Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Η εξομολόγηση του ηγούμενου… για το 1 εκατ. ευρώ – Συνέντευξη-«ποταμός» του γέροντα Παρθενίου από τη Μονή Οδηγητρίας για τον έλεγχο από την Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος

            neakriti.gr

«Δεν υπάρχει το εκατομμύριο που λένε… Υπάρχει μια ανώνυμη καταγγελία. Δεν γνωρίζω ποιος την έκανε, μόνο υποψιάζομαι. Έχουμε διαμάχη με κτηνοτρόφους και τους έχουμε κάνει έξωση. Οι επιδοτήσεις που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ» - Ο μοναχός “δείχνει” ποιοι είναι εκείνοι που πιστεύει ότι έκαναν την ανώνυμη καταγγελία

Συνέντευξη- “ποταμό” παραχώρησε στο neakriti.gr και τον Λευτέρη Συμβουλάκη ο ηγούμενος της Μονής Οδηγητρίας, Παρθένιος, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στον “αφρό” της δημοσιότητας μετά από δημοσίευμα αθηναϊκού ΜΜΕ αναφορικά με φερόμενο πόρισμα Ανεξάρτητης Αρχής, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος κατέχει στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο ηγούμενος μιλάει αποκλειστικά στον Λευτέρη Συμβουλάκη και κάνει λόγο για πόλεμο που δέχεται επειδή προσπαθεί να αξιοποιήσει την περιουσία της Μονής προς όφελός της, αλλά και προς όφελος της κοινωνίας, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, εξώδικα.

Ο Παρθένιος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο προσωπικός του λογαριασμός, όπου υπάρχουν περίπου 5.000-6.000 ευρώ, έχει δεσμευτεί από τις 29 Ιουνίου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ότι είχε προηγηθεί εκείνο το διάστημα καταγγελία σε βάρος του. Ο ηγούμενος επισημαίνει ότι επ’ ουδενί δεν έχει ο ίδιος 1 εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο εξηγεί ότι περίπου τόσο είναι το ποσό που λαμβάνουν μέσω επιδοτήσεων οι κτηνοτρόφοι από τις ενοικιαζόμενες εκτάσεις.

- «Έχει βγει ένα δημοσίευμα σχετικά με μένα, το οποίο είναι παντελώς ψευδές. Συναντηθήκαμε με τον Δεσπότη, με τον Αρχιεπίσκοπο, με τους δικηγόρους και ετοιμάζουμε εξώδικο σε συγκεκριμένα Μέσα. Λένε ότι ένας εισαγγελέας βρήκε 1 εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό του ηγουμένου. Εμένα οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεση του κάθε φορέα. Είναι περίπου 5-6 χιλιάδες ευρώ. Τώρα ποιος έβγαλε αυτό το πράγμα...; Και το πρόβλημα είναι ότι γράφουνε ότι βγήκε αυτό από την Αρχή Ξεπλύματος, που σημαίνει ότι ο εισαγγελέας έδωσε τα στοιχεία, που σημαίνει ότι για να δώσει ο εισαγγελέας, πρέπει να είδε κάτι».

- Εσείς όμως λέτε ότι δεν είδε τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει το εκατομμύριο που γράφεται.

- «Αφού δεν υπάρχει τίποτα! Όταν σου πούνε ότι στο σπίτι του... Λευτέρη υπάρχει ένας τόνος χρυσάφι... Είναι δυνατόν; Θα το πιστέψεις; Δεν υπάρχει τίποτα, είναι στάνταρ αυτό. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεση των φορέων. Το θέμα είναι ότι, κάποιοι που είχαν κάποιους σκοπούς, κάναν την καταγγελία... Αφού οι λογαριασμοί είναι στα χέρια του εισαγγελέα, πώς γίνεται να ακούγεται ότι έχει 1 εκατομμύριο ο ηγούμενος;».

- Ξέρετε ποιοι έκαναν την καταγγελία;

- «Κοιτάξτε, εμείς υποψιαζόμαστε κάτι... Υπάρχει μια ανοικτή πληγή... Κάποιοι με τους οποίους έχουμε διαμάχη, κάποιοι που προσπαθούν να καταπατήσουν τα μοναστηριακά, κάποιοι οι οποίοι εμένα θέλουν να με βγάλουν, επειδή ας πούμε εγώ προσπαθώ, έχω πάει να κάνω έξωση! Προχωράμε δικαστικά και οπωσδήποτε πιστεύουμε ότι από εκεί πρέπει να είναι... Θα δούμε βέβαια. Θα αναλάβει κι η Δικαιοσύνη...».

