Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πως διάβαζαν παλιά οι χριστιανικές οικογένειες το άγιο Ευαγγέλιο στο σπίτι τους


orthodoxia.online
Στην Θεία Λειτουργία, δεν έχουμε μόνο προσευχή στον Θεό, αλλά έχουμε και διδαχή. Μιλάμε εμείς στον Θεό με την προσευχή μας, αλλά μιλάει και ο Θεός σε μας με τα Ιερά Αναγνώσματα, γιατί αυτά τα Αναγνώσματα είναι η φωνή του Θεού, είναι θεόπνευστα.
Δεν πρέπει να ακούμε τα Ιερά Αναγνώσματα μόνο στην Εκκλησία, αλλά και στο σπίτι μας πρέπει να έχουμε την Αγία Γραφή και να διαβάζουμε κάθε μέρα ένα κομμάτι από αυτήν.

Οι παλαιοί πνευματικοί, που ήταν άγιοι, το έβαζαν σαν κανόνα στους χριστιανούς που εξομολογούσαν να διαβάζουν την Αγία Γραφή. Και οι χριστιανοί, όπως το είχαν ιερή συνήθεια να ανάβουν το καντήλι και να κάνουν την πρωινή και την βραδινή προσευχή τους, έτσι πάλι το είχαν ιερή συνήθεια και το θεωρούσαν ιερό τους καθήκον να διαβάζουν το άγιο Ευαγγέλιο.
Να έχετε, αγαπητοί μου χριστιανοί, το άγιο Ευαγγέλιο στα σπίτια σας και να το διαβάζετε. Διαβάζοντας το άγιο Ευαγγέλιο μπαίνει το οξυγόνο του ουρανού στην οικογένειά σας και έρχεται η Χάρη του Θεού σ΄αυτήν. Ανδρόγυνα που διαβάζουν Ευαγγέλιο θα ζουν πάντα αγαπημένα και αρμονικά. Παιδιά που διαβάζουν Ευαγγέλιο θα φέρονται σεβαστικά προς τους γονείς τους και θα βρουν το νόημα της ζωής τους.
Να διαβάζετε με ορθόδοξο τρόπο την Αγία Γραφή και όχι όπως οι αιρετικοί προτεστάντες. Και ακούστε πως πρέπει να διαβάζουμε με ορθόδοξο τρόπο την Αγία Γραφή. Τον τρόπο μας τον δίνει η Θεία Λειτουργία.
Για να διαβάσει ο παπάς στην Θεία Λειτουργία το ιερό Ευαγγέλιο, λέει μια ιδιαίτερη ευχή, θυμιάζει, ανάβουν τα παιδάκια τις λαμπάδες και έπειτα λέγει το «Σοφία ορθοί. Ακούσωμεν του αγίου Ευαγγελίου» και διαβάζει το Ευαγγέλιο. Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, παρμένο από την Θεία Λειτουργία, διάβαζαν πρώτα οι χριστιανικές οικογένειες το άγιο Ευαγγέλιο στο σπίτι τους.
Στα χριστιανικά σπίτια παλαιότερα το άγιο Ευαγγέλιο ήταν στα εικονίσματα. Εκεί είναι η θέση του Ευαγγελίου, στα εικονίσματα, και όχι στην τσέπη, όπως την έχουν οι προτεστάντες και την κουβαλάνε μαζί τους. Στα εικονίσματα πρέπει να είναι η Αγία Γραφή, όπως στους Ναούς μας είναι πάνω στην Αγία Τράπεζα. Στα χριστιανικά λοιπόν σπίτια παλαιά, μετά την βραδινή προσευχή, που την έκανε όλη η οικογένεια μαζί, τότε, με αναμμένο το καντήλι και το θυμιατήρι, σήκωναν στα χέρια το μικρό παιδάκι, που ήταν αθώο, και έπαιρνε από τα εικονίσματα το Ευαγγέλιο.
Διάβαζε ο πατέρας ένα κομματάκι, άκουγαν οι άλλοι, έλεγε δυο λογάκια σ΄αυτό που διάβαζε και μετά έδινε πάλι το Ευαγγέλιο στο μικρό παιδί, το ξανασήκωναν και αυτό το έβαζε στη θέση του, στα ιερά εικονίσματα. Ώ, χρόνια!
Από τέτοιες οικογένειες βγήκαν άγιοι. Σήμερα μας κυβερνάει η τηλεόραση. Γουρλώνουμε τα μάτια σ΄αυτήν, που πολλές φορές έχει και βρώμικα, τα οποία βλέπουν και τα παιδιά μας και μολύνονται.
Mητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.