agiotopia.gr
«Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα».
Αυτό είναι το συναξάρι της δεύτερης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος.
agiotopia.gr
«Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα».
Αυτό είναι το συναξάρι της δεύτερης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος.
«Τα χάπια του είναι εδώ. Στις 10 να του δώσεις μισή μπανάνα κι ένα αχλάδι. Το μεσημεράκι να φάει νωρίς. Μη του δώσεις όμως από το δικό μας, ίσως τον πειράξει. Το δικό του φαγητό είναι στο τάπερ με το μπλε καπάκι στο ψυγείο. Ζέστανέ το στο φούρνο μικροκυμάτων. Να το ζεστάνεις όμως, όχι να το βάλεις στην Κόλαση! Μην τον αφήσεις να κοιμηθεί αμέσως μετά το φαγητό! Βάλε του να δει καμιά εκπομπή στην τηλεόραση, να ξεχαστεί.
ekklisiaonline.gr
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα, από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!
ekklisiaonline.gr
ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ: Πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και μαθητής του Χριστού, ο Λάζαρος αναστήθηκε προαναγγέλλοντας την επερχόμενη Ανάσταση του Κυρίου.
Ο Λάζαρος ο επονομαζόμενος και Δίκαιος ή Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας. Όταν αρρώστησε βαριά και πέθανε, ήταν μόλις 30 χρονών.
Σάββατο Λαζάρου: Γιατί ο Λάζαρος μετά την Ανάστασή δεν ξαναγέλασε ποτε
ΔΙΔΑΧΗ!!!Να υπομενεις και να σιωπάς
Σε ένα μοναστήρι ζούσε ένα αδελφός, που ήταν πικραμένος, γιατί τον αδικουσαν σε κάποιο θέμα.
Κάποια Κυριακή αποφάσισε να φύγει από το μοναστήρι και να πάει στον Παππούλη, για να του πει το παράπονο του και να τον συμβουλευτεί.’
Η σωτήρια νουθεσία του Αγίου Παΐσιου για όσους έχουν παράπονα …!
«Να αγαπούμε τον άνθρωπο, μα πιο πολύ το Θεό»
«Να βλέπουμε τις αρετές των άλλων και τα δικά μας ελαττώματα. Έτσι θέλει ο Θεός. Έτσι είν’ ωραία»
«Εάν νομίζεις πως έχεις αρετές δεν έχεις τίποτα. Όποιος πει πως είναι άγιος δεν είναι. Οι Άγιοι ποτέ δεν είπαν ότι ήσαν Άγιοι »
Tόσο απλό όσο το αναφέρει η παραπάνω φράση. Η πορεία μας, η προκοπή μας και σωτηρία μας, δεν είναι μία υπόθεση μοιρολατρική ούτε κατάσταση τύπου ‘’Κισμέτ’’. Με λίγα λόγια δεν έχει προκαθορισθεί τίποτε. Και αυτό γιατί η πορεία και η κατάληξή μας δεν εξαρτάται ούτε αποκλειστικά απ’ εμάς, ούτε αποκλειστικά απ’ τον Θεό.
tostavroydaki.blogspot.com
Σε Ι.Μονή των Μετεώρων ανηφόρισα και σήμερα, όπως συνηθίζω άλλωστε, για τους τέταρτους Χαιρετισμούς. Δυστυχώς δε μπόρεσα να συγκεντρωθώ όσο θα ήθελα, αφού γι αυτό φρόντισαν οι τουρίστες - μόνο ως τουρίστες θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω και όχι ως προσκυνητές - οι οποίοι μπέρδεψαν το τσιπουράδικο με το μοναστήρι.
“Ο Θεός σέβεται το θέλημά μας”
Είναι συγκινητική η διακριτικότητα της αγάπης του Θεού, όπως μας αποκάλυψε ο Γέροντας.
Ήμασταν μια φιλική συντροφιά, στα Καλλίσια, δίπλα στους βράχους του Μοναστηριού, έχοντας ανάμεσά μας το Γέροντα.
