Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Αγίων Αναργύρων: Ποιοι και Πόσοι είναι οι Άγιοι Ανάργυροι;

ekklisiaonline.gr

Πόσοι είναι οι Άγιοι Ανάργυροι; Ποιοι είναι οι Άγιοι Ανάργυροι; Τα τρία ζεύγη των Αγίων Αναργύρων. Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι στην πραγματικότητα είκοσι. Μεταξύ αυτών υπάρχουν τρεις συζυγίες Αγίων Αναργύρων που φέρουν το ίδιο όνομα. Δηλαδή οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, τους οποίους τιμά η Ορθόδοξος Εκκλησία σε διαφορετικές ημέρες του έτους. Όλοι τους ήταν ξεχωριστά πρόσωπα και έζησαν διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Αρκετοί νομίζουν ότι οι Άγιοι Ανάργυροι είναι δύο, ο Κοσμάς και Δαμιανός, χωρίς να ξεχωρίζουν τα ζεύγη που τιμάμε τις δύο πρωτομηνιές (Ιουλίου και Νοεμβρίου). Αν ανατρέξουμε στα συναξάρια της εκκλησίας μας θα δούμε ότι η χορεία των Αναργύρων Αγίων ανέρχεται σε είκοσι μέλη.

Τους ονομάζουμε Αναργύρους γιατί όλοι είχαν την ιατρική επιστήμη ως μέσον θεραπείας και θαυμάτων. Για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού μεταλαμπάδευαν ήταν η πίστη στον Χριστό.

Το σύντομο αυτό σεργιάνι ας αρχίσει, όπως η Εκκλησία μας τους θυμάται και τους μνημονεύει.

Τα τρία ζεύγη Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

Είναι οι αυτάδελφοι Κοσμάς και Δαμιανός από τα μέρη της Ασίας, υιοί της ευσεβούς Θεοδότης, οι οποίοι γιάτρευαν τους ασθενείς που έπασχαν από κάθε είδους ασθένεια, χωρίς να παίρνουν χρήματα ή δώρα… Ζούσαν ενάρετα με μεγάλη φιλανθρωπία και ακτημοσύνη κάνοντας πολλά θαύματα και εκοιμήθησαν στην πόλη Φερεμάν της Ασίας. Η μνήμη τους εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.

Με το ίδιο όνομα είναι και οι εκ της Ρώμης Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός που ήταν ιατροί και θεράπευαν χωρίς να πληρώνονται τους ασθενείς, θαυματουργώντας και διδάσκοντας την πίστη στον Χριστό, οι οποίοι μαρτύρησαν δια λιθοβολισμού εν έτει 284 και η μνήμη τους εορτάζεται την 1η Ιουλίου.

Οι άλλοι δύο Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν από την Αραβία και άθλησαν επί του διώκτου Διοκλητιανού. Ήταν ιατροί και αυτοί που θεράπευαν σε διάφορες πόλεις και χωριά τους ασθενείς και δίδασκαν τον Χριστιανισμό. Αφού συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε διάφορα μαρτύρια, καρφώθηκαν σε Σταυρό και κατόπιν αποκεφαλίσθηκαν. Η μνήμη τους εορτάζεται την 17η Οκτωβρίου.

Όλοι οι Άγιοι Ανάργυροι

Οι είκοσι Άγιοι Ανάργυροι.

31 Ιανουαρίου

Άγιοι Κύρος και Ιωάννης: Καταγωγή του πρώτου η Αλεξάνδρεια, του δευτέρου η Έδεσσα Μεσοποταμίας. Συνμοναστές, μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό το 292 μ. Χ..

1 Φεβρουαρίου

Άγιος Τρύφων: Ήταν βοσκός χηνών στην αρχή, στην Λάμψακο της Φρυγίας, βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε το 250 επί Δεκίου αυτοκράτορα.

6 Φεβρουαρίου

Άγιος Ιουλιανός: Από την Έμεσα της Συρίας. Μαρτύρησε το 284.

11 Μαΐου

Άγιος Μώκιος: Από την Ρώμη και αυτός ιερέας και γιατρός, αποκεφαλισθείς επί Διοκλητιανού τον 3ο αι. μ. Χ..

20 Μαΐου

Άγιος Θαλλέλαιος: Καταγωγή από τον Λίβανο της Φοινίκης, τον συνέλαβαν και μετά από βασανιστήρια πολλά αποκεφαλίσθηκε το 284.

27 Ιουνίου

Άγιος Σαμψών: Καταγωγή του η Ρώμη, χειροτονηθείς ιερέας στην Κωνσταντινούπολη .Θεράπευσε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και εκείνος του έχτισε ξενώνα για φιλοξενία αναξιοπαθούντων. Κοιμήθηκε ειρηνικά.

1 Ιουλίου

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός: Μαρτύρησαν το 284 στη Ρώμη.

26 Ιουλίου

Άγιος Παντελεήμων: Καταγόταν από την Νικομήδεια, αποκεφαλίστηκε το 305 μ. Χ..

Άγιος Ερμόλαος: Καταγωγή και αυτού από την Νικομήδεια, ιερέας και γιατρός, αποκεφαλισθείς το 306 μ. Χ.. (26 Ιουλίου)

12 Αυγούστου

Άγιος Ανίκητος: Μαρτύρησε στην Νικομήδεια το 288 μ. Χ.. (12 Αυγούστου)

16 Αυγούστου

Άγιος Διομήδης: Από την Ταρσό της Κιλικίας έζησε και έδρασε στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην οποία άφησε και την τελευταία του πνοή, τον 3ο αι. μ. Χ..

16 Οκτωβρίου

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός: Οι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν από την Αραβία γιατροί και πήγαν στην Αιγαίς της Λυκίας ομολόγησαν τον Χριστό και μαρτύρησαν.

Άγιοι Λεόντιος και Άνθιμος: Αδελφοί των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού. Ακολούθησαν τους αδελφούς τους στην Λυκία όπου μαρτύρησαν μαζί τους.

1 Νοεμβρίου

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός: Καταγωγή τους ήταν η Μικρά Ασία.

https://www.ekklisiaonline.gr/ekklisiaonline/agion-anargyron-pii-ke-posi-ine-i-agii-anargyri/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.