Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Παρηγορητικός λόγος του Γέροντα Παϊσίου Ολάρου προς την Γερόντισσα Βικτωρία

vimaorthodoxias.gr

Ο Θεός και η Κυρία Θεοτόκος να οικονομήσουν όσα είναι ωφέλιμα για την σωτηρία της ψυχής σου. Πήγαινε, παιδί μου… ελαφριά σαν το πούπουλο, έτσι να πορεύεσαι.

Να σε πληρώσει ο Θεός και να είναι οι κόποι σου για την ψυχική σου ωφέλεια. Να είσαι όπως το πεσμένο σιτάρι μέσα στην καλή γη. Πήγαινε στο καλό και θα συναντηθούμε στην πόρτα του παραδείσου!

Επιθυμώ να ακούω τα καλύτερα λόγια για σένα. Εύχου για μένα και τους αγαπητούς Πατέρες που εργάζονται στο Βουκουρέστι, στον Αμπελώνα του Κυρίου μας. Ο Θεός να επαυξήσει τους καρπούς των καλών έργων και λόγων τους για να δοξάζεται το όνομα του Χριστού μας και του Επουρανίου Πατρός μας.

Καλόν δρόμο. Πήγαινε με υγεία και μη ξεχνάς τα μονοπάτια που οδηγούν στην Βασιλεία των Ουρανών. Διότι στενή είναι η πόρτα και θλιμμένη η οδός που οδηγεί στην ζωή, ενώ η πόρτα που κατευθύνεται στην απώλεια είναι ευρύχωρη. Να αποφεύγεις την ευρύχωρη οδό και ν’ ακολουθείς την στενή, διότι πολλοί είναι εκείνοι που διαλέγουν την λεωφόρο της ματαιότητας και απώλειας των ψυχών τους.

Αν έλθεις και πάλι εδώ σε μένα, να μου φέρεις δώρα. Όχι δώρα όμοια με τα των ανθρώπων, αλλά δώρα πνευματικά, όπως: ταπείνωση, αγάπη και όλα τα αληθινά και μόνιμα καλά έργα, για να χαίρομαι κι εγώ πάντοτε, όταν βλέπω αυτά σ’ εσένα. Και, αν δεν μπορέσεις να μου βρεις και να μου φέρεις όλα τα δώρα, σίγουρα θα χαρούμε στην άλλη ζωή μαζί. Και αν σου συμβεί κάποια «παραλυσία», διότι γίνεται λόγος μεταξύ των γερόντων: Το κτήνος, που έχει τέσσερα πόδια και είναι ταυτόχρονα και χωλό, κι αυτό πάλι σκοντάφτει… πόσο μάλλον ο άνθρωπος, ο οποίος έχει μόνο δύο πόδια… Αυτό μας διδάσκει ότι πρέπει να βάλουμε καλή αρχή με τον φόβο του Θεού. Μόνο να μη χωλαίνουμε κι από τα δύο πόδια, παιδί μου. Έτσι με την Χάρη του Θεού και τις ευχές της Κυρίας Θεοτόκου, σιγά-σιγά, άντε-άντε, θα μπούμε κι εμείς σε μια γωνιά του παραδείσου. Ο Κύριος να μας βοηθήσει! Είθε να συναντηθούμε οπωσδήποτε. Είτε εδώ, είτε στον άλλη ζωή, στην πόρτα του παραδείσου! Η ευλογία του Κυρίου να είναι μαζί σου.

Πήγαινε με υγεία και βάλε αρχή μετανοίας. Και με την χάρη του Θεού να σκεπασθείς με όλα τα καλά έργα σαν ένα ωραίο στεφάνι που θα σε στολίζει παντοτινά. Όπως το στεφάνι από λουλούδια, έτσι κι εσύ να έχεις απ’ όλα τα είδη των λουλουδιών-αρετών· Αγωνίσου να συγκεντρώσεις όλα τα είδη των λουλουδιών για το στεφάνι σου: Την ελεημοσύνη, την υπακοή, την προσευχή, την ταπείνωση.

Από το βιβλίο: π. Κων. Κόμαν, Αρχιμ. π. Ιωαννικίου Μπάλαν, Ο Γέροντας Παΐσιος Ολάρου, Πνευματικός του Γέροντος Κλεόπα Ηλίε (1897-1990). Μετάφραση-επιμέλεια υπό αδελφών Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Άγιον Όρος 1990 (αποσπάσματα).

            https://www.vimaorthodoxias.gr/theologikos-logos-diafora/parigoritikos-logos-toy-geronta-paisioy-olaroy-pros-tin-gerontissa-viktoria/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.