Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Αρχιμανδρίτης Παρθένιος

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Οδηγήτριας

Ο φυτικός κόσμος είναι ένα από τα σπουδαιότερα δώρα του Θεού -Δημιουργού στον άνθρωπο, την κορωνίδα της δημιουργίας.

Στην Γένεση (Α,11)  το πρώτο βιβλίο της Αγίας Γραφής διαβάζομε:   “…..και είπεν ο θεός ΄ βλαστησάτω η γη  βοτάνην χόρτον σπείρον σπέρμα κατά γένος και καθ’  ομοιότητα, και ξύλον κάρπιμον ποιούν καρπόν, ού το σπέρμα αυτού εν αυτώ κατά γένος επί της γης. Και εγένετο ούτως…

Και ο Μέγας Βασίλειος στην εξαήμερο σχολιάζει το χωρίο τούτο ως εξής : ΄΄…βλαστησάτω η γη βοτάνην χόρτον πόσην αυτόματον λέγει τροφήν εν τούτοις, την τε εν ρίζαις και την εν αυτή τη βοτάνη και την εν καρποίς ήδη! πόσην δε την εξ επιμελείας και γεωργίας ημίν προσγινομένην!...’’ δηλ΄ πόσην αυτοφυή τροφή εννοεί με αυτά! τροφήν από τας ρίζας, τροφήν από το ίδιον το χόρτον, τροφήν από τους καρπούς και πόση τροφήν που την επιτυγχάνουμε με επιμέλεια και γεωργίαν!...’’.

Μέσα σε αυτά τα λίγα θεόπνευστα λόγια κρύβεται όλο το νόημα της δημιουργίας του φυτικού κόσμου, με το πλήθος των δένδρων, χόρτων, θάμνων και βοτάνων.

Ο φυτικός κόσμος προσφέρει πολλά αγαθά στον άνθρωπο, είναι πηγή ζωής, προσφέρει τροφή στον άνθρωπο και τα ζώα, οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, λίπασμα στη γη από τα φυτικά υπολείμματα και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία (ξυλεία, χρώματα, αρώματα κ. τ. λ ).

Είναι επίσης πηγή ηρεμίας και ψυχικής υγείας με την ομορφιά των χρωμάτων, των αρωμάτων, των λουλουδιών και ανθέων.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο πρακτικά και επιστημονικά ότι η υγιεινή διατροφή του ανθρώπου είναι η φυτική τροφή με λαχανικά, χόρτα, καρπούς, φρούτα, ελαιόλαδο, κ.τ.λ.

Με τις φυτικές ίνες εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού του ανθρώπου και έχουμε πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών.

Ήδη από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης (ο πατέρας της ιατρικής) και πολλοί άλλοι σοφοί είχαν κάνει αυτές τις διαπιστώσεις και είχαν προσδιορίσει πολλά φυτά και βότανα για τη θεραπεία των ασθενειών.

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανική επανάσταση, έχει επηρεάσει τη διατροφή με την παραγωγή και κατανάλωση πολλών ανθυγιεινών τροφών, που έχουν αποδειχθεί ανθυγιεινές και επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου.

Έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα οι ασθένειες σε όλες τις ηλικίες και περισσότερο στα παιδιά και τα βρέφη, που συχνά οδηγούν στο θάνατο.

Συχνά έρχονται στο φώς της δημοσιότητας διατροφικά σκάνδαλα με τροφές μολυσμένες, ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία.

Προ ολίγων ετών συγκλονίστηκε η παγκόσμια κοινότητα με το μολυσμένο γάλα από την Κίνα που περιείχε μελαμίνη  και προκάλεσε το θάνατο σε πολλά βρέφη.

Η ασπαρτάμη που χρησιμοποιήθηκε και ίσως χρησιμοποιείτε ακόμα σαν γλυκαντική ουσία σε καραμέλες, τσίχλες, γλυκά κ.τλ, για διαβητικούς και σε διαιτητικά τρόφιμα, έχει αποκαλυφθεί ότι είναι επικίνδυνη εθιστική ουσία και συμπεριλαμβάνεται στα χημικά όπλα.

