Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Γιατί λέγεται "Μεγάλη Εβδομάδα" και 10 γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε

www.news247.gr
Όλα όσα αφορούν την εβδομάδα που διανύουμε και είναι μία από τις σημαντικότερες για τη Χριστιανοσύνη. Οι αναφορές της κάθε ημέρας και τα διδάγματα.

Για να είμαστε σίγουροι πως είμαστε όλοι συντονισμένοι με όσα ισχύουν κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας -δεδομένου ότι είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους της Χριστιανοσύνης-, ετοιμάσαμε για εσάς ένα σύντομο "ταξίδι" με ερωτήσεις, εικόνες και πληροφορίες. 
Πώς λέγεται η εβδομάδα που προηγείται της Μεγάλης;

Λέγεται "βουβή" ή "κουφή" γιατί δεν τελούνται Ακολουθίες και δεν σημαίνει η καμπάνα.



Γιατί λέγεται "Μεγάλη" αυτή η εβδομάδα;

Επειδή σε αυτήν έγιναν τα μεγάλα κατορθώματα του Κυρίου, για εμάς και καταλύθηκε η χρόνια τυραννία του διαβόλου
Ο Άγιος Iωάννης, ο Χρυσόστομος είχε δώσει την εκδοχή για τα μεγάλα κατορθώματα.

Πότε αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα;

Από την Κυριακή των Βαΐων
Είναι η ημέρα που ο Ιησούς μπήκε στα Ιεροσόλυμα και έτυχε -πρόσκαιρης, όπως αποδείχθηκε- θερμής υποδοχής από τον όχλο.



Ποια ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο;

Μεγάλη Τετάρτη
Tο δίδαγμα της Μεγάλης Τετάρτης -βάσει της εκκλησίας- είναι ότι πρέπει να μετανοούμε και να εμπιστευόμαστε τη ζωή και τα λάθη μας στον Κύριο -όχι να υποκρινόμαστε πως είμαστε καλοί.

 Τι μας διδάσκει η ιστορία του Παγκάλου Ιωσήφ που μνημονεύεται τη Μεγάλη Δευτέρα;

Πως για να είμαστε αρεστοί στο Θεό, χρειάζεται αγνότητα
Πουλήθηκε ως δούλος, από τα αδέρφια του στην Αίγυπτο, δεν υπέκυψε στον πειρασμό της γυναίκας του Πετεφρή και δοξάσθηκε από το Θεό -έγινε άρχοντας της Αιγύπτου.Διδασκόμαστε πως για να είμαστε αρεστοί στο Θεό, χρειάζεται αγνότητα.

 Η παραβολή των Δέκα Παρθένων

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων (Ματθαίος 25:1 2), που αρχίζει, λέγοντας "Η Βασιλεία των ουρανών θα μοιάζει με δέκα παρθένες που πήραν τα λυχνάρια τους και βγήκαν να συναντήσουν τον γαμπρό. Πέντε από αυτές ήταν ανόητες και πέντε φρόνιμες". Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.

Ο Μυστικός Δείπνος έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη;

Ναι, μαζί με το νιπτήρα που έπλυνε ο Χριστός τα πόδια των μαθητών του, την προδοσία του Ιούδα και άλλων.



Η προσευχή της Γεσθημανής
Ο ναός στον κήπο της Γεσθημανής
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη και στην προσευχή στη Γεσθημανή, κήπος στους πρόποδες του όρους των Ελαιών, στην Ιερουσαλήμ. Εκεί όπου άρχισε το μαρτύριο του Ιησού Χριστού -δηλαδή, η προδοσία από τον Ιούδα. Την ίδια ημέρα έγινε η ανάκριση από τον Άννα, η άρνηση του Πέτρου και η καταδίκη από τον Καϊάφα. Διδασκόμαστε πως η γνήσια στάση ζωής βρίσκεται στην ταπείνωση και την αγάπη. Όχι στην εξουσία.

Πώς λέγεται η Ακολουθία της Μ. Παρασκευής;

Των παθών, δηλαδή, των μαστιγωμάτων, των κοροϊδιών, των εξευτελισμών, το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως τη σταύρωση και το θάνατο.



Πώς αρχίζει η κορύφωση του Θείου Δράματος;

Με τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης
Μετά την Ακολουθία, είναι ο Εσπερινός: ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον σταυρό, τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι, πριν τον εναποθέσει στον Επιτάφιο. Μετά την Ακολουθία του Επιταφίου γίνεται η περιφορά.


Πότε γίνεται η ταφή του Ιησού;
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου
Οι μεταφορείς του σώματος του Χριστού σύμφωνα με την μαρτυρία της Καινής Διαθήκης ήταν ο Ιωσήφ από την Αριμαθεία και ο Νικόδημος


   Το αποκορύφωμα της δόξας Του
Η σταύρωση αποτελεί, για την Εκκλησία, το αποκορύφωμα της δόξας του Ιησού, διότι πάνω σε αυτόν νίκησε το θάνατο της ανυπακοής και συγχώρεσε τους ανθρώπους που τον θανάτωσαν. Πάντα σύμφωνα με τους καθ' ύλην αρμοδίους, ο Χριστός μας καλεί να διαλέξουμε μεταξύ ζωής με συνεχόμενες αμαρτίες και αυτής που μετανοούμε για τα λάθη που έχουμε κάνει.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης (γνωστός ως "Πρώτη Ανάσταση) και το μεσημέρι πραγματοποιείται στον Πανάγιο Τάφο η αφή του Αγίου Φωτός, το οποίο μετά διανέμεται σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο για την Τελετή της Αναστάσεως (συμβολίζει τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή) και το Χριστός Ανέστη. Αμέσως μετά τελείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Το πρωί της Κυριακής τελείται και ο Εσπερινός της Αγάπης και το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες, ώστε να κατανοήσουν όλοι τη νίκη του θανάτου και την εποχή της Καινούργιας Διαθήκης, της χαράς και της αναστάσιμης ελπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.