Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Γάλλος φιλόσοφος André Comte-Sponville: θα προτιμούσα να μολυνθώ με coronavirus .... σε μια δικτατορία.

dimpenews.com

Θα προτιμούσα να μολυνθώ με coronavirus σε μια δημοκρατία παρά να διατηρηθώ (υγιής) σε μια δικτατορία.

ΟΧΙ στον παν-ιατρισμό (pan-médicalisme) στο να κάνουμε την υγεία την ανώτερη αξία…

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές της Γαλλίας και της Ευρώπης ο φιλόσοφος André Comte-Sponville προειδοποιεί: προσοχή να μην πέσουμε σε αυτό που αποκαλώ παν-ιατρισμό (pan-médicalisme),που έγκειται στο να κάνουμε την υγεία την ανώτερη αξία επομένως όλα να υποβληθούν με μόνα κριτήρια αυτά της ιατρικής.

Μιλάμε για απώλειες ενώ ετησίως στη χώρα μας πεθαίνουν 600.000 άτομα και ίσως 10 εκατομμύρια στην Κίνα. ….Με λίγα λόγια,όχι πανικός! Υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα στον κόσμο και στη ζωή από την επιδημία του coronavirus. Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο υποσιτισμός σκοτώνει 9.000.000 άτομα– εκ των οποίων 3.000.000 παιδιά– ετησίως; Ακόμη κι αν ήταν αυτό να γίνει θα προτιμούσα να μολυνθώ με coronavirus σε μια δημοκρατία παρά να διατηρηθώ (υγιής) σε μια δικτατορία που θα κληροδοτούσα στα παιδιά μου! Δεν θα μετανιώσουμε που δεν ζούμε σε μια δικτατορία! Δίνουμε, περισσότερο στις δημοκρατίες μας τα μέσα να είναι αποτελεσματικές, π.χ σεβόμενοι σχολαστικά τους κανόνες περιