Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Όποιος Ξέρει Το Δόγμα Για Την Θεοτόκο Παναγία, Αυτός Πραγματικά Είναι Ορθόδοξος

orthodoxia.online
Η πίστη μας, αδελφοί χριστιανοί, λέγεται «ορθόδοξη πίστη» και εμείς λεγόμαστε «ορθόδοξοι χριστιανοί».
Όπως έλεγε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στα κηρύγματά του, πρέπει «να καυχώμαστε και να χαιρώμαστε, που είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί.
Γιατί όλες οι πίστες – έλεγε ο άγιος – είναι ψεύτικες και μόνο η πίστη των ορθοδόξων είναι αληθινή»! Και είναι αληθινή η πίστη μας, γιατί είναι η ίδια με αυτά που δίδαξε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και οι άγιοι Απόστολοι, η ίδια πίστη με αυτή που παρέλαβαν οι άγιοι Πατέρες από τους αγίους Αποστόλους και έφθασε μέχρις εμάς.
Αυτή την πίστη είχαν πρώτα όλοι οι χριστιανοί και οι τωρινοί παπικοί και οι προτεστάντες. Αλλά ξέφυγαν μετά αυτοί, κόπηκαν από το δένδρο της Ορθοδοξίας, έκαναν δικά τους παρακλάδια, δικές τους παρατάξεις, και χωρίστηκαν από την Εκκλησία του Χριστού, από την Ορθόδοξη, δηλαδή, Εκκλησία.
Αλλά ενώ η πίστη μας, αδελφοί, είναι σωστή και αληθινή, εμείς δεν την γνωρίζουμε.
Δεν γνωρίζουμε τι είναι η Αγία Τριάδα, ο Θεός μας, δεν γνωρίζουμε τι είναι η Εκκλησία και ποια είναι τα Μυστήριά της, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει μετά τον θάνατο του ανθρώπου και τι πρέπει να κάνουμε για να ευαρεστήσουμε τον Θεό και να αγιάσουμε.
Γιατί ο σκοπός της ζωής μας είναι να αγιάσουμε. Σ᾽ αυτό πρέπει να δώσουμε όλο το ενδιαφέρον μας και όλη την φροντίδα μας: Στο να σωθεί η ψυχή μας. – Δεν ξέρουμε, λοιπόν, τις αλήθειες της πίστης μας, τα «δόγματα» της ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όπως λέγονται.
Και πρέπει να τα μάθουμε αυτά τα «δόγματα», γιατί αυτά είναι που παρερμήνευσαν και άλλαξαν οι παπικοί και προτεστάντες και βρέθηκαν έξω από την Εκκλησία και έκαναν δικές τους παρασυναγωγές. Το δε μεγαλύτερο δόγμα της πίστης μας, αγαπητοί μου, είναι η ΘΕΟΤΟΚΟΛΟΓΙΑ. Ναί! Όποιος ξέρει το δόγμα για την Θεοτόκο Παναγία, αυτός πραγματικά είναι ορθόδοξος και αυτός ξέρει καλά και τα άλλα δόγματα της πίστης μας.
Γι᾽ αυτό και ένας χαιρετισμός στην Παναγία μας λέει: «Χαίρε των δογμάτων αυτού το κεφάλαιον»!
Δηλαδή, το κεφαλαιώδες, το κορυφαίο από όλα τα δόγματα του Χριστού είναι η ΠΑΝΑΓΙΑ!
Γι᾽ αυτό και εμείς οι Ορθόδοξοι τιμούμε ιδιαίτερα την Παναγία μας και σ᾽ όλα τα σπίτια είναι η εικόνα Της και ο,τι δύσκολο μας συμβαίνει «Παναγία μου, Παναγία μου», λέμε.
Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

    ΣχετικάΆρθρα


http://www.orthodoxia.online/%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1/%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%8C%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF-%CF%80/?fbclid=IwAR2UClrNIi4IHT6bEcOdd-ouRHlaqOsvLrJyvVjn_GQIrC5EBbwoT0sVOLI   (28 Δεκ 2018   108)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.