- Έχει ψάξει όντως τα οικονομικά της Μονής η Αρχή ξεπλύματος ή ούτε αυτό ισχύει;

- «Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή έχουμε δικηγόρο στην Αθήνα. Έχει πάει εκεί και ψάχνει (...). Το ότι έγινε καταγγελία είναι το μόνο σίγουρο. Εντωμεταξύ, δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί μου όλοι. Οι προσωπικοί μου, όχι της Μονής».

- Η Μονή έχει άλλο τραπεζικό λογαριασμό, έτσι;

- «Ναι, έχει δικό της λογαριασμό».

- Ο λογαριασμός αυτός έχει χρήματα μέσα;

-«Ναι φυσικά, ό,τι έσοδα προκύπτουν μπαίνουν στον λογαριασμό της Μονής».

- Πόσα χρήματα έχει αυτός ο λογαριασμός;

- «Η Μονή έχει 22.000-23.000 ευρώ. Είναι από τα ενοίκια που πήρε».

- Αυτά είναι όλα τα χρήματα;

- «Ναι, ναι, είναι τα ενοικιαστήρια που παίρνει με τα ενοίκια που κάνει. Αυτό γίνεται πάντα... Ανέκαθεν. Πολλά χρόνια. Δίνουμε, δηλαδή, στους παραγωγούς. Εμείς δεν παίρνουμε, εμείς κάνουμε κάποια δικά μας. Έχει η Μονή κάτι ζώα, να πάρει μια δική της επιδότηση».

- Πόση επιδότηση παίρνει η Μονή; Συνολικά;

- «10.000-15.000. Έχει και 200 πρόβατα, έχει ζώα, έχει κτήματα, ε θα πάρει 15.000-20.000, δε θυμάμαι τώρα ακριβώς, αλλά παίρνει κάποιο ποσό το οποίο είναι της τάξεως αυτής».

- Το εκατομμύριο πώς βγήκε; Τι υποψιάζεστε;

-«Αυτό μας προβληματίζει κι εμάς... Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση. Πάντα, 30 χρόνια τώρα, ό,τι έσοδα βγάζουμε... να φτιάξουμε το μοναστήρι κι όλο συνεχώς διαβουλεύομαι κάθε χρόνο, ούτε από επιδοτήσεις ούτε από πουθενά».

- Ο Δεσπότης τι λέει τώρα γι’ αυτήν την υπόθεση;

- «Ο Δεσπότης ξέρει το θέμα, γνωρίζει, του έστειλα τους λογαριασμούς, θα στείλω και στον Αρχιεπίσκοπο, για να βγουν οι υπεύθυνοι και να πουν ότι “εγώ τους είδα τους λογαριασμούς και δεν υπάρχει”... Ο Δεσπότης γνωρίζει πολύ καλά όλη την ιστορία για εμάς, γνωρίζει τι κάνουμε, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα».

- Ξέρετε πότε έγινε η καταγγελία σε βάρος σας;

- «Υπάρχει ένα έγγραφο που βρέθηκε πάνω (σ.σ. την Αθήνα), ένα διαβιβαστικό στην Αρχή, πάνω, εκεί... Στις 29 Ιουνίου είδα ότι δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί. Οπότε κάπου εκείνη τη βδομάδα έγινε η καταγγελία».

- Αυθημερόν έγινε η καταγγελία και οι δεσμεύσεις;

-«Ε, μπορεί να είχε γίνει μερικές ημέρες (σ.σ. νωρίτερα), δε γνωρίζουμε πότε. Δε μας έχουν στείλει τίποτα ακόμα».

- Η Αρχή ξεπλύματος έχει στείλει κάποιο έγγραφο σε εσάς ή σε κάποιον δικηγόρο;

- «Τίποτα δε μας έχει έρθει. Εμείς μιλήσαμε νωρίτερα με την Εισαγγελία και μας ενημέρωσαν ότι θα μας στείλει ό,τι πόρισμα υπάρχει. Ζητάμε να μας το στείλουνε και θα πάει και δικηγόρος να το δει. Δεν έχουμε, δηλαδή, πάρει ακόμη τίποτα στα χέρια μας».

- Και η υπόθεση αυτή, ότι τους κάνετε έξωση από τις εκτάσεις για να βάλετε φωτοβολταϊκά... τι είναι; Είναι για κάποια επένδυση που θα γινόταν από ιδιώτη που θα νοικιάζατε; Ή για κάποια επένδυση που θα την έκανε η Μονή;

-«Όχι, η Μονή τι επένδυση να κάνει; Από 10-15 χρόνια ξέραμε ότι υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον κι είχαμε βάλει σαν όρο στα ενοικιαστήρια ότι κάποια στιγμή θα γίνουν κάποιες (σ.σ. επενδύσεις) και κάποιες εκτάσεις δε θα νοικιάζονται. Το 2020 ξεκινήσαμε κάποιες επενδύσεις, είπαμε σε κάποιους από αυτούς, όχι σε όλους, ότι δε θα ανανεωθούν τα ενοικιαστήρια διότι εκάμαμε κάποια δημοπρασία με τον ... (σ.σ. αναφέρει όνομα επιχειρηματία).