Ένα άτομο εθισμένο στην MSG (Ασπαρτάμη) μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους,  χωρίς να έχει συναίσθηση των πράξεων του, ενώ προκαλεί συμπτώματα πανομοιότυπα με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επίσης πολλά προβλήματα στην υγεία προκαλούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα και τα ΗΕΚ*293 (Human embryonic kidney cells) που είναι μια σειρά από ανθρώπινα εμβρυικά νεφρικά κύτταρα από μωρά, που έχουν υποστεί έκτρωση και χρησιμοποιούνται ως ‘ ενισχυτικό γεύσης ’  σε πολλά ποτά και τρόφιμα και όλα αυτά στο βωμό του κέρδους.

Όλα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας καλούν να επιστρέψουμε στη φυσική ζωή και διατροφή, με τα φυτικά προϊόντα και βότανα, με ευχαριστία, αγάπη και δοξολογία στο δωρεοδότη  θεό και με αγάπη και προστασία στο φυσικό περιβάλλον μας.

Όλα τα φυτικά προϊόντα, χόρτα, καρποί κ.τ.λ. έχουν ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό και του προσφέρουν ευεξία και υγεία, ενώ προλαμβάνουν και θεραπεύουν πολλές ασθένειες.

Αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα: ο καρκίνος είναι η μάστιγα των ημερών μας, με μεγάλη έξαρση και προκαλεί το θάνατο σε πολλούς ασθενείς όλων των ηλικιών και κυρίως νέων και παιδιών.

Τα περισσότερα φυτικά προϊόντα (λαχανικά, φρούτα, χόρτα κ.τ.λ.) ενεργούν προληπτικά και θεραπευτικά στον καρκίνο.

Για παράδειγμα, τα φασόλια, η ντομάτα, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το ελαιόλαδο, το κρασί, η γλυκοπατάτα, το κάστανο, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, το αγγούρι, το σταφύλι, τα σύκα, το πεπόνι, οι φράουλες, το καρπούζι, τα καρότα, η αντράκλα, τα ραδίκια, ο γαϊδουράγκαθο, το κουκούτσι του βερίκοκου, το πικραμύγδαλο, το πράσινο τσάι, το λεμόνι, η αλόη βέρα, το ρόδι και πολλά άλλα και πολλά άλλα βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Σε επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχτεί ότι η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και προστατεύει από πολλές ασθένειες, βοηθά και στην καταπολέμηση του καρκίνου, σε μεγάλη δόση (1,5 έως 3 γραμμ. ημερησίως) και έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται ενδοφλεβίως.

Επίσης ένα καλό-φυσικό φάρμακο  για τον καρκίνο και πολλές ασθένειες είναι η Διττανθρακική Σόδα ( ή μαγειρική σόδα).Προέρχεται από φυσικό ορυκτό και είναι από τα ασφαλέστερα φάρμακα για πολλές ασθένειες.

Για το στομάχι μισό κουταλάκι σόδας, σε μισό ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού καταπολεμά τις ξινίλες, κολλύριο για τα μάτια , για τις φλεγμονές στα βλέφαρα και την  επιπεφυκίτιδα  και για το κριθαράκι στα βλέφαρα.

Επίσης χρησιμεύει σαν αντισηπτικό , αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό.

Οι καθηγητές ιατροί δρ.Tullio Simonici και o Mark Sircus συστήνει τη χρήση μαγειρικής σόδας για τη θεραπεία του καρκίνου( ως πολύ καλύτερη μέθοδο από τις χημειοθεραπείες).

Ο συνδυασμός του λεμονιού και της μαγειρικής σόδας υποστηρίζουν πολλοί ότι έχει πιο ισχυρή  επίδραση στον καρκίνο από τη χημειοθεραπεία, χωρίς καθόλου παρενέργειες

Ένα άλλο απλό φάρμακο για τον καρκίνο και για πολλές ασθένειες είναι το οξυζενέ, που είναι υδατικό διάλυμα του Η2Ο2( οξυγονωμένο νερό) και σε αραιό διάλυμα 3%  χρησιμοποιείται ως ήπιο αντισηπτικό.