Συγκινοῦμαι, ἀγαπητοί μου, ποὺ μὲ ἀξιώνει σήμερα ὁ Θεὸς γιὰ μία ἀκόμη φορὰ νὰ μιλή σω γιὰ τὸν ἱερομάρτυρα καὶ ἐθνομάρτυρα ἅγιο Κοσμᾶ τὸν Αἰτωλὸ τιμώντας τὴ μνήμη του.
Ὁ ἅγιος Κοσμᾶς ἀγαποῦσε, ὄχι ἁπλῶς ἀγαποῦσε ἀλλὰ σεβόταν, ὄχι ἁπλῶς σεβόταν ἀλλὰ τιμοῦσε καὶ προσκυνοῦσε τὸν τίμιο σταυρό.
«Πώς να πολεμούμε εναντίον των κακών λογισμών»; δεν μου είναι δύσκολο να σας πω το πώς, διότι η απάντηση βρίσκεται στα γραπτά του Γέροντος Σιλουανού.
Εξαρτάται από εμάς να αλλάξουμε μια σκέψη, αν συγκεντρώσουμε τον νου μας σε κάτι άλλο.
Μην "κολλάμε" τη σκέψη μας.Να σκεφτόμαστε κάτι άλλο (γέρων Σωφρόνιος Έσσεξ)
Αγίου Ισαάκ του Σύρου
Πάντοτε τούτο τον τρόπο να έχεις στη ζωή σου: να είσαι γλυκομίλητος και να αποδίδεις τιμή σε όλου τους ανθρώπους.
Και να μην κάνεις κανέναν να θυμώσει και να οργισθεί, και να μη ζηλοφθονήσεις, ούτε για την πίστη που έχει κάποιος, ούτε για τα κακά έργα κάποιου άλλου.
Του Μιχαήλ Ε. Μιχαηλίδη, Θεολόγου
Κατά τήν αγιοπατερική καί νηπτική διδασκαλία, τά επτά θανάσιμα αμαρτήματα είναι: 1. γαστριμαργία, 2. πορνεία, 3. φιλαργυρία, 4. ακηδία, 5. οργή, 6. κενοδοξία, καί 7. φθόνος (βλπ. Παν. Τρεμπέλα «Δογματική, τόμ. Β/ σελ. 300-13).
Φῶς ἅγιον, Τούνομ, φωτίσαν σὸν σκότος,
Πρὸς Φῶς εἴλκυσέ σε, Χριστόν, ἐν τῷ πόλῳ.
Ὁ ἔνδοξος τοῦ Χριστοῦ Μάρτυς Ἐμίρης
Το Πάσχα του 1579 μ.Χ. οι Αρμένιοι (σημείωση: η αρμενική Εκκλησία είναι μονοφυσιτικών αποκλίσεων, ανήκει δηλαδή στους λεγόμενους «αντιχαλκηδόνιους») κατόρθωσαν να δωροδοκήσουν τον Τούρκο Διοικητή, και να εκδώσει απαγορευτική διαταγή προς τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη Σωφρόνιο Δ’, ώστε να μην έχει πρόσβαση εντός του Ναού της Αναστάσεως για την τελετή του Αγίου Φωτός.
Ἡ ἐπιστήμη μᾶς βοηθᾶ σέ πολλά θέματα, μᾶς ἀνακουφίζει σέ αὐτήν τήν ἐξορία πού ζοῦμε. Ἑπομένως, ἡ ἐντολή τοῦ ἁγίου Παϊσίου εἶναι: «Νά δοξάσετε τό ὄνομα τοῦ Θεοῦ διά τῆς ἐπιστήμης»
Του Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου
Άγιος Παΐσιος: «Να δοξάσετε το όνομα του Θεού δια της επιστήμης»
Μόνο στα σπίτια που ζουν κατά Θεόν είναι καλά οι άνθρωποι
Ατέλειωτα είναι τα βάσανα του κόσμου. Μια γενική αποσύνθεση, οικογένειες, μικροί μεγάλοι. Κάθε μέρα η καρδιά μου γίνεται κιμάς.
