Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Πρόπολη: Γιατί πρέπει να τη βάλουμε στη ζωή μας

life-events.gr
Πήρε το όνομά της από τους αρχαίους Ελληνες… Η λέξη πρόπολη «προ+πόλις», σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών. Εξειδικευμένες εργάτριες τις πιο ζεστές μέρες της ημέρας συλλέγουν τη συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιώντας τις σιαγόνες τους από τους οφθαλμούς φυτών, που είναι πλούσια σε ρητινώδεις, γομώδεις και βαλσαμικές ουσίες. Την επεξεργάζονται οι ίδιες με τη χρήση διαφόρων εκκριμάτων των αδένων τους, προσθέτοντας ενδεχομένως υπολείμματα γύρης και κεριού και την τοποθετούν στα καλαθάκια γύρης στα πίσω πόδια τους.

Τη μεταφέρουν στην κυψέλη και τη χρησιμοποιούν απ’ ευθείας σε διάφορες εργασίες μέσα στην κυψέλη, ως «σιλικόνη» ή «στόκο» καλύπτοντας ρωγμές και τρύπες, λειαίνοντας επιφάνειες και μειώνοντας το ανοίγματα στη φωλιά τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο εχθρών ή του υπερβολικού κρύου. Τη χρησιμοποιούν επίσης για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας όπου θα μεγαλώσει ο γόνος (τα μωρά τους) και θα αποθηκευτούν το μέλι και η γύρη και στο σφράγισμα των κελιών.
Οι φυσικές της ιδιότητες βοηθούν στη διατήρηση της εσωτερικό της κυψέλης απαλλαγμένο από μολυσματικούς παράγοντες. (Το εσωτερικό της κυψέλης είναι πιο αποστειρωμένο ακόμη και από ένα σύγχρονο χειρουργείο).
Η χρήση της στην αρχαιότητα
Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ κι εκατομμύρια χρόνια. Οπως προαναφέραμε ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, τότε πήρε άλλωστε και το όνομά της. Αναφορές έχουμε από τον Ιπποκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Γαληνό, τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και άλλους, οι οποίοι την είχαν σε πολλή μεγάλη εκτίμηση και αποτελούσε ένα από τα βασικότερα θεραπευτικά τους «όπλα». Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των Φαραώ, οι Ινκας για τον πυρετό ενώ στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λάμβαναν την πρόπολη για να γιατρέψουν τις πληγές τους οι στρατιώτες. Αναφορά στην πρόπολη υπάρχει και στα κείμενα της βίβλου, όπου αναφέρεται ως το «βάλσαμο της Gilead».
Επιστημονική αναγνώριση
Γνωρίζετε πως η πρόπολη αποτελεί ένα μείγμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές ενώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό μεταξύ τους, αποδεικνύονται ευεργετικές για τον άνθρωπο Περιέχει μεταξύ άλλων, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή που προωθούν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές τις ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί πως ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάτι που συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα της μέλισσας με άριστα αποτελέσματα σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού.
Η πρόπολη χρησιμοποιείται για δυο χιλιετίες τουλάχιστον από την παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών και, πριν μερικές δεκαετίες, ανακαλύφθηκε εκ νέου από τη δυτική ιατρική και κτηνιατρική. Μεταξύ 1980 και 1995 δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα για τις ευεργετικές δράσεις της πρόπολης από επιστήμονες 31 χωρών. Πλέον δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα το χρόνο!
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες
Η πρόπολη έχει αντιφλεγμονώδης, αντισηπτική – αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, ανοσοποιητική, αντιισταμινική, αναγεννητική ιστολογική, ηπατοπροστατευτική, αναλγητική, αναισθητική και αντικαρκινική δράση καθώς αντιυικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η πρόπολη ενδείκνυται: Για…αναπνευστικό σύστημα, γρίπη, βρογχικό άσθμα, ιγμορίτιδα, υπέρταση, αρθρίτιδα, αιμορροΐδες, κακοήθεις όγκοι, ηπατίτιδα Β, προστατίτιδα, τερηδόνα, μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο θρόμβωσης, προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο, τον καρκίνο και μειώνει την κακή χοληστερόλη αλλά και ουλίτιδα, γαστρικές διαταραχές.
Το εκχύλισμα της πρόπολης, καταπολεμά δραστικά τα έλκη είτε είναι γαστρικά ή του δωδεκαδακτύλου, όχι μόνο ανακουφίζοντας από τον πόνο αλλά και ευνοώντας τη διαδικασία της επούλωσης.
Σε εξωτερική εφαρμογή θεραπεύει τις βαθιές πυοδερμίτιδες, τις δερματικές μυκητιάσεις, τις δοθιηνώσεις, καθώς και τις εσχάρες, που αναπτύσσονται στα άτομα που παραμένουν κλινήρη για μεγάλα διαστήματα.
Επίσης με τοπική εφαρμογή, ευνοεί μια σύντομη επούλωση των πληγών.
Η πρόπολη δρα βακτηριοκτόνα στο σύνολο των παθογόνων σταφυλόκοκκων, ακόμα και σ’ αυτά που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Χρησιμοποιείται επίσης σε μερικές τσίχλες, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, κρέμες και αλοιφές και μπορεί να έχει πιθανές χρήσεις στον τομέα της οδοντιατρικής να σκληρύνει το σμάλτο.
Παράλληλα, δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό, προσφέρει προστασία από την ραδιενέργεια, είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού και για τοπικούς πόνους όπως ο πονόδοντος. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα η πρόπολη όχι μόνο δεν προκάλεσε καρκινογένεση, αντίθετα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε συρρίκνωση του όγκου.
Σκευάσματα πρόπολης
Η πρόπολη μπορεί να φτάσει στο εμπόριο υπό την μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης ή με την μορφή σκευασμάτων πρόπολης. Τέτοια είναι: Βάμμα πρόπολης, σιρόπι, κάψουλες, παστίλιες για τον πονόλαιμο ή την κακοσμία στόματος, τσίχλες και οδοντόπαστες, στοματικά και ρινικά σπρέι, κρέμες κι αλοιφές, σαπούνια και σαμπουάν.
Αλλεργικά φαινόμενα
Η Πρόπολη είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που δημιουργείται από τις μέλισσες από ρητινώδη ουσίες που συλλέγονται από τα φυτά και τα δέντρα που είναι σε συνδυασμό με τα ένζυμα των μελισσών. Γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής και ευεργετική. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί υπάρχουν και κάποια άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία. Στην επιδερμίδα φαίνεται με την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων οι οποίες εξαφανίζονται σε μερικές μέρες. Όταν η χρήση της γίνεται εσωτερικά η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι ποιο σπάνια και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται μικρές κόκκινες κηλίδες στο στήθος και ελαφρά φαγούρα.
Για τους παραπάνω λόγους η πρόπολη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα στην αρχή και μεγαλύτερες σταδιακά αργότερα.
Αλλεργικές αντιδράσεις στην πρόπολη μπορεί επίσης, να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν δείξει αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
* Το παραπάνω άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή ή προτροπή και δεν υποκαθιστά τα φάρμακα. Για τη σωστή και ασφαλή χρήση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
http://www.life-events.gr/ygeia-epistimi/mitera-gi/propoli-giati-prepei-na-tin-valoume-sti-zoi-mas/#.Wg3APsJ9ghd.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.