Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Αγία Θεοδώρα Βάστα: Το εκκλησάκι – θαύμα που εορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου…

            e-mesara.gr

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Η Αγία Θεοδώρα Βάστα θεωρείται   το εκκλησάκι “θαύμα” αφού έχει 17 πλατάνια που βγαίνουν από τη στέγη του και για το λόγο αυτό μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

Στην Πελοπόννησο στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης βρίσκεται καλά  κρυμμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος από βελανιδιές το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας.

Πρόκειται για ένα μικρό αλλά ταυτόχρονα ζωντανό θαύμα που προσελκύει την προσοχή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών αφού δεκαεφτά μεγάλα δέντρα ξεπηδούν από την στέγη ενός μικρού πέτρινου ναϊδρίου την ώρα που από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές στο γυμνό μάτι και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη.

Το όμορφο αυτό εκκλησάκι έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο».

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση ο αριθμός των δέντρων είναι όσα τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας όταν πέθανε. Ο θρύλος λέει ότι στο σημείο όπου εκτελέστηκε, το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα.

Πολλοί θεωρούν ότι το μοναδικό αυτό φαινόμενο δεν έχει κάποια λογική εξήγηση, καθώς το βάρος των πλατανιών σε άλλη περίπτωση θα είχε γκρεμίσει το μικρό ξωκκλήσι ή θα είχε ανατρέψει τη στέγη του. Το εκκλησάκι όμως συνεχίζει να στέκεται όρθιο μέσα στο πέρασμα του χρόνου και το ποταμάκι που τρέχει δίπλα, συνεχίζει να δίνει ζωή στα δέντρα….

Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα. ,το ανεξήγητο θαύμα της φύσης που στέκεται επιβλητικό στο γαλήνιο αυτό τοπίο.

            https://e-mesara.gr/agia-theodora-vasta-to-ekklisaki-thayma-poy-eortazei-stis-11-septemvrioy-5/ 

                Σχετικές Δημοσιεύσεις :

            Αγία Θεοδώρα-Βάστα Αρκαδίας, με τα 17 δέντρα στη σκεπή της ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.