Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Μακριά από το καρναβάλι

62ος Κανόνας της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου

Του Νικολάου Βοινέσκου

<< Θέλομε να ξεκοπούν παντελώς από τη ζωή των χριστιανών οι κοσμικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε πρώτη του μηνός και προς τιμήν του Διόνυσου Και τους χορούς των ανδρών και των γυναικών, που γίνονται σύμφωνα με έθιμο αντιχριστιανικό αποκηρύσσομαι, ορίζοντες να μη φορεί κανένας άνδρας γυναικείο ένδυμα και καμία γυναίκα ανδρικό.

Και να μη φορεί κανένας προσωπεία κωμικά ή σατυρικά, ούτε να γελά όταν βάζουν το κρασί στα πιθάρια. ¨Όποιοι λοιπόν από τούδε και στο εξείς εν γνώσει τους κάνουν κάτι από τα δαιμονιώδη που ελέχθησαν, αυτοί εάν μεν είναι κληρικοί, προστάζομεν να καθαιρούνται , εάν σε είναι λαϊκοί να αφορίζονται>>.

Αυτά ορίζει ο 62ος κανών της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου που έγινε το 691 μ.χ έχουν τα λεγόμενα καμιά σχέση με όσα γίνονται αυτές τις μέρες στην πόλη μας.

Αν και ο κανόνας ούτος εγράφη προ 13ων αιώνων, όμως έχει απόλυτη σχέση με τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. ¨Όπως εκείνη την εποχή, έτσι και στις μέρες μας, χοροί άσεμνοι διοργανώνονται άνδρες ντύνονται σαν γυναίκες και γυναίκες σαν άντρες, άνθρωποι κάνουν σπατάλες, συμμετέχουν σε φαγοπότια και μεθούν, φορούν τερατόμορφες μάσκες, νέοι και νέες αισχρολογούν και πορνεύουν, σύζυγοι μοιχεύουν, θεμέλια οικογενειών κλονίζονται …Κι όλα αυτά ο κόσμος τα λέει διασκέδαση και εκδηλώσεις χαράς. Το Άγιο Πνεύμα όμως δια του στόματος των Πατέρων της Στ΄ Οικουμενικής  Συνόδου, σαφώς και κατηγορηματικώς δηλώνει ότι όλα αυτά είναι έθιμα ειδωλολατρικά και ευρήματα του μισόκαλου διαβόλου.

Όποιος λοιπόν συμμετέχει στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού να γνωρίζει ότι αποτάσσεται το Χριστό και συντάσσεται με το διάβολο και σύμφωνα με τον κανόνα αυτό αφορίζεται από την εκκλησία. Μη νομίζεται δε ότι η απλή παρακολούθηση των γεγονότων δεν είναι συμμετοχή.

Μακριά λοιπόν από το καρναβάλι, καμία συμμετοχή σ αυτή τη γιορτή του διαβόλου. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι Πατέρες της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου, το λέει ο ίδιος ο Θεός.

http://arpati.blogspot.gr/2012/01/62.html   (9 Μαρ 2016   55)   (22 Φεβ 2020   36/75)

Σχετικές Δημοσιεύσεις :

 Ο Χριστός και ο «μασκαράς» εαυτός μας

Γιατί δεν πρέπει να ντυθώ τις Απόκριες;

Ο πρώτος καρνάβαλος είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.