Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Λιβάνι: Δεν διώχνει μόνο τον διάβολο – Οι “άγνωστες” θεραπευτικές του ιδιότητες

            vimaorthodoxias.gr

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο (5ος αιώνας π.Χ.) η προέλευση του λιβανιού εντοπίζεται στην αραβική χερσόνησο:

«Η Αραβία είναι η μόνη περιοχή η οποία παράγει λιβάνι, μύρο, κάσσια και κανέλα.Τα δέντρα που παράγουν λιβάνι φρουρούνται από φτερωτά ερπετά μικρού μεγέθους και διαφόρων χρωμάτων»

Το λιβάνι μαζί με τον χρυσό και τη σμύρνα αποτελούν τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα δώρα στην ιστορία. Πρόκειται για μια αρωματική ρητίνη που εξάγεται από το ιερό δέντρο Boswellia που βρίσκεται στην Αφρική και την Αραβία. Οι έρευνες έδειξαν ότι η ένωση ακετυλο-11-κετο-βητα-μποσβελλικό οξύ (AKBA) που προέρχεται από τη ρητίνη έχει επιτυχή δυνητική αποτελεσματικότητα ως προς την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών.

Ιδιότητες

Το λιβάνι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες τόσο για τις πνευματικές όσο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι μη τοξικό, μη ερεθιστικό και είναι ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του λιβανιού αποδίδονται στις αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, απολυμαντικές, στυπτικές, πεπτικές, διουρητικές, αποχρεμπτικές, ηρεμιστικές, αντικαταθληπτικές, τονωτικές, επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το αιθέριο ελαίο του λιβανιού εξάγεται από την ρητίνη του δέντρου Boswellia Carteri και τα κύρια συστατικά του είναι Alpha Pinene, Actanol, Bornyl Acetate, Linalool, Octyl Acetate, Incensole και Incensyl Acetate.

Για το μυαλό και το πνεύμα

Το άρωμα του λιβανιού έχει χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Προκαλεί αίσθημα ψυχικής ειρήνης και γαλήνης. Ενεργοποιεί την διορατικότητα, αυξάνει την πνευματική κατανόηση και μειώνει το άγχος. Σε καταστάσεις άγχους μπορούμε να κάψουμε λίγο λιβάνι ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι στον καυστήρα των αιθέριων ελαίων και θα μας βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, να χαλαρώσουμε και να ηρεμίσουμε.

Θεωρείται επίσης, ότι βοηθάει στην επούλωση και απελευθέρωση των τραυμάτων του παρελθόντος, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε τη θλίψη.

Αναπνευστικό σύστημα

Το λιβάνι ως αιθέριο έλαιο και λάδι χάρη στις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρέχει ανακούφιση και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως άσθμα, βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, ρινική συμφόρηση, δύσπνοια και καταπραϋνει τον βήχα εξαλείφωντας το φλέγμα από τους πνεύμονες.

Σε μια κρίση άσθματος όταν ο ασθενής εισπνεύσει το άρωμα του λιβανιού η κατευναστική ιδιότητα του θα τον βοηθήσει να επιβραδύνει και να εμβαθύνει την αναπνοή, φέρνοντας ανακούφιση και χαλάρωση.

Για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα που προκύπτουν από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού κάνουμε μπάνιο με αιθέριο έλαιο λιβάνι, στην μπανιέρα προσθέτουμε ζεστό νερό και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι και απολαμβάνουμε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο. Ευεργετικά αποτελέσμα έχει και ένα ατμόλουτρο με αιθέριο έλαιο λιβάνι, σε ένα μπολ με ζεστό νερό προσθέτουμε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι και εισπνέουμε για 10 λεπτά.

Επίσης, οι καταπραϋντικές του ιδιότητες βοηθάνε στην αντιμετώπιση του πόνου όπως πονοκεφάλους, πονόδοντο και πόνο στο σώμα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες του λιβανιού βοηθάνει στην εξάλειψη των μικροβίων που βρίσκονται στον χώρο. Με την καύση του λιβανιού, εκχυλίζονται οι ιδιότητες του και ο καπνός του φιλτράρει και απολυμαίνει τον χώρο.

Το λιβάνι βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας αερίου (φουσκώματος) από τα έντερα και δίνει ανακούφιση από προβλήματα όπως πόνους στο στομάχι, στην κοιλιακή χώρα και στο στήθος. Δέρμα Το λιβάνι είναι το απόλυτο δώρο για την επιδερμίδα μας.

