Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιός ο σκοπός της χριστιανικής ζωής;

agios-dimitrios.blogspot.com

π. Μάξιμος Παναγιώτου

Σκοπός της χριστιανικής ζωής δεν είναι να γίνουμε καλοί και ενάρετοι άνθρωποι, αλλά να ενωθούμε με τον Θεό, να έρθει ο Χριστός και το Άγιο Πνεύμα (η Χάρη Του) μέσα μας.

Στόχος της χριστιανικής ζωής είναι η σωστή σχέση με τον ζώντα Χριστό και η υγιής σχέση με τον συνάνθρωπο.

Δεν αξίζουν οι αρετές, αλλά η κοινωνία με τον Θεό. Ο ερχομός του Χριστού στον άνθρωπο με την προσευχή, τη λατρεία (Μυστήρια) και την άσκηση τον ημερώνει, τον γαληνεύει, διώχνει τα πάθη, αναπτύσσει τις αρετές και γενικώς τον καλλιεργεί πνευματικά.

Η μικρή προσπάθεια του ανθρώπου έγκειται στη μετάνοια και στην αυτομεμψία, για να έρθει η ευλογία της θείας Χάριτος (Ιακ. 4,7).

Ο αγωνιζόμενος χριστιανός δε ζει με ψευδαισθήσεις και υποκρισίες, αλλά με τη διεισδυτική ενδοσκόπησή του διαπιστώνει τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειές του.

Ο Θεός βοηθώντας όλους επιτρέπει πολλές φορές τους πειρασμούς στη ζωή μας για να αποκτήσουμε υγιή αυτογνωσία, δηλ. γνώση των αδυναμιών μας.

Η αυτογνωσία θα φέρει τη μετάνοια. Η μετάνοια θα φέρει την ταπείνωση. Η ταπείνωση θα ελκύσει τη θεία Χάρη. Η θεία Χάρη θα προσφέρει τον εξαγιασμό.

Η Χάρη του Αγίου Πνεύματος και ο Χριστός μεταποιούν τον άνθρωπο.

Η Χάρη του Θεού είναι η ζύμη που μετατρέπει το αλεύρι, τον ακατέργαστο εαυτό μας, σε ψωμί και μας αγιάζει.

Καθώς προχωράει κανείς στην πνευματική ζωή, ο Θεός του δωρίζει ουσιαστικότερες τις αρετές. Άλλες οι αρετές της ταπείνωσης και της αγάπης του αρχάριου πνευματικά χριστιανού κι άλλες του προχωρημένου και συνειδητοποιημένου. Προοδεύοντας κανείς στην πνευματική ζωή αποκτά βαθύτερη ταπείνωση και πλατύτερη αγάπη.

            http://agios-dimitrios.blogspot.com/2020/06/blog-post_71.html    (26 Σεπ 2021   58)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.