Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Ηγούμενος Παρθένιος για την έξωση κτηνοτρόφων: «Eίναι κατάφωρη αδικία όσα μας προσάπτουν»

           cretalive.gr

Τι λέει στο Cretalive ενόψει της εκδίκασης την Τρίτη

Στον «πόλεμο» που δέχεται ο ίδιος και η Μονή, όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, και στην επιχειρούμενη διαστρέβλωση της πραγματικότητας θέλησε να αναφερθεί ο ηγούμενος της Μονής Οδηγήτριας, αρχιμανδρίτης Παρθένιος, ενόψει και της εκδίκασης την Τρίτη, 9 Μαίου, στο Ειρηνοδικείο Μοιρών των αγωγών εξώσεων κάποιων κτηνοτρόφων από μοναστηριακές εκτάσεις. 

        Το θέμα που έχει ανακύψει είναι πλέον γνωστό καθώς εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων που καλούνται σε έξωση έχουν προχωρήσει ακόμα και σε δημόσια διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ζητώντας την παρέμβαση τόσο του επικεφαλής της Εκκλησίας της Κρήτης όσο και του Περιφερειάρχη με αίτημα να «παγώσει» η διαδικασία έξωσης, επικαλούμενοι ακόμα και λόγους επιβίωσης των οικογενειών τους. Ζητούν να «συνυπάρξουν» με τους επενδυτές που έχουν σχέδια για την περιοχή.

Ο ηγούμενος Παρθένιος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής Μονής πριν από δεκαετίες, παραλαμβάνοντας ουσιαστικά ένα …ερείπιο, ενόψει της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν κρύβει την πικρία του για τα όσα προσάπτουν στη Μονή, παρουσιάζοντας την τοπική εκκλησία ως «ανάλγητη και σκληρή» που δήθεν προκρίνει, όπως λέει, τις επενδύσεις σε βάρος των οικογενειών των κτηνοτρόφων που βόσκουν τόσες δεκαετίες (από γενιά σε γενιά) τα ζώα τους εκεί.

Θεωρεί ότι τα όλα αυτά αδικούν κατάφωρα τη Μονή και κάνει λόγο για ασεβείς και αχάριστες συμπεριφορές. Ο ίδιος θέλησε να αναφερθεί στο όλο θέμα, περισσότερο για λόγους σωστής ενημέρωσης του κοινού, όπως επισημαίνει.

«Από το 2012 υπήρξε ενδιαφέρον από τοπικούς επιχειρηματίες και εταιρίες για ανάπτυξη επενδύσεων κυρίως στον Τουριστικό τομέα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Η Μονή μας καθώς και οι αρμόδιοι φορείς είμαστε σύμφωνοι με τη προϋπόθεση οι όποιοι επενδυτές και επιχειρηματίες, να αγαπούν και να σέβονται τον ιερό αυτό χώρο, προς όφελος όχι μόνο της Μονής και της Εκκλησίας, αλλά της ανάπτυξης, της εθνικής οικονομίας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, στους σχεδιασμούς των ενδιαφερόμενων επενδυτών είναι η κατασκευή δύο τουριστικών εγκαταστάσεων, μιας πρωτότυπης μικτής Τουριστικής επένδυσης Ξενοδοχείου – κατοικιών - καταστημάτων, τα οποία θα λειτουργούν στα πρότυπα παραδοσιακών οικισμών του νησιού μας, με παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, με πέτρινα παραδοσιακά κτήρια που θα ταιριάζουν με το περιβάλλον. Έχουν τεθεί αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για σεβασμό στο περιβάλλον και στη Μοναστική και ησυχαστική παράδοση της περιοχής.

Επίσης σχεδιάζεται να γίνουν εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά πάρκα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αυστηρό όρο να μη τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, οι οποίες αλλοιώνουν το περιβάλλον.

Για την εκτέλεση των έργων αυτών υπάρχει ομόφωνη απόφαση από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής, από την Αδελφότητα της Μονής, από το Μητροπολίτη μας και τον Οργανισμό Διοίκησης της Μοναστηριακής Περιουσίας (ΟΔΜΠ)».

Κατά τον ηγούμενο, τα οφέλη από τις επενδύσεις αυτές θα είναι πολλαπλά, διότι με την αξιοποίηση της περιοχής με υγιείς και φιλικές με το περιβάλλον επενδύσεις, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. «Το οικονομικό όφελος που θα έχει η Μονή θα βοηθήσει σημαντικά στο αναστηλωτικό, το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Μονής, της Μητρόπολης μας και του Οργανισμού (ΟΔΜΠ). Επίσης θα δοθούν από τους επενδυτές σημαντικά οικονομικά, ανταποδοτικά οφέλη στο Δήμο Φαιστού και στους κατοίκους της περιοχής θα υπάρχει μείωση στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Απειλούν, υβρίζουν, συκοφαντούν….

‘Όπως αναφέρεται «στους ενοικιαστές των βοσκοτόπων της Μονής είχε γίνει γνωστό από το έτος 2012 ότι υπάρχει προοπτική να γίνουν οι επενδύσεις αυτές και δε θα μισθωθούν οι εκτάσεις στις οποίες θα γίνουν τα έργα αυτά και μάλιστα έχει γραφεί και υπογραφεί σε όλα τα μισθωτήρια ο όρος αυτός, παρόλο που υπάρχει στα συμφωνητικά μίσθωσης σύμφωνα με το Νόμο 245/1962 για την μίσθωση της Μοναστηριακής περιουσίας και στους όρους των Δημοπρασιών, ο όρος να αποδώσουν τα μίσθια και τη χρήση τους στην εκμισθώτρια, μετά τη λήξη του συμφωνητικού.

