Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ekklisiaonline.gr

Ο άγιος Φίλιππος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν συμπατριώτης των αποστόλων Πέτρου και Ανδρέου που η μνήμη τιμάται στις 14 Νοεμβρίου. 

Λίγο μετά τη βάφτισή του από τον Ιωάννη και την κλήση του Ανδρέα, συνάντησε ο Κύριος τον Φίλιππο και του είπε να Τον ακολουθήσει. Εκείνος βρήκε τότε τον Ναθαναήλ και κατόπιν ακολούθησε και υπηρέτησε τον Χριστό καθ΄ όλη τη διάρκεια του κηρύγματός Του.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ο Φίλιππος έλαβε τον κλήρο να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην επαρχία της Ασίας (δυτικό τμήμα Μ. Ασίας). Συνοδευόμενος από τον απόστολο Βαρθολομαίο (Ναθαναήλ) και την ίδια του την αδελφή Μαριάμνη, διέσχισε τη Λυδία και τη Μυσία ευαγγελιζόμενος τον λόγο του Θεού εν μέσω πολλών δοκιμασιών.

Μετά τη συνάντησή του με τον άγ. Ιωάννη το Θεολόγο, ο Φίλιππος πήγε στην Ιεράπολη, όπου συνελήφθηκε από τους ειδωλολάτρες, σύρθηκε μέχρι την κεντρική πλατεία και σταυρώθηκε ανάποδα μαζί με τον Άγιο Βαρθολομαίο.

Παρ΄ ότι υπέφερε πολύ, ο άγιος προσευχόταν με θερμή πίστη στο Χριστό να στηρίξει τους αδελφούς του χριστιανούς και να συγχωρήσει τους ειδωλολάτρες διώκτες του. Με θαυμαστό τρόπο, την ώρα που παρέδιδε τη ψυχή του, ο Κύριος απάντησε στα αιτήματά του. Η γη ξαφνικά σχίστηκε και πλήθος ειδωλολατρών με τους ιερείς τους και τον ίδιο τον ανθύπατο βρέθηκαν στο κενό.

Συγκλονισμένοι κατάλαβαν την πλάνη τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτοί στην Εκκλησία του Χριστού. Αποκαθήλωσαν τον Βαρθολομαίο και την Μαριάμνη, που ήταν ακόμη ζωντανοί, και έθαψαν με τιμή τα λείψανα του αγ. Φιλίππου. Ο άγιος Βαρθολομαίος και η αγία Μαριάμνη τοποθέτησαν επίσκοπο της πόλης τον Στάχυ (ο οποίος είχε θεραπευτεί από την τύφλωσή του από τον ίδιο τον Αγ. Φίλιππο) και αναχώρησαν για να συνεχίσουν το κήρυγμά τους.  

Ο τάφος του Αγίου Φιλίππου ήρθε στο φως από μία ομάδα αρχαιολόγων στην περιοχή Παμούκαλε, την αρχαία Ιεράπολη. To 2011 ο ιταλός διευθυντής των ανασκαφών της Ιεράπολης (Τουρκία) Francesco D’Andriaέφερε στο φως τάφο του 1ου μχ αιώνα που, όπως υποστήριξε με πειστικότητα, ήταν ο τάφος του Αποστόλου Φιλίππου. Ο τάφος δεν βρέθηκε στο οκταγωνικό μαρτύριο πάνω στο λόφο, όπως αναμενόταν, αλλά σε μια εκκλησία σαράντα περίπου μέτρα μακριά.

Η πρωτοχριστιανική εκκλησία χτίστηκε τον 4ο ή 5ο αιώνα γύρω από τον τάφο, ενώ το κοντινό μαρτύριο χτίστηκε την ίδια περίπου εποχή, πιθανόν στις αρχές του 5ου αιώνα. Και τα δύο κτήρια ήταν σημαντικά χριστιανικά προσκυνήματα κατά τη βυζαντινή εποχή.

Η ανακάλυψη του τάφου του Αποστόλου Φιλίππου στην Ιεράπολη έριξε φως και στην ερμηνεία αυτής της βυζαντινής χάλκινης σφραγίδας ψωμιού του 6ου αιώνα (σήμερα στοVirginia Museum of Fine Arts) που εικονίζει τον Απόστολο Φίλιππο. Τα κτίρια μπορούν σήμερα να ταυτοποιηθούν ως το θολωτό μαρτύριο του Αποστόλου δεξιά και η εκκλησία με τον τάφο του αριστερά. Στη μέση η επιγραφή: + Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ και κυκλοτερώς:

ΑΓΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΒΑΩΘ ΠΛΗΡΗΣ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΓΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΥ ΔΟΞΗΣ.

https://www.ekklisiaonline.gr/arxontariki/o-topos-tou-martyriou-kai-o-tafos-tou-ag-filippou/   (15 Νοε 2017   58)

Σχετικά Άρθρα

Εορτή του Αγίου Φιλίππου, του Αποστόλου

Ο Άγιος Απόστολος Φίλιππος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.