Ο παθολόγος William Douglas ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες φυσικών θεραπειών αναφέρει, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε παθολογική περίπτωση , συχνά με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το 1993, ο αμερικανός ερευνητής Sp Charles H. Farr, προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική,για την εργασία του σχετικά με την ευεργετική δράση του Η2Ο2 στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για πολλές ασθένειες, Αλλεργίες, Αλτσχάϊμερ, Άσθμα, Αρθρίτιδα, Βρογχίτιδα, Εγκαύματα, Καρκίνος, Καρδιαγγειακές παθήσεις, Κολίτιδα, Ηπατίτιδα, Λύκος, Γάγγραινα, Λευχαιμία, Προστάτης, Γρίπη, Έλκος, Ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.τ.λ.

Το οξυζενέ 3% που διατίθεται στα φαρμακεία είναι κατάλληλο μόνο για εξωτερική χρήση.

Για λήψη από το στόμα ενδείκνυται μόνο το Η202 35%  που είναι κατάλληλο για τρόφιμα.

Αυτό μας θυμίζει το σύγχρονο Άγιο γέροντα Πορφύριο που είχε πει ότι το φάρμακο του καρκίνο υπάρχει και είναι μπροστά στα μάτια των γιατρών, αλλά δεν επιτρέπει ο θεός ακόμα να μαθευτεί. Ίσως είναι το οξυζενέ ή η σόδα.

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών ( για το παραμικρό πρόβλημα) εκτός από τις παρενέργειες που προκαλούν στον οργανισμό, καταστρέφουν τα φιλικά προς το σώμα βακτήρια-προβιοτικά και τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά.

Υπάρχουν πολλά φυσικά αντιβιοτικά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ακίνδυνα.

Για παράδειγμα:

Θυμάρι. Λόγω των άφθονων βιοχημικών ουσιών που περιέχει είναι πολύ καλό αντισηπτικό, τονωτικό, αντιπυρετικό και  αντιβιοτικό.

Συνίσταται στις μολυσματικές αρρώστιες, τις παθήσεις του εντερικού σωλήνα, τις νεφρικές και ηπατικές, το βήχα, τις φλεγμονές του ρινοφάρυγγος  και είναι καρδιοτονωτικό.

Σκόρδο. Πλούσιο  σε θείο, συνίσταται στη θεραπεία αναπνευστικών διαταραχών, κρυολογήματος, βήχα, ενώ ως κατάπλασμα σε πληγές οδηγεί σε γρηγορότερη επούλωση. Επιπλέον ρίχνει την πίεση και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Κρεμμύδι. Πλούσιο σε φλαβονοειδή, διουρητικό, ασπίδα κατά του διαβήτη, μείωση της χοληστερίνης, κατά του κοινού κρυολογήματος και του βήχα.    

Τζίντζερ. Για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, το τζίντζερ ήταν ένα από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική πρακτική, με αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Η τακτική κατανάλωση τζίντζερ απομακρύνει την κόπωση, βοηθά την καλή κυκλοφορία, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την καρδιακή υγεία, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό παυσίπονο.

Τούρμερικ ή κουρκουμάς. Το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και αντισηπτικό, ευεργετικό για το συκώτι, την καρδιά και το πεπτικό σύστημα.

Φρούτα. Με μεγάλες δόσεις βιταμίνης C έχουν μια φυσική ικανότητα να θεραπεύουν τα κρυολογήματα και να ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού (πορτοκάλια, ακτινίδια κ.τ.λ.)

Μέλι. Αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριδιακό ,αποτελεσματικό σε κρυολογήματα, στον βήχα αλλά και σε περιπτώσεις άσθματος.

Πράσινο τσάι. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία που υπάρχουν στο πράσινο τσάι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα  και καταπολεμούν τις λοιμώξεις που επιτίθενται στο σώμα. Το πράσινο τσάι καταπολεμά τις διάφορες μολύνσεις όπως  Ε-coli  και  streptococcus σε συνδυασμό με άλλα αντιβιοτικά.

Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ. Φυσικό αντιμυκητιασικό, αντισηπτικό και αντιβιοτικό. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την άμυνα του σώματος.

