Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Ιερά Μονή Οδηγήτριας. Σύντομη Ιστορία της

    Το Μοναστήρι της Οδηγήτριας βρίσκεται στη δυτική πλευρά της οροσειράς των  Αστερουσίων και δεσπόζει στην ερημική περιοχή, με πολλά ερημητήρια και εξωκλήσια (Αγιοφάραγγο, Μάρτσαλο, Άγιοι Ευτυχιανοί κλπ).

Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής είναι φρουριακής μορφής, προστατεύεται  από υψηλό τείχος και περιλαμβάνει  πολλά οικοδομήματα. 

Στο κέντρο του περιβόλου βρίσκεται ο δίκλιτος ναός της Μονής, το νότιο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το  βόρειο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Στη νότια πλευρά του ναού υπήρχε παλαιότερα και άλλο κλίτος, αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο. Σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια και περίτεχνος ενετικός τάφος, με   οικογενειακό οικόσημο  και τη χρονολογία 1602.

Τα κελιά των μοναχών και τα άλλα βοηθητικά κτήρια βρίσκονται στις πλευρές του κτηριακού συγκροτήματος. Στη ΒΑ πλευρά του συγκροτήματος βρίσκεται το Μουσείο της Μονής, το οποίο περιλαμβάνει το παλιό ελαιουργείο (Φάμπρικα), το φούρνο και πολλά παλαιά εργαλεία και αντικείμενα.

Τη ΒΔ γωνία του περιβόλου, καταλαμβάνει ο Πύργος-οχυρό του μοναστηριού, γνωστός σαν Πύργος του Ξωπατέρα, στον οποίο κατέφευγαν  οι μοναχοί για να προστατευτούν από εχθρικές επιδρομές. Μέσα σαυτόν σκοτώθηκε ο Μοναχός της Μονής Ιωάσαφ (Ξωπατέρας) το έτος 1828 πολεμώντας τους Τούρκους επιδρομείς, από τον οποίο πήρε το όνομα.

Η Μονή ιδρύθηκε τη πρώτη χιλιετία και αποτελούσε ένα μικρό μοναστήρι των Αστερουσίων ορέων, του μεγαλύτερου μοναστικού κέντρου της Κρήτης (Άγιον όρος της Κρήτης). Καταστράφηκε από τους βάρβαρους Σαρακηνούς κατακτητές τη περίοδο της Αραβοκρατίας. Αναστηλώθηκε και κτίστηκε στη σημερινή του μορφή το 14ο αιώνα, όπως  μαρτυρούν οι παλαιές εικόνες και οι τοιχογραφίες στο καθολικό της Μονής.

Σύμφωνα με την παράδοση, η αναστήλωση της Μονής, έγινε από μια πλούσια αρχόντισσα από τη Πόμπια, με τη καθοδήγηση της Παναγίας, γιαυτό ονομάστηκε η Μονή Οδηγήτρια.

Νότια της Μονής βρίσκονται οι Καλοί Λιμένες όπου ήλθε για πρώτη φορά στη Κρήτη ο Απόστολος Παύλος το 60 μχ και δίδαξε το Ευαγγέλιο στους κατοίκους της περιοχής.

Δυτικά των Καλών Λιμένων βρίσκεται το Αγιοφάραγγο που διετέλεσε το μεγαλύτερο ασκητικό κέντρο της Κρήτης, με πλήθος ερημιτών που ζούσαν στα σπήλαια της περιοχής και μας δίδαξαν τη Νοερά Προσευχή, με εκπρόσωπο και το μόνο γνωστό παλαιό ερημίτη τον Άγιο Αρσένιο τον Αγιοφαραγγίτη (13ος αιώνας).

Σχετικές Δημοσιεύσεις :

Η Ιστορία της Ι.Μ. Οδηγήτριας ...


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.