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε ήδη... Ξέρετε, εκεί στο Βαθύ θέλει να κάνει μια πρωτότυπη μονάδα ξενοδοχειακή, η οποία θα είναι σαν ένα μικρό χωριό κι έχει να νοικιάσει από εμάς 2.000 στρέμματα. Και κάποιες εταιρείες θα κάνουν επενδύσεις φωτοβολταϊκών, τα οποία εμείς θα νοικιάσουμε».

- Πόσα χρήματα δηλαδή θα κερδίσετε εσείς από αυτήν την επένδυση;

- «Εμείς θα παίρνουμε ένα ενοίκιο 100 ευρώ το στρέμμα».

- Πόσα στρέμματα θα νοικιάσετε;

- «Έχουμε πει γύρω στα 5.000 στρέμματα».

- Πάντως, το εκατομμύριο λέτε ότι δεν υπάρχει πουθενά, δε βρίσκεται...

- «Με τίποτα! Με τίποτα! Κοιτάξτε, αν γίνουν οι επενδύσεις και δίνουνε χρήματα οι εταιρείες, αυτά θα διαχειρίζονται από Επιτροπή... Δε θα τα πάρω εγώ...».

- Μήπως, ας πούμε, το εκατομμύριο είναι συνολικά οι επιδοτήσεις που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι;

- «Δεν έχουμε σχέση και δεν ξέρουμε τι παίρνουν... Αλλά αυτοί ειδικά που μας καταγγέλλουν...».

- Πάει το μυαλό σας μήπως είναι επιδοτήσεις...;

-«Φυσικά, σίγουρα, αυτοί οι κτηνοτρόφοι, όλοι μαζί άμα τους βάλετε, θα παίρνουν πάνω από εκατομμύριο, διότι λένε ότι παίρνουνε 100.000-150.000 γιατί βάζουν ο καθένας και 5-6 μέλη της οικογένειάς του. Λένε οι ίδιοι, δηλαδή, γιατί ξέρετε ότι αυτά είναι απόρρητα στοιχεία, δεν μπορούμε εμείς να δούμε τι παίρνει ο καθένας, αλλά οι ίδιοι λέγανε εδώ στα καφενεία ότι “εγώ παίρνω 200.000”, ο άλλος 150.000».

- Πατέρα Παρθένιε, έχει έρθει στη Μονή να γίνει κάποιος έλεγχος από την Οικονομική Αστυνομία ή το Οργανωμένο Έγκλημα;

- «Τίποτα, τίποτα. Μα, σας λέω ότι δεν έχουμε καμία πληροφόρηση, ούτε κανένα έγγραφο...».

- Εσείς το μάθατε δηλαδή από τα ΜΜΕ;

- «Από τα ΜΜΕ το άκουσα, αλλά δεν έλεγε τίποτα συγκεκριμένο. Έτσι, όταν το είδα στην αρχή λέω “δεν έχουμε εμείς καμία σχέση” γιατί λέει για ένα εκατομμύριο στον ηγούμενο. Γιατί εγώ ξέρω τι χρήματα έχω, οπότε αυτό δε με αφορά. Μετά όμως βάλανε κάποιοι και ονομαστικά... κάποιος δηλαδή (...) έγραψε ότι ο ηγούμενος Παρθένιος της Μονής Οδηγητρίας έχει ένα εκατομμύριο στον λογαριασμό του... Καλά, πού το έχει και δεν το ξέρω εγώ; Αναρωτιέμαι».

- Το έβαλε ο πολιτευτής στο Facebook...

- «Δεν ξέρω ποιος το έβαλε, αλλά μάλλον αυτοί υποψιάζομαι, είμαι σίγουρος ότι το βάλανε όλοι αυτοί... η ομάδα αυτή».

- Συνολικά η Μονή πόσα στρέμματα και σε πόσους κτηνοτρόφους νοικιάζει;

- «Συνολικά έχει πάνω από 20.000 στρέμματα. Νοικιάζουμε σε πολλούς, κρατάμε κάποια για τη Μονή και τα υπόλοιπα τα νοικιάζουμε σε κτηνοτρόφους. Και τώρα που είχαμε δυνατότητα σε κάποιους παραγωγούς που είχαν ανάγκη και δεν είχαν...».