Ριγανέλαιο. Το καλύτερο από όλα τα φυσικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, με μεγάλη  αποτελεσματικότητα κατά των λοιμώξεων, ανακούφιση τσιμπημάτων εντόμων, κατά των αλλεργιών, της ακμής, της ιγμορίτιδας, της βρογχίτιδας και του κοινού κρυολογήματος.   

Αγριάδα. Ένα ταπεινό και περιφρονημένο φυτό, η Αγριάδα, ένα ζιζάνιο που οι γεωργοί το θεωρούν μεγάλο εχθρό των καλλιεργειών, το οποίο με τις πολλές μεγάλες ρίζες που ταχύτατα πολλαπλασιάζονται  και   γεμίζουν το υπέδαφος, κάνει αδύνατη την αξιοποίηση του εδάφους για οποιαδήποτε καλλιέργεια.

Μπορεί να αξιοποιηθεί ως πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό και αντί ο γεωργός να δηλητηριάζει το έδαφος και το υπέδαφος με χημικά ζιζανιοκτόνα (ισχυρά δηλητήρια), να αφήσει την Αγριάδα να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί και να τη διαθέσει στην αγορά ως θεραπευτικό βότανο, με ένα καλό εισόδημα.

Ο Coulpeper το 1653 γράφει: αν και ένας κηπουρός θα έχει άλλη άποψη για την αγριάδα, ο γιατρός κρατεί 2 στρέμματα με αγριάδα που αξίζει τα διπλά από 20 στρέμματα καρότα…

O Tohn Parkinson το 1640 γράφει: η αγριάδα όχι μόνο διαλύει τις πέτρες στην κύστη, αλλά ανοίγει και τα βουλώματα στο συκώτι και στη χοληδόχο κύστη, υποδεικνύοντας ότι ίσως βοηθάει να διαλυθούν ακόμα και οι πέτρες στη χολή.  

Στην εποχή μας: η  επιτροπή Ε, η ειδική ομάδα που εγκρίνει την ασφάλεια των βοτανικών φαρμάκων για τη Γερμανική κυβέρνηση, έχει εγκρίνει την αγριάδα για τη θεραπεία της βρογχίτιδας και της λαρυγγίτιδας, όπως επίσης για τις μολύνσεις της κύστης και τις πέτρες των νεφρών.

Επίσης χρησιμοποιείται μαζί με άλλα βότανα για τις αρθρίτιδες και τους ρευματισμούς.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με παραδείγματα που έχει χρησιμοποιηθεί η αγριάδα σαν φάρμακο στην Ευρώπη, όπως για το συκώτι και  τα προβλήματα της χολής, ακόμη και στον ίκτερο.

Το τσάι με αγριάδα (σε μία φλυτζάνα νερό 2 κουταλιές της σούπας αγριάδα το βράζομε καλά) χρησιμοποιείται για: κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, μεγεθυμένο προστάτη, προστατίτιδα, πέτρες στα νεφρά, πέτρες στη χολή, ερεθισμένη κύστη, διάμεση μολυσμένη κυστίτιδα, στον ρευματισμό και τις ασθένειες του δέρματος.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Τα προϊόντα της μέλισσας είναι πολύτιμα για την υγεία του ανθρώπου.

1.      Μέλι το βασικό και πιο γνωστό προϊόν της Μέλισσας, είναι πολύτιμο στον ανθρώπινο οργανισμό ως τροφή και φάρμακο. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό και απολυμαίνει το πεπτικό σύστημα. Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τον πονόλαιμο και έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά.

Ο συνδυασμός Μέλι με Κανέλλα έχει αποδειχτεί καλό και αποτελεσματικό φάρμακο για πολλές ασθένειες.

Στην Ιαπωνία και Αυστραλία σε πρόσφατη έρευνα, έχουν θεραπευτεί προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών, με τη λήψη μιας κουταλιάς σούπας μέλι, με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλα, τρείς φορές την ημέρα για ένα μήνα.

