Σελίδες

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Νέα έρευνα: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται με τη μοναξιά και την κατάθλιψη


pentapostagma.gr
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας συνδέθηκε και πάλι με τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Έρευνες υπονοούν τη σύνδεση εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας λένε ότι αυτή η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη και αυστηρή μέχρι σήμερα.
Τα κοινωνικά μέσα δεν είναι όλα κακά, όπως όντως δεν είναι, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης τους με μετριοπάθεια.

Αυτό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μπορεί να πλήξει λίγο την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Υπάρχουν ακόμη θεραπείες και αποκατάσταση για όσους έχουν εθισμό στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
Από τότε που τοποθεσίες όπως το Facebook και το Instagram έγιναν μέρος της καθημερινής ζωής, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να εμπλακούν σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει υπαινιχθί τη σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων ενημέρωσης και της κατάθλιψης για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με το «This Insider”. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι δυσκολεύνται να μείνουν μακριά από τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας, η πιο πρόσφατη μελέτη που συνδέει τις κακές συνθήκες ψυχικής υγείας με τη χρήση των κοινωνικών μέσων και έχει προσθέσει ακόμη περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τη θεωρία. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας σχεδίασαν σκόπιμα το πείραμά τους για να είναι πιο ολοκληρωμένο από προηγούμενες μελέτες για το θέμα. Αντί να βασίζονται σε βραχυπρόθεσμα εργαστηριακά δεδομένα ή σε ερωτηματολόγια, προσέλαβαν 143 προπτυχιακούς φοιτητές για να μοιραστούν screenshots των οθονών τηλεφώνου τους σε μια εβδομάδα για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το πόσο χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Snapchat και το Instagram .
Σύμφωνα με μια εις βάθος έκθεση σχετικά με τη μελέτη που πραγματοποίησε το «This Insider”, στα άτομα της μελέτης ζητήθηκε είτε να διατηρήσουν τη συνήθη συμπεριφορά επί των κοινωνικών μέσων τους είτε να την περιορίσουν σε 10 λεπτά την ημέρα. Παράλληλα με τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο οι συμμετέχοντες γνώρισαν φόβο στέρησης, άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς.
«Εδώ είναι η κατώτατη γραμμή», δήλωσε η Melissa G. Hunt, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και επικεφαλής της μελέτης.
«Η χρήση λιγότερων κοινωνικών μέσων από ό, τι κανονικά θα οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις τόσο στην κατάθλιψη όσο και στη μοναξιά. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για τους ανθρώπους που ήταν πιο καταθλιπτικοί όταν μπήκαν στη μελέτη «, δήλωσε η Χαντ.
«Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωση της χρήσης των κοινωνικών μέσων σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικός”, πρόσθεσε.
«Μερικά από τα υπάρχοντα βιβλία για τα κοινωνικά μέσα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια τεράστια κοινωνική σύγκριση. Όταν κοιτάζετε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική σας.
«Εάν ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας με αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε τις ζωές των άλλων ανθρώπων και τις συγκρίνετε με τις δικές σας, τότε κινδυνεύετε να αναπτύξετε (ή να επιδεινώσετε) συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους”, δήλωσε ο ψυχολόγος Allison Abrams στο Business Insider.
«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε εκείνους με χαμηλή αυτοεκτίμηση.”
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κοινωνικά μέσα και οι οθόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και με μετριοπάθεια. όπως τα περισσότερα πράγματα.
«Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα, βάλτε το τηλέφωνό σας κάτω και μείνετε με τους ανθρώπους στη ζωή σας.” δήλωσε η Χάντ.
https://www.pentapostagma.gr/2018/11/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CF%89%CF%83.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.