Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πότε και πού γίνονται τα μνημόσυνα;

http://www.dogma.gr/
Τα μνημόσυνα μπορεί να γίνονται παντού και πάντοτε, κυρίως κατά την τέλεση της Θείας λειτουργίας.
Η Εκκλησία έχει όλα τα Σάββατα αφιερώσει για προσευχές  υπέρ των κεκοιμημένων. Όμως δύο Σάββατα, το Σάββατο προ των Απόκρεω και το Σάββατο πρό της Πεντηκοστής είναι τα δύο κύρια Ψυχοσάββατα. Και το μεν Σάββατο προ των Απόκρεω, διά να  προσευχηθούμε και δια τους κεκοιμημένους προσφιλείς μας, ώστε  να δικαιωθούν και αυτοί κατά την δευτέραν παρουσίαν του Κυρίου  και να τους κατατάξει ο Θεός στα δεξιά Του μετά των αγίων του, το δε πρό της Πεντηκοστής, ίνα το Πανάγιο Πνεύμα καθαρίσει και αγιάσει και τους κεκοιμημένους προσφιλείς μας. Κυρίως τα μνημόσυνα γίνονται εντός των  ιερών Ναών με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποίαν εις την Προσκομιδή τίθεται στο Δισκάριον ο «Αμνός», ο Σωτήρας μας Κύριος Ιησούς Χριστός, η Θεοτόκος, οι Άγγελοι και πάντες οι άγιοι και οι κεκοιμημένοι  προσφιλείς μας, που τους μνημονεύει ο ιερέας, αλλά και εμείς οι ζώντες. Στην αγία Προσκομιδή δηλαδή είναι ολόκληρη η Εκκλησία, ζώντες ( οι αγωνιζόμενοι) και κεκοιμημένοι ( η θριαμβεύουσα Εκκλησία).
Βεβαίως τελούνται επιμνημόσυνες δεήσεις ( Τρισάγια) και επί του τάφου των προσφιλών μας , γιατί έτσι αισθανόμεθα ζωηροτέραν την ανάμνηση της παρουσίας των και οι προσευχές μας είναι περισσότερον θερμές (σαν τα δάκρυά μας)  και κατανυκτικές. Όμως  όπου να είμεθα μπορούμε και πρέπει να προσευχόμεθα «Εν παντί καιρώ και τόπω».
http://www.dogma.gr/diafora/pote-kai-pou-ginontai-ta-mnimosyna/36686/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.