Επίσης το μίγμα αυτό, μέλι με κανέλλα θεραπεύει ή βοηθάει σε καρδιοπάθειες, αρθρίτιδες, κυστίτιδα, πονόδοντο, κρυολόγημα, διαταραχές στομάχου, φουσκώματα, δερματικές παθήσεις και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

2.      Γύρη ή μελισσογύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών, την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια οι μέλισσες και όπως έχει εξακριβώσει η επιστήμη, έχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Ευρωπαϊκές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί κανείς να ζήσει μόνο με νερό και γύρη.  Η γύρη περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες C, A, E, φολικό οξύ, και καροτενοειδή. Περιέχει μια ευρεία ποικιλία μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μαζί με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επίσης, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ρουτίνη (βιταμίνη P), ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων και των κυττάρων.

Η γύρη της μέλισσας βοηθά ολόκληρο το σώμα, αλλά δίνει μια ιδιαίτερη ώθηση στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και στο νευρικό σύστημα. Είναι αντιβιοτική, στυπτική, μυοχαλαρωτική, τονωτική και ιδιαίτερα θρεπτική, επιταχύνει τη θεραπεία, αναζωογονεί πολλά συστήματα του οργανισμού και βοηθά στην προστασία των κυττάρων στο σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες, μια σημαντική αιτία του καρκίνου. Κάνει καλό στους μώλωπες λόγω της ρουτίνης που περιέχει, συμβάλλει στην ενίσχυση της καρδιάς, βοηθά στην αναιμία και στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με τη ρύθμιση της ροής του αίματος.

Οι αθλητές συχνά την χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την δύναμη και αντοχή τους. Η λήψη γύρης βοηθά ακόμη στην αντιμετώπιση των αλλεργιών και των εντερικών φλεγμονών και λοιμώξεων όλων των ειδών, καθώς βοηθά στην πρόληψη της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας και των αερίων. Λειτουργεί επίσης ως βακτηριακός αναστολέας σε όλο το σώμα. Βοηθάει πολύ στο τοκετό, θεραπεύει τους όζους του θυροειδή. Περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της αναιμίας. Είναι πολύτιμο φάρμακο για εγκαύματα, αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, για τη  κακοήθη αναιμία, τη χρόνια κόπωση, ανικανότητα, στειρότητα, προβλήματα στα νεφρά, εμμηνόπαυση, ημικρανίες  και για τα προβλήματα του προστάτη.

Ο Αlin Gallas γάλλος επιστήμονας και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, συνιστά για κάθε άνθρωπο ηλικίας 50 χρόνων και πάνω, να παίρνει κάθε μέρα από  15 γραμμάρια γύρη.

3.      Πρόπολη είναι ένα προιόν των μελισσών με αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, για το οποίο χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, κολλώδεις ρητίνες που εκκρίνονται απο μερικά φυτά μέσω του φλοιού των.

Ο Ιπποκράτης τη συνιστούσε για την επούλωση εσωτερικών και εξωτερικών πληγών, ενώ στην Αίγυπτο τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση νεκρών (μούμιες) με το μέλι, σε διαδοχικές επαλείψεις ανάμεσα στις γάζες, διατηρώντας αναλλοίωτα τα σώματα μέσα στις σαρκοφάγους.

Οι μέλισσες την χρησιμοποιούν  για να θωρακίσουν την κυψέλη  τους.

- Να  μικραίνουν την είσοδο της κυψέλης ώστε να μπαίνουν και να βγαίνουν μόνο οι ίδιες κλείνοντας έξω κάθε επικίνδυνο εξωτερικό εχθρό.

- να στεγανοποιούν την κυψέλη τους χρησιμοποιώντας την  σαν στεγανωτικό υλικό σφραγίζοντας τυχόν χαραμάδες, ρωγμές και οπές στα τοιχώματα της.

- Να προετοιμάσουν τα βασιλικά δωμάτια στα οποία θα γεννήσει η βασίλισσα και για να αποστειρώσουν την κυψέλη τους από κάθε μολυσματική ασθένεια Και στη μουμιοποίηση των εξωτερικών εισβολέων εχθρών.

Όταν ο εισβολέας είναι δυσανάλογου βάρους ή όγκου όπως τα ποντίκια, για να τον μεταφέρουν έξω από την κυψέλη και να τη διατηρήσουν καθαρή, αφού τον εξοντώσουν με το κεντρί τους, τον καλύπτουν με στρώμα πρόπολης. Είναι η τέλεια αντισηψία και προστασία από τα μικρόβια που θα δημιουργούσε η σήψη του ζώου, που διατηρείται επί πολλά χρόνια αναλλοίωτο στη σαρκοφάγο που το έκλεισαν οι μέλισσες.