Ένα νεαρό και επιτυχημένο στέλεχος εταιρείας, οδηγούσε τη νέα του τζάγκουαρ κάπως γρήγορα σε μία γειτονιά όχι και τόσο καλόφημη.
Πρόσεχε μην τυχόν κανένα παιδάκι ξεπροβάλει απότομα ανάμεσα από ταπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.
1 Έχασα τα πάντα εκτός από εκείνα που έδωσα.
2. Τίποτα δεν είναι δικό μου, όταν είναι μόνο για τον εαυτό μου.
3 Τα χέρια του κουλού είναι καλύτερα από τα χέρια του τσιγκούνη.
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ:Θέλεις να γίνεις φτωχός; Να κλέβεις και να δουλεύεις Κυριακές…
Μια φτωχή και πολύτεκνη μητέρα πήγε στο παντοπωλείο ν’ αγοράσει, με πίστωση, τρόφιμα για τα Χριστούγεννα.
Ο παντοπώλης τη ρώτησε πόσα χρήματα είχε μαζί της, κι εκείνη του απήντησε ότι ο σύζυγός της και ο γιος της σκοτώθηκαν στον πόλεμο, έχει πέντε παιδάκια και χωρίς κανένα πόρο ζωής.
Κάποτε ο Γέροντας ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Ιερισσό, με προορισμό το Άγιον Όρος. Όταν έφθασε στο πρακτορείο, δε βρέθηκε θέση για κείνον και αναγκάσθηκε να μείνει όρθιος, ενώ δίπλα του κάθονταν μερικοί νεαροί, χαριεντιζόμενοι.
«Όταν Κάποιος ρίξει στο σκυλί μια πέτρα, πολλές φορές ο σκύλος αντί να χυθεί σ αυτόν που την έριξε, ορμά και δαγκώνει την πέτρα.
Έτσι κάνουμε κι εμείς. Βάζει ο πειρασμός κάποιον άλλο να μας πειράξει είτε με λόγο είτε με φέρσιμο κι εμείς αντί να τα βάζουμε με εκείνον που έριξε την πέτρα, δηλ. τον πειρασμό , δαγκώνουμε την πέτρα, δηλ. τον συνάνθρωπο, που χρησιμοποίησε ο μισόκαλος ως πέτρα.
vimaorthodoxias.gr
«Πρόσεξε να μην σε βρει κι εσένα η φοβερή τιμωρία…»
Έδιωξες τη στεφανωμένη γυναίκα σου και πήρες άλλη, με την οποία ζεις χωρίς να έχετε παντρευτεί. Και αναρωτιέσαι, τι κακό έκανες. Και παραξενεύεσαι γιατί οι γείτονές σου ξεσηκώνονται εναντίον σου. Και ακόμη παραξενεύεσαι γιατί η εξουσία σε ταλαιπωρεί και σε τιμωρεί.
Ενας άγιος απαντά στον σύζυγο, που άφησε την γυναίκα του και συζεί παράνομα με άλλη
Κάποτε ο Ηγούμενος παπά-Θανάσης ο Γρηγοριάτης βρισκόταν στο γραφείο με έναν μοναχό. Αυτός ο μοναχός ήταν οξύθυμος και πάνω στην συζήτηση για να επιβάλει την γνώμη του ράπισε τον Ηγούμενο. Τότε φάνηκε το μεγαλείο της αρετής του Ηγουμένου. Δεν έδειξε καμία αντίδραση ούτε θύμωσε ούτε είπε τίποτε. Ειρηνικότατος πήρε την ηγουμενική του ράβδο και πήγε στην Εκκλησία -είχε αρχίσει ο Εσπερινός- και ο Ηγούμενος έψαλλε σαν να μην είχε συμβεί τίποτε.