισμός «διεκδικεί τα δικαιώματά του». Η θεώρηση ενός γεγονότος δεν είναι η ίδια σε όλους. Άλλος το ερμηνεύει έτσι και άλλος αλλιώς.

Κυριακή Δ΄ Λουκᾶ (Λκ. η΄ 5-15)

www.osotir.org

Ἡ καλλιέργεια τῆς ψυχῆς μας

«Τὸ δὲ ἐν τῇ καλῇ γῇ, οὗτοί εἰσιν οἵτινες… ἀκούσαντες τὸν λόγον κατέχουσι καὶ καρποφοροῦσιν ἐν ὑπομονῇ»

Κατὰ τὴ σημερινὴ ἡμέρα, ἑορτὴ τῶν ἁγίων Πατέρων τῆς Ζ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, ἔχει καθορισθεῖ ὡς εὐαγγελικὸ ἀνάγνωσμα ἡ πολὺ γνωστὴ ἀλλὰ καὶ διδακτικὴ «Παραβολὴ τοῦ σπορέως».

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: Οι προσευχές των παιδιών μπορούν να κάνουν θαύματα!


www.dogma.gr
Με τις προσευχές των μικρών παιδιών μπορούν να γίνουν θαύματα. Ό,τι ζητούν από τον Θεό τους το δίνει, γιατί έχουν αθωότητα και ο Θεός ακούει την καθαρή προσευχή τους.
Θυμάμαι, μια φορά που οι γονείς μας είχαν πάει στο χωράφι, με είχαν αφήσει στο σπίτι με τα δύο μικρότερα αδέλφια μου. Ξαφνικά ο ουρανός μαύρισε και άρχισε καταρρακτώδης βροχή.
– Τι θα κάνουν τώρα οι γονείς μας, είπαμε. Πώς θα έρθουν στο σπίτι;
Τα δυο μικρά άρχισαν να κλαίνε.

Ποιές είναι οι θαυματουργές ιδιότητες του Σταυρού; Θα μείνετε άφωνοι…

www.iellada.gr

Το σημείο του Σταυρού και της ορθόδοξης χριστιανικής προσευχής είναι ικανά να σκοτώσουν μικρόβια, και να μεταβάλουν τις οπτικές ιδιότητες του νερού. Επιστήμονες έχουν αποδείξει πειραματικά τις θαυματουργικές ιδιότητες του σημείου του Σταυρού και της προσευχής.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Τι κάνουμε τα στέφανα σε περίπτωση θανάτου ή διαζυγίου;

www.iellada.gr

Τα στέφανα είναι σύμβολα βασιλικά. Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο. Το σπίτι και η οικογένεια των δύο νεόνυμφων. Τι κάνουμε, όμως, τα στέφανα σε περίπτωση θανάτου του ενός εκ των δύο ή στην περίπτωση διαζυγίου;

Μη φοβηθείς ποτέ τον πειρασµό, αν έχεις γενναία ψυχή

vimaorthodoxias.gr

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Και τα θλιβερά και τα χαρούµενα γεγονότα είναι αφορµές για να δοξολογούµε και να ευχαριστούµε τον Θεό και είναι αµφότερα ωφέλιµα για µας.

Το καλοκαίρι και ο χειµώνας είναι διαφορετικές εποχές, όµως συγκλίνουν στον ίδιο σκοπό· να παράγει η γη άφθονο καρπό.