Σε πειράματα που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί η αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνος δράσης της, αφού σταμάτησε τη δράση είκοσι πέντε βακτηρίων σε ένα σύνολο είκοσι εννέα (29) ειδών, στο σύνολο δε τριάντα εννέα (39) ειδών μυκήτων σταμάτησε την ανάπτυξη είκοσι (20) από αυτών.

Στη πρώην σοβιετική ένωση είχαν γίνει πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες και η πρόπολη είχε αναγνωριστεί σαν το καθ' ολοκληρίαν αντιβιοτικό της φύσης για αυτό και σε πολλά κράτη η πρόπολη είναι γνωστή και σαν "η ρώσικη πενικιλίνη" και είναι περισσότερο αποτελεσματική από την πενικιλίνη. Η Πρόπολη έχει ακόμη διάφορες Ιατροφαρμακευτικές χρήσεις:

Γαστρεντερολογία: Έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδες, κολίτιδες, εντερικά.

Δερματολογία: Οξέα και χρόνια εκζέματα, έρπης, κνησμός, τριχοφάγος, ραγάδες, απώλεια τριχώματος κλπ.

Γυναικολογία: Κολπίτιδα, προβλήματα εμμηνόπαυσης, Erosio, Vaginalis

Στοματολογία-Οδοντιατρική: Μολύνσεις νεύρων δοντιών, υπερευαισθησία δοντιών, άφθες, ασθένειες βλεννογόνου, ουλίτιδα, τραύματα στοματικής κοιλότητας πόνος δοντιών κλπ.

Ορθοπεδική: Ρευματική αρθρίτιδα, εκφυλιστικές παθήσεις αρθρώσεων κλπ.

Πνευμονολογία:  Άσθμα, βρογχίτιδα, γρίπη, ιώσεις, τραύματα αναπνευστικών οργάνων κλπ.

ΩΡΛ (Ωτορινολαρυγγολογία): Ρινίτιδες, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, χρόνια ωτίτιδα, κρυολογήματα κλπ.

Χειρουργική κλπ: Θεραπεία πληγών, ανοικτές πληγές από κατάκλιση, αιμορροΐδες, υπέρταση, μέθη, πυώδεις φλεγμονές, στεφανιαία, αρτηριοσκλήρωση, παραγωγή αντισωμάτων, ενδυνάμωση λεμφοκυττάρων, θεραπεία βλαβών από ακτινοβολίες, προστάτη, ουρολοιμώξεις κλπ.

4       Κερί έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, επουλωτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για εκζέματα, εγκαύματα, πληγές, χρόνια μαστίτιδα, δερματίτιδα, τερηδόνα, ουλίτιδα κ.τ.λ. 

Με βάση το κερί και το ελαιόλαδο παρασκευάζεται η κεραλοιφή, η παραδοσιακή και πατροπαράδοτη θαυματουργή αλοιφή, που χρησιμοποιούσαν αιώνες τώρα οι πρόγονοί μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δερματικά προβλήματα και εγκαύματα.

Επίσης είναι αποτελεσματική σε εκζέματα, ψωρίαση, συγκάματα, σε κατακλίσεις, μυκητιάσεις, μυϊκούς πόνους, ξηροδερμία, πληγές, ακμή και πολλές άλλες παθήσεις του δέρματος.  Μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα βότανα  (καλέντουλα- σπαθόχορτο-βαλσαμόχορτο κ.τ.λ.) τα οποία βάζουμε μέσα σε βάζα με ελαιόλαδο για μερικές μέρες.

5       Βασιλικός πολτός  είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.

Ο βασιλικός πολτός παρέχει μία σειρά από θρεπτικά και μεταβολικά οφέλη. Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας. Δυναμώνει τις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες.

Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη και την ψυχική διάθεση, ενισχύει τη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, δρα ως αναλγητικό ελαφρύνοντας την αίσθηση του πόνου, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους ρευματισμών, σε νεφρικά συμπτώματα που συναντώνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών.

Επίσης διεγείρει την αντιβιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εισβολή και δράση των επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Επιπλέον ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, βοηθά  πολύ στο διαβήτη, στο άσθμα, στο συκώτι, σε αλλεργίες, σε ουρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις  και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Συνεπώς ο βασιλικός πολτός είναι ένα πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και ως φάρμακο. Συνιστάται τόσο για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης αλλά και για υγιή άτομα στα οποία προσδίδει καλύτερη φυσική κατάσταση και  μεγαλύτερη αντοχή.

Από αυτά τα λίγα φαίνεται πόσο πολύτιμος σύμμαχος και ευεργέτης στη ζωή και υγεία του ανθρώπου, είναι ο φυτικός κόσμος και θα έπρεπε να τον φυλάμε ως κόρη οφθαλμού.

Δυστυχώς η καταστροφική μανία του ανθρώπου, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και καταστροφές με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τις πυρκαγιές, τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων κ.τ.λ.

Κλείνω με τις επίκαιρες και εύστοχες επισημάνσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ Βαρθολομαίου στο μήνυμά του την 1η Σεπτεμβρίου 2014 για το Περιβάλλον:

Η άνευ φραγμών ληστρική εκμετάλευσις των φυσικών πόρων της δημιουργίας, αποτελούσα την κυρίαν αιτίαν  καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, είναι κατά την μαρτυρίαν της θεολογίας, της τέχνης και της λογοτεχνίας αποτέλεσμα της πτώσεως του ανθρώπου, παρακοής προς την εντολήν του Κυρίου και μη συμμορφώσεως προς το θέλημά του Θεού.

Η συνεχής προσήλωσις του ανθρώπου εις τα γήινα και φθαρτά είναι η προκαλούσα και τα προβλήματα εις την δημιουργίαν, καθότι ,όσον περισσότερον στρεφόμεθα εις την γην, τόσον περισσότερον απομακρυνόμεθα του ουρανού και του θεού.

Η ομιλία παρουσιάστηκε στο 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ «Ἐν Γορτύνῃ καί Ἀρκαδίᾳ ἐγένετο…»

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αγία Γραφή, Γένεσις  Κεφ. Α’ στιχ 11-13

Μεγάλου Βασιλείου Ομιλίαι Θ’ εις την Εξαήμερον (PG 30)

Λάμπρου Σπύρου Γιατρού « τα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες» Αθήνα 1984

Κώστας Μπαζαίος «100 βότανα 2000 θεραπείες» Αθήνα 2003.

Οι θησαυροί της υγείας «Θεραπευτικά Βότανα και Φυτά» Εκδόσεις Ίριδα Αθήνα 2002.

Αγάπιος Λάνδος «Γεωπονικό και Ιατρικό» Πολυεκδοτική Αθηνών.

Πάτερ Γυμνάσιος και άλλοι Αγιορείτες «407 συνταγές του Καλογέρου - Θεραπεία με Βότανα» Αθήνα 1977.

Νίκος και Μαρία Ψιλάκη – Ηλίας Καστανάς «Ο Πολιτισμός της Ελιάς – το Ελαιόλαδο» Καρμάνωρ Ηράκλειο 1999.

Ο Γιατρός Συμβουλεύει…  «ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» Εκδόσεις Λίγκας – Συνεκδοτική  Αθήνα 2005.  

Μιχαήλ Κοντοπίδη  Ιατρού – Βοτανολόγου  «Τα Βότανα της Ελληνικής Γης σαν θεραπευτικά μέσα»  Εκδόσεις Νεκτάριος  Παναγόπουλος Αθήνα.

Διοσκουρίδης «Περί ύλης Ιατρικής» Τόμος Α’, Β’ Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ.

Ιστοσελίδες:

 https://www.bachari.gr,

http://www.ftiaxno.gr/2014/07/idiotites-tis-giris.html#sthash.tKnrYZOk.dpuf,

https://www.iatronet.gr/

https://www.iatropedia.gr/,

rizaonline.gr,

www.pentapostagma.gr

votanonkipos.gr,

www.vimaorthodoxias.gr,

https://www.onmed.gr

https://www.proionta-tis-fisis.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.