Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Όσιος Δαυίδ εν ευβοία: Τι γιορτάζει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας την 1 Νοεμβρίου

ekklisiaonline.gr

Ο Όσιος Δαβίδ καταγόταν από το χωριό Γαρδινίτζα, που βρισκόταν κοντά στο Ταλάντιο, τόπος παραθαλάσσιος απέναντι από την Εύβοια. Έζησε όταν Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ήταν ο Ιερεμίας, περί το 1519 μ.Χ.

Τον πατέρα του έλεγαν Χριστόδουλο και ήταν ιερέας, τη δε μητέρα του Θεοδώρα. Ο όσιος Δαβίδ είχε άλλον έναν αδελφό και δύο αδελφές.

Από μικρός ο Όσιος έδειξε εξαίσια μορφή και έμαθε άριστα τα Ιερά γράμματα.

Σε ηλικία 15 ετών υποτάχθηκε σ’ έναν άγιο γέροντα, τον Ακάκιο, που τον εκπαίδευσε στις αρετές της μοναχικής πολιτείας και από τότε ο όσιος Δαβίδ κάνει μια φοβερή, σύμφωνα με τον βιογράφο του, πνευματική πορεία, διδάσκοντας την έμπρακτη αρετή και κάνοντας διάφορα θαύματα.

Προείδε τον θάνατο του και απεβίωσε ειρηνικά και με μεγάλη αγιότητα την 1η Νοεμβρίου.

Βιογραφία του συνέγραψε ο μαθητής του Χριστόφορος μοναχός και Ακολουθία του ο επίσκοπος Ταλαντίου Νεόφυτος από την Αθήνα.

Μονή του Όσιου Δαβίδ υπάρχει στην Εύβοια.

Ιερά Λείψανα:

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή Ροβιών Εὐβοίας.

Ἀπολυτίκιον

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.

Μέγαν εύρατο, Εύβοια κλέος, τον πανένδοξον, Δαβίδ τον θείον, ως ιεράς αρετής καταγώγιον, και του Χρίστου οπαδόν αληθέστατον, και των Όσίων απάντων εφάμιλλον. Διό Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθε ημίν το μέγα έλεος.

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/osios-david-en-evvia-ti-giortazi-i-ekklisia-mas-tin-1-noemvriou/?fbclid=IwAR3RJWIQhGpQOeUPIcu-TsrQawRV9fe26uRumpvmcFV3d_8XrskVtztwVeQ   (31 Οκτ 2019   54)   (31 Οκτ 2021   48)   (31 Οκτ 2022   17)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.