Εξαιρετικά ευργετικό για τη θεραπεία του ξηρού δέρματος και για την ώριμη επιδερμίδα καθώς μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων. Έχει ισχυρές αντιγηραντικές και στυπτικές ιδιότητες και προωθεί την αναγέννηση των υγιών κυττάρων διατηρώντας υγιή τα υπάρχοντα κύτταρα και τους ιστούς του δέρματος. Βοηθάει να εξαλειφθούν οι κηλίδες από τον ήλιο, απομακρύνει τις μικρο ρυτίδες γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος. Καταπολεμάει την ακμή, θεραπεύει και επουλώνει τα κοψίματα, τις εκδορές, τις ουλές και βοηθάει στην καταπολέμηση οποιασδήποτε μόλυνσης του δέρματος όπως του τετάνου και προστατεύει από την ανάπτυξη λοιμώξεων.

Έχει πηκτικές ιδιότητες και βοηθάει στο σταμάτημα της αιμοραγίας από τις πληγές και τα κοψίματα. Οι στυπτικές του ιδιότητες ενισχύουν τα ούλα και τις ρίζες των μαλλιών. Βοηθάει επίσης, στο ξερώριασμα των ραγάδων που προέρχονται από μια εγκυμοσύνη ή από τις εναλλαγές του σωματικού βάρους και συσφίγγει το δέρμα.

Καρκίνος Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι το λιβάνι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε κύτταρα και σε ζωικές μελέτες. Περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για να καθοριστεί αν το λιβάνι είναι μια πραγματικά έγκυρη θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο. Οι μέχρι τώρα όμως δημοσιευμένες μελέτες δεν παρατήρησαν τίποτα το αρνητικό αντιθέτως αποκάλυψαν ότι το λιβάνι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέψει τα υγιή.

Καρκίνος του προστάτη:

Τον Μάρτιο του 2010 δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο “Molecular Pharmacology,” του Δρ. Aydee C. Estrada, σχετικά με τις επιπτώσεις των τιρουκαλικών οξέων, ενεργά συστατικά που περιέχονται στο λιβάνι κατά του καρκίνου του προστάτη. Ο Δρ. Estrada διαπίστωσε ότι τα τιρουκαλικά οξέα που εκχυλίζονται από το λιβάνι σκοτώνουν επιτυχώς τα καλλιεργημένα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Λευχαιμία:

Η Οξεία μυελοειδή λευχαιμία είναι ένας καρκίνος που εμφανίζεται στο μυελό των οστών και προέρχεται από κύτταρα τα οποία τελικά εξελίσσονται σε λευκά κύτταρα του αίματος του ανοσοποιητικού συστήματος. Τον Μάρτιου του 2005 δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο περιοδικό “Molecular Cancer Therapy” του Δρ. Lijuan Xia, ο οποίος ανέφερε ότι με βάση των πειρμάτων που διεξήγαγε, η ρητίνη από εκχύλισμα λιβανιού αυξάνει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων κατά 40% περίπου.

Καρκίνος του νεφρού:

Τον Μάρτιο του 2009 δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο “BMC συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική”, όπου ο Δρ. Mark Barton Frank κατέδειξε ότι το λιβάνι είναι κυτταροτοξικό για τα καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κύστης, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα ενώ δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά.

Ινομυώματα/Καρκίνος στη μήτρα:

Το λάδι από λιβάνι είναι πολύ καλό για την υγεία της μήτρας. Ρυθμίζει την παραγωγή της οιστρογόνου ορμόνης, μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού όγκου εμμηνόπαυσης ή κύστης στη μήτρα. Στην περίοδο της προ-εμμηνόπαυσης, διατηρεί υγιή την μήτρα και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση. Άλλα οφέλη Ανακουφίζει από τον πόνο και βοηθάει στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών διαταραχών όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα, ρευματισμοί, αρθρίτιδα και νόσος του Crohn.

Παρενέργειες – Προφυλάξεις Χειρουργική επέμβαση/Οδοντιατρείο:

Σταματάμε τη χρήση λιβανιού πριν από χειρουργική επέμβαση και πριν την επίσκεψή μας στον οδοντίατρο.

Αλλεργική αντίδραση:

Αν και σπάνια εμφανίζονται αλλεργικές αντιδράσεις από το λιβάνι τις σπάνιες φορές που καταγράφηκαν αντιδράσεις σημειώθηκαν αναφορές που περιλαμβάνουν εξάνθημα, κνίδωση, ερεθισμένο δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο λαιμό και στο στήθος.

https://www.vimaorthodoxias.gr/theologikos-logos-diafora/livani-den-diochnei-mono-ton-diavolo-oi-quot-agnostes-quot-therapeytikes-toy-idiotites/   (9 Νοε 2020   68)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.