Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Η Νηστεία των Χριστουγέννων

Του Αρχιμανδρίτη π. Παρθενίο
Ηγουμένου της Ι. Μ. Οδηγητρίας

 Τη Τρίτη 15 Νοεμβρίου αρχίζει η τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων, κατά την οποία οι χριστιανοί καλούνται με νηστεία, προσευχή και πνευματικό αγώνα να προετοιμαστούν για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.

Σε προηγούμενο κείμενο λέει ότι στη νηστεία αυτή επιτρέπεται η κατάλυση ελαίου και ψαριού, όλες τις ημέρες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής (χωρίς λάδι). Το ψάρι επιτρέπεται μέχρι τις 17 (η 12)  Δεκεμβρίου.

Ο κανόνας αυτός της νηστείας είναι κατ’ οικονομία για τους πιστούς που δυσκολεύονται για διάφορους λόγους να νηστέψουν με ακρίβεια και οικονομείται ο ελαφρός αυτός τρόπος νηστείας.

Ο ακριβής κανόνας νηστείας για τη περίοδο αυτή είναι Τετάρτη – Παρασκευή χωρίς λάδι, Δευτέρα - Τρίτη – Πέμπτη κατάλυση μόνο με λάδι, ενώ στο ψάρι γίνεται κατάλυση μετά τις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Παναγίας) και μόνο  κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 12 (η 17) Δεκεμβρίου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν νηστεύουμε το λάδι, νηστεύουμε και τον οίνο και τα οινοπνευματώδη ποτά, καθώς και τα οστρακοειδή (καλαμάρια, χταπόδια, χοχλιούς κλπ), που καταλύονται μόνο όταν έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου.

Εκτός από τη νηστεία των τροφών είναι απαραίτητη και η πνευματική νηστεία και προσπάθεια. Νηστεύουμε και από τα πάθη γενικά, την οργή, τις κακίες, τις πονηριές, τις διαμάχες κλπ. Συμμετέχουμε περισσότερο στον Εκκλησιασμό, την προσευχή, την εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία.

Έτσι είναι ολοκληρωμένη και σωστή η πνευματική μας προετοιμασία, για να είμαστε άξιοι να λάβουμε τη Θεία Χάρη και την Ευλογία του Θεού, για τη σωτηρία της ψυχής μας και την ενίσχυση στον καθημερινό αγώνα της ζωής μας.

Καλή Αγία Τεσσαρακοστή

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.