Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Στη Θεία Λειτουργία πρέπει να είμαστε όρθιοι, όχι να καθόμαστε

            vimaorthodoxias.gr

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ένας από τους πιο σεβαστούς σύγχρονους αγιορείτες μοναχούς, έδινε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της Θείας Λειτουργίας και της στάσης του πιστού κατά τη διάρκεια αυτής.

Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του, η Θεία Λειτουργία δεν είναι απλώς μια θρησκευτική τελετή, αλλά μια θεία πράξη που απαιτεί απόλυτη προσοχή και σεβασμό από τους συμμετέχοντες.

Ο Άγιος Παΐσιος τόνιζε ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, η θέση του σώματος του πιστού έχει πνευματική σημασία. Σύμφωνα με τη διδασκαλία του, οι πιστοί δεν πρέπει να καθίστανται, αλλά να παραμένουν όρθιοι κατά τη διάρκεια της τελετής. Αυτός ο κανόνας δεν έχει μόνο φυσική διάσταση, αλλά και πνευματική. Το να στέκεται κανείς όρθιος εκφράζει σεβασμό και εγρήγορση, καθώς το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου πρέπει να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στην ιερή διαδικασία της Θείας Ευχαριστίας.

Η στάση αυτή, κατά τον Άγιο Παΐσιο, ενσωματώνει την έννοια της εγρήγορσης και της προσοχής. Ο Άγιος Παΐσιος σημείωνε ότι η Θεία Λειτουργία είναι η κορυφαία στιγμή της πνευματικής ζωής του Χριστιανού, όπου ο ίδιος ο Θεός έρχεται κοντά μας με τη Θεία Κοινωνία. Συνεπώς, η στάση του σώματος πρέπει να αντικατοπτρίζει την εσωτερική διάθεση του πιστού να είναι έτοιμος να δεχτεί τη θεία χάρη.

Ο Άγιος Παΐσιος εξηγούσε ότι η σωματική στάση κατά τη Θεία Λειτουργία επηρεάζει τη στάση της ψυχής. Η καθιστή θέση μπορεί να συνδεθεί με έλλειψη προσοχής ή χαλάρωσης, κάτι που είναι ασύμβατο με την ατμόσφαιρα της ευλάβειας και της αφοσίωσης που απαιτεί η Θεία Λειτουργία. Αντιθέτως, η όρθια στάση υποδηλώνει σεβασμό, προσήλωση και ετοιμότητα για να δεχτεί κανείς τις θεϊκές ευλογίες.

Ο Άγιος Παΐσιος, με την αυστηρότητα αλλά και την αγάπη του, καθοδηγούσε τους πιστούς να διατηρούν την ευλάβεια και την ετοιμότητά τους κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, προάγοντας έτσι την πνευματική τους ανάπτυξη και την εμβάθυνση στη σχέση τους με τον Θεό. Το να είμαστε όρθιοι δεν είναι απλώς μια πρακτική οδηγία, αλλά μια βαθιά πνευματική στάση που μας ενθαρρύνει να παραμείνουμε εγρηγορείς και σε επαφή με τη θεία χάρη.

Μόνο οι ανήμποροι μπορούν να κάθονται.

https://www.vimaorthodoxias.gr/theologikos-logos-diafora/agios-pa-sios-o-agioreitis-sti-theia-leitoyrgia-prepei-na-eimaste-orthioi-ochi-na-kathomaste/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.