Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Βιταμίνες και μέταλλα: Σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε βασική βιταμίνη και μέταλλο

pentapostagma.gr

Για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας, χρειάζεστε μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που κυμαίνονται από αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν διάφορες παθήσεις, μέχρι βαρέα μέταλλα που δομούν έναν γερό σκελετικό σύστημα.

Βιταμίνες – Παρά το γεγονός ότι μπορείτε να πάρετε πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων, σχεδόν όλα μπορείτε να βρείτε στις τροφές που καταναλώνετε, ή θα έπρεπε να καταναλώνετε, κάθε μέρα.

Δείτε ποια είναι η καλύτερη τροφή για την κάθε βιταμίνη ή/και μέταλλο που χρειάζεστε:

Βιταμίνη Α: Συκώτι, σολωμός, τόνος, γλυκοπατάτες, φέτα, κατσικίσο τυρί, τυρί τσένταρ, βραστό αυγό, χαβιάρι

Βιταμίνη Β-6: Στήθος γαλοπούλας, βοδινό, φιστίκια, τόνος, αβοκάντο, στήθος κοτόπουλου, ηλιόσπορος, σουσάμι.

Βιταμίνη Β-12: Συκώτι βοδινού (και γενικά στα περισσότερα ζωικά προϊόντα), σαρδέλες, τόνος, τυρί κότατζ, αρνί, γάλα, αυγά, σολωμός

Βιταμίνη C: Πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές (μεγάλες), ακτινίδιο, μπρόκολο, πεπόνι, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, γκρέιπφρουτ.

Ασβέστιο: Γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη D: Σαρδέλες, σολωμός, τόνος, γάλα, χαβιάρι, αυγά, μανιτάρια.

Βιταμίνη Ε: Αμύγδαλα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φοινικέλαιο, ελαιόλαδο.

Φολικό οξύ: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, φακές, φασόλια, αρακάς, αβοκάντο, ηλιόσπορος, φιστίκια, αμύγδαλα.

Σίδηρος: Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και ο μη-αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές, όπως φακές και φασόλια). Το συκώτι κοτόπουλου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιμικού σιδήρου.

Βιταμίνη Κ: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κλπ), φρέσκα κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γαλακτοκομικά, δαμάσκηνα, αγγούρια, βασιλικός.

Λυκοπένιο: Γκουάβα, καρπούζι, ντομάτες, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πιπεριές (ιδιαίτερα οι κόκκινες μεγάλες), σπαράγγια, κόκκινο λάχανο, μάνγκο, καρότα.

Μαγνήσιο: Σπανάκι, πασατέμπο, γιαούρτι, κεφίρ, αμύγδαλα, αβοκάντο, σύκα, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες.

Νιασίνη: Φιστίκια και φιστικοβούτυρο. Επίσης συκώτι βοοειδούς ή κοτόπουλου.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Υπάρχουν δύο κατηγορίες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Το άλφα-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικές πηγές όπως το φυτικό έλαιο, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ το εικοσαπενταενοϊκό οξύ και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (η δεύτερη κατηγορία) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια.

Κάλιο: αβοκάντο, σπανάκι, γλυκοπατάτες, σολωμός, αποξηραμένα βερίκοκα, ρόδι, νερό καρύδας, μπανάνες.

Ψευδάργυρος: Μοσχάρι, ηλιόσπορος, βοδινό, σκόνη κακάο, κεφίρ, γιαούρτι, μανιτάρια, σπανάκι, κοτόπουλο.

.iatropedia.gr

http://www.pentapostagma.gr/2017/06/%CE%B2%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82.html    (21 Ιουν 2017   47)   (14 Απρ 2018   94)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.