Πριν λήξει το μισθωτήριο του έτους 2020 έστειλε η Μονή σε μερικούς ενοικιαστές ειδοποίηση να αποδώσουν το μίσθιο στο τέλος του έτους (31-12-2020) που έληγε το μισθωτήριο, διότι τα κτήματα που ενοικίαζαν θα δημοπρατηθούν για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Όμως οι πρώην ενοικιαστές αυτοί όχι μόνο αρνήθηκαν αποδώσουν τα μίσθια όπως ήταν υποχρεωμένοι από το νόμο και το συμφωνητικό πού έληξε, αλλά προσπάθησαν να στρέψουν όλους τους ενοικιαστές των βοσκοτόπων της Μονής, εναντίον των μοναχών της Μονής και ιδιαίτερα εναντίον του Ηγουμένου.

Έστειλαν πολλά εξώδικα, με τα οποία στρέφονται κατά της Μονής και ζητούν επιτακτικά να συνεχίσουν τη μίσθωση και φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν την κυριότητα της Μονής. Μέχρι σήμερα μένουν παράνομα στα κτήματα αυτά της Μονής και παράλληλα παντού υβρίζουν και συκοφαντούν τη Μονή και τον Ηγούμενο, σε δημόσιες συζητήσεις και σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης προσπαθώντας να εκβιάσουν και να εκφοβίσουν τους μοναχούς της Μονής.

Οι περισσότεροι βέβαια ενοικιαστές δεν αντιτάχθηκαν με τις αποφάσεις της Μονής, σεβάστηκαν τους όρους των συμφωνητικών που είχαν υπογράψει και δήλωσαν ότι δε θέλουν να καταπατήσουν κτήματα της Μονής και να στραφούν εναντίον της. Με τους ενοικιαστές αυτούς και για τις εκτάσεις που δε θα γίνουν επενδύσεις, η Μονή συνεχίζει τη συνεργασία και την ανανέωση των ενοικιαστηρίων».

Ο αρχιμανδρίτης υποστηρίζει ότι «προσπάθησαν προφορικά και με επιστολές μας να τους πείσουμε να κάνουν το αυτονόητο, να αποδώσουν δηλαδή τα μίσθια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως άνοιξαν πόλεμο κατά της Μονής και του Ηγουμένου, με παραπληροφόρηση, ύβρεις, συκοφαντίες και απειλές. Για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε το έτος 2022 να ασκήσουμε την αγωγή έξωσης.

Φαίνεται καθαρά ότι οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να καταπατήσουν τα κτήματα της Μονής με το πρόσχημα ότι δεν έχουν μέρος να πάνε και για το λόγο αυτό έχουν προσφύγει σε πολλούς φορείς (Περιφερειάρχη, Αρχιεπίσκοπο, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημάρχους κλπ) και ζητούν συμπαράσταση και βοήθεια στο ανίερο αυτό έργο τους.

Επίσης το τελευταίο καιρό πληροφορούμαστε, ότι ζητούν από τους κατοίκους της περιοχής μας να τους υπογράψουν ένα κείμενο συμπαράστασης να μείνουν στα κτήματα της Μονής, από τα οποία δήθεν τους αποβάλουμε άδικα. Δε γνωρίζουν όμως οι πολίτες στους οποίους απευθύνονται και οι διάφοροι Φορείς ότι όλοι αυτοί παρανομούν, διότι δε τηρούν τα συμφωνητικά και το σχετικό νόμο.

Επίσης μερικοί από αυτούς δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και χρεωστούν ενοίκια πολλών ετών. Μερικοί μάλιστα έχουν κάνει πολλές ζημιές στα δένδρα, στα ζώα και τα σπαρτά της Μονής και μας δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Στα αξιοσημείωτα επίσης της πρόσφατης περιόδου, υπενθυμίζομε την κλοπή του τρακτέρ που χρησιμοποιούσαμε για τις ανάγκες της καλλιέργειας των λιοφύτων από το χώρο της Μονής των Αγίων Ευτυχιανών και την καταστροφή της πόρτας της περίφραξης κατά την απομάκρυνσή του.

Για όλα αυτά λυπούμαστε πολύ, διότι αυτοί που τόσα χρόνια εκμεταλλεύτηκαν τη περιουσία της Μονής και ωφελήθηκαν πολλαπλώς αντί να εκφράσουν την ευχαρίστηση και την ευγνωμοσύνη τους στρέφονται σήμερα κατά της Μονής και των μοναχών και ιδιαίτερα κατά του Ηγουμένου με ασέβεια και αχαριστία. Και προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταπατήσουν κτήματα της Μονής, πράγμα απαράδεκτο από τους νόμους των ανθρώπων και του Θεού».

https://www.cretalive.gr/kriti/igoymenos-parthenios-gia-tin-exosi-ktinotrofon-einai-katafori-adikia-osa-mas-prosaptoyn


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.