Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη: Οφέλη και Κίνδυνοι

            vimaorthodoxias.gr

Ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη (ΠΑΠ) αποτελεί ένα νέο αναγνωριστικό στοιχείο που θεσπίζεται στην Ελλάδα, με στόχο την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών με το Δημόσιο. Συνδέεται με το ΑΦΜ και θα τυπωθεί στις νέες ταυτότητες που εκδίδονται από τον Δεκέμβριο του 2023.

Πλεονεκτήματα:

Απλοποίηση: Ο ΠΑΠ φιλοδοξεί να αντικαταστήσει πλήθος πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που απαιτούνται σήμερα για διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στόχος είναι η ταυτοποίηση των πολιτών με ένα μόνο αριθμό, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Βελτίωση υπηρεσιών: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο ΠΑΠ θα συμβάλει στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Καταπολέμηση απάτης: Ο μοναδικός αριθμός θα δυσκολέψει την πλαστογραφία και την απάτη, ενισχύοντας την ασφάλεια των συναλλαγών.

Ψηφιακή οδό: Ο ΠΑΠ αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, με στόχο την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και την απλοποίηση της πρόσβασης σε αυτές.

Κίνδυνοι:

Παραβίαση δεδομένων: Η συγκέντρωση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε ένα κεντρικό σύστημα εγείρει ανησυχίες για την πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων και διαρροών δεδομένων.

Παρακολούθηση: Η ύπαρξη ενός μοναδικού αριθμού για κάθε πολίτη φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα μαζικής παρακολούθησης και περιορισμού της ιδιωτικής ζωής.

Κοινωνικός έλεγχος: Ο ΠΑΠ θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για τον αυστηρότερο έλεγχο και την επιβολή κανόνων από την πλευρά του κράτους, θέτοντας σε κίνδυνο ατομικές ελευθερίες.

Δυσλειτουργίες: Η υλοποίηση ενός τόσο σύνθετου συστήματος ενέχει τον κίνδυνο τεχνικών σφαλμάτων και δυσλειτουργιών, με αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Εξάρτηση από το κράτος: Η υπερβολική εξάρτηση από τον ΠΑΠ για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες ίσως θέσει σε μειονεκτική θέση πολίτες που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε τεχνολογία ή αδυνατούν να χειριστούν ψηφιακές διαδικασίες.

Ενστάσεις:

Πολλές φωνές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις του ΠΑΠ στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών. Ορισμένοι οργανισμοί και ακτιβιστές έχουν ασκήσει κριτική στο σχέδιο, τονίζοντας τους κινδύνους συγκέντρωσης δεδομένων και παρακολούθησης.

Συζήτηση:

Η υλοποίηση του ΠΑΠ ανοίγει ένα σημαντικό ζήτημα προς συζήτηση, αγγίζοντας θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Η αξιολόγηση των οφελών και των κινδύνων οφείλει να γίνει με κριτική ματιά και διάλογο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών και διασφαλίζοντας την τήρηση των ηθικών και νομικών αρχών.

            https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/o-prosopikos-arithmos-toy-politi-ofeli-kai-kindynoi/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.