Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Κουρκουμάς: Ένα «φάρμακο» της φύσης -Πού βοηθά

pentapostagma.gr

Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα), αυτό το μπαχαρικό «θησαυρός», δεν δίνει απλώς μια πικάντικη νότα στα φαγητά. Είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη συμβολή του σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική για χιλιετίες.

Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας. Τον 13ο αιώνα οι Άραβες έμποροι τον έφεραν στις δυτικές χώρες.

Πλέον μπορούμε να επωφεληθούμε στο έπακρο από την ευεργετική του δράση περισσότερο από ποτέ. Φύση και επιστήμη συνέβαλαν στη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως συμπληρώματος κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι.

Η κουρκουμίνη και τα παράγωγά της, διμεθοξυκουρκουμίνη και δις διμεθοξυκουρκουμίνη, γνωστά ως κουρκουμινοειδή, αποτελούν βασικά συστατικά του ριζώματος του φυτού Curcuma Longa.

Όμως τα κουρκουμινοειδή είναι υδρόφοβα, που σημαίνει ότι δεν διαλύονται στο νερό, με αποτέλεσμα να απορροφώνται δύσκολα και σε πολύ μικρή ποσότητα στο έντερο και να μεταβολίζονται γρήγορα.

Αυτές οι συνθήκες αποτρέπουν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά να φθάσουν σε ιστούς-«στόχους» μακριά από το έντερο και να ασκήσουν την ευεργετική τους δράση. Επιπλέον, η κλασική σκόνη κουρκουμά μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στα φαγητά, αλλά δεν μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά οφέλη υγείας στις ποσότητες που συνήθως καταναλώνεται.

Τη λύση στο πρόβλημα δίνει το πρώτο παγκοσμίως συμπλήρωμα κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι, το οποίο παρασκευάζεται με μια σειρά εξελιγμένων τεχνικών, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα, όπως λέγεται, των κουρκουμινοειδών από τον στοματικό βλεννογόνο κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος, παρακάμπτοντας το έντερο.

Η μοναδική απορρόφηση που προσφέρει το πρώτο παγκοσμίως συμπλήρωμα κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι, ιδανικό για ηλικίες άνω των 3 ετών, ελέγχθηκε και αποδείχθηκε στη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff.

Πού βοηθά

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς επηρεάζει περισσότερα από 700 γονίδια, γεγονός το οποίο θα μπορούσε, εν μέρει, να ερμηνεύσει τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία:

– έχει αντικαρκινική δράση,

– έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας),

– έχει αντιοξειδωτική δράση,

– μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου,

– βοηθά στην πέψη,

– έχει αντιμικροβιακή δράση για τη θεραπεία πληγών, ελκών και εκζεμάτων.

Ειδικότερα, η φαρμακολογική αξιολόγηση των κουρκουμινοειδών έδειξε σαφείς αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αλλά και κυτταροτοξικές δράσεις σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η διμεθοξυκουρκουμίνη έχει δείξει σημαντικές αντικαρκινικές δράσεις, κυρίως έναντι του καρκίνου του προστάτη.

Ο κουρκουμάς σε σκόνη εμπεριέχει κουρκουμινοειδή σε ποσοστό 3%, τη στιγμή που ένα αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής έχει εκχύλισμα κουρκουμά (και όχι απλά σκόνη κουρκουμά) με 95% κουρκουμινοειδή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική της ενίσχυσης του κουρκουμά ή και των συμπληρωμάτων του με πιπερίνη (δραστική ουσία του πιπεριού) σαφέστατα και ενισχύει την απορρόφησή του, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν λύνει το θέμα της διαλυτότητας του κουρκουμά στο νερό.

Ακόμη και με πιπερίνη ο κουρκουμάς παραμένει υδρόφοβος (αδιάλυτος στο νερό). Παράλληλα σκευάσματα που χρησιμοποιούν τεχνικές λιποσωμάτων ή μικκυλίων μπορεί να οδηγούν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά σε καλύτερη απορρόφηση, δεν μπορούν όμως να συγκριθούν με τη μοναδική παγκοσμίως φαρμακοτεχνική μορφή η οποία παρακάμπτει το έντερο και διεισδύει στον οργανισμό διαμέσου του στοματικού βλεννογόνου.

onmed.gr

https://www.pentapostagma.gr/2017/07/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF-2.html   (31 Μια 2018   102)   (19 Νοε 2019   45)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.