- Πόσο ενοίκιο παίρνετε από τους κτηνοτρόφους;

- «Μέχρι τώρα ήταν 3,5 ευρώ το στρέμμα... Τώρα από φέτος έχουμε βάλει 5 ευρώ το στρέμμα».

- Πόσα χρήματα δηλαδή μαζεύετε κάθε χρόνο από τα ενοίκια;

- «Κοιτάχτε, δεν τα πληρώνουν όλοι και πολλά δεν... Δηλαδή τώρα που μπήκανε τα ενοίκια που βγάλαμε τα καινούργια ενοικιαστήρια και μπαίνουν ηλεκτρονικά, έχουμε γύρω στις 23.000 γιατί βάλαν και κάποιο λογαριασμό δικό μου να τα βάζω εκεί. Γύρω στα 23.000-24.000 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που έχουμε πάρει συνολικά. Και πολλοί χρωστούν χρόνια, είναι πολλοί κτηνοτρόφοι που δεν έχουν πληρώσει εδώ και χρόνια».

- Εσείς πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε, εκτός από τα εξώδικα και όλα αυτά;

- «Εκτός από την ανακοίνωση και τα εξώδικα, θα κινηθούμε δικαστικά. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πάρουμε τα πορίσματα και μετά οι δικηγόροι θα προχωρήσουν στον δρόμο της Δικαιοσύνης».

- Πόρισμα για 1 εκατομμύριο έχετε βρει στην Αθήνα;

- «Δεν έχουμε βρει τίποτα!».

- Μόνο μια καταγγελία δηλαδή και τη δέσμευση των λογαριασμών...

- «Ακριβώς, μόνο αυτό ξέρουμε».

- Έχουν δεσμευτεί και της Μονής οι λογαριασμοί;

- «Όχι, όχι, η επίθεση είναι προσωπική, προσωπικά σε εμένα!».

- Πάντως, ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει. Η Μονή πρέπει να έχει δικό της λογαριασμό, έτσι;

- «Ναι, ο λογαριασμός είναι στο όνομα της Μονής, εγώ είμαι ο διαχειριστής που διαχειρίζομαι, αλλά όλα με παραστατικά. Τα πάντα γίνονται νόμιμα. Με τα ενοικιαστήρια, με αποδείξεις, με όλα... Δηλαδή αυτοί ισχυρίζονται ότι εγώ τα ενοικιάζω στους ενοικιαστές, παίρνουμε επιδοτήσεις και τα μοιραζόμαστε και κάνουμε κομπίνες... Αυτά είναι τελείως ανυπόστατα! Δεν μπορούν να γίνονται τέτοια πράγματα. Η Μονή ελέγχεται από τον Οργανισμό για οτιδήποτε κάνουμε! Παίρνουμε αποφάσεις, εγκρίσεις, ελέγχους... δεν μπορώ να κάνω εγώ ό,τι θέλω!».

- Ωστόσο, οι επιδοτήσεις από τις ενοικιαζόμενες εκτάσεις μπορεί να είναι και πάνω από 1 εκατομμύριο, έτσι;

- «Φυσικά και θα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο!».

- Το λέω αυτό επειδή προσπαθώ να βρω μια λογική εξήγηση για το εκατομμύριο, πώς έχει προκύψει...

- «Ε, ναι, είναι πάνω από εκατομμύριο. Αλλά αυτά κατατέμνονται, μπορεί να είναι 100-150 άτομα...».

- Πάντως η Μονή δεν παίρνει από εκεί.

- «Η Μονή παίρνει κάποια επιδότηση, έχει 200 ζώα, αλλά παίρνει όσο σας είπα, 15-20 χιλιάδες...».

- Όχι όμως από τα ενοικιαζόμενα...

- «Όχι, όχι! Από τα ενοικιαζόμενα, μόνο το ενοίκιο! Το ενοίκιο και τίποτα άλλο... Έτσι είναι νομικά, έτσι είναι το σωστό, το δίκαιο. Εγώ δεν ονοματίζω κάποιον, επειδή δεν έχω στοιχεία... Υποψιάζομαι όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κηρύξει πόλεμο κι ότι το πιο πιθανό να είναι κάποιοι από αυτούς. Δεν έχουμε στοιχεία, θα βρεθούν και θα πάμε στη Δικαιοσύνη».

- Έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν ξανά στη Μονή; Να ψάξουν δηλαδή οι Ανεξάρτητες Αρχές;

- «Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι, διότι η Μονή, ξέρετε, μέχρι τώρα και παλιότερα, η Μονή δεν είχε σχεδόν τίποτα, τα ενοίκια πολύ λίγα, τα χρήματα μηδαμινά, τώρα προσπαθώ να αξιοποιήσω την περιουσία της Μονής και γι’ αυτό έχω στοχοποιηθεί. Προσπαθώ να αξιοποιήσω ώστε να έχει έσοδα, να κάνει το έργο της και θα τα διαχειριστούν μέσα από διάφορους φορείς, να γίνει και φιλανθρωπικό έργο. Δηλαδή αυτά τα χρήματα που θα πάρει η Μονή δε θα τα πάρω εγώ. Αφού ξέρετε, θα γίνει ένας φορέας, της Εκκλησίας ο οργανισμός, η Μητρόπολη, θα αξιοποιηθούν προς όφελος της Μονής και της κοινωνίας».

Μονή Οδηγητρίας

Η ανακοίνωση-απάντηση για τα δημοσιεύματα

Αργά χθες το απόγευμα εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση από τη Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Ιερά Μονή Οδηγήτριας:

«Σχετικά με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τα οποία αναφέρονται σε σκάνδαλο “Μεγάλης απάτης σε Μοναστήρι του Ηρακλείου” και περί “εκατομμυρίων σε λογαριασμούς του ηγουμένου”, κάνομε γνωστά τα εξής:

Η Ιερά Μονή και ο ηγούμενος ουδέποτε λάβαμε γνώση με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε μας έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε έγγραφο, κλήση ή διάταξη από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή οποιαδήποτε άλλη Αρχή ή υπηρεσία, και κατά συνέπεια η όποια γνώση μας περιορίζεται αποκλειστικά από τα ως άνω δημοσιεύματα, τα οποία όμως “δείχνουν” την προέλευση των εις βάρος μας έωλων και κακεντρεχών καταγγελιών.

Είμαστε σε θέση να δηλώσομε ρητά και απερίφραστα ότι όλες οι πράξεις και οι αποφάσεις του Ηγουμενοσυμβουλίου και του ηγουμένου είναι απολύτως νόμιμες και ανάγονται στα πλαίσια διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας της Ιεράς Μονής. Οι κάθε είδους συμβάσεις που συνάπτονται είναι σύμφωνες με τη σχετική νομοθεσία, υποβάλλονται και εγκρίνονται από τον Οργανισμό Διοίκησης Μοναστηριακής Περιουσίας Ηρακλείου.

Επιδοτήσεις ή ενισχύσεις που τυχόν χορηγήθηκαν σε μισθωτές παραγωγούς μέσω ευρωπαϊκών ή εθνικών προγραμμάτων οποτεδήποτε εισπράχθηκαν από τους ίδιους τους δικαιούχους μισθωτές, χωρίς η Ιερά Μονή και ο ηγούμενος να έχουν οποιαδήποτε σχέση, ωφέλεια ή ανταπόδοση από αυτές. Η Μονή, ασκώντας τη διαχείριση της περιουσίας της, εισπράττει τα ελαχιστότατα ενοίκια για τις εκτάσεις που μισθώνει στους παραγωγούς, χωρίς η ίδια και ο ηγούμενος να έχουν οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση ωφέλεια από τη διαδικασία αυτή.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ηγουμένου και της Ιεράς Μονής, τα σημερινά υπόλοιπα, καθώς και οι κινήσεις τους διαχρονικά είναι ήδη γνωστά στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι λογαριασμοί αυτοί δεν περιέχουν τα “μεγάλα ποσά” είτε “τα εκατομμύρια” που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά, αλλά ελάχιστα ποσά, τα οποία με απόλυτη διαφάνεια και νόμιμο τρόπο έχουν αποκτηθεί από τους δικαιούχους τους.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα και οι σκανδαλιστικές λεπτομέρειές τους όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά είναι απολύτως ψευδή και εξ ολοκλήρου ανυπόστατα, δυσφημιστικά και συκοφαντικά σε βάρος της Ιεράς Μονής και του ηγουμένου, έχουν δε προφανή στόχο να πλήξουν τη μοναχική αδελφότητα και την Εκκλησία γενικότερα.

Η Μονή μας επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση των δεουσών ευθυνών στους εμπνευστές των εις βάρος μας συκοφαντιών.

Αναμένομε τη γνωστοποίηση του πορίσματος της Αρχής και θα επανέλθομε για το άνω θέμα.

Από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ι.Μ. Οδηγητρίας».

            https://www.neakriti.gr/kriti/2009069_i-exomologisi-toy-igoymenoy-gia-1-ekat-eyro-synenteyxi-potamos-toy-geronta-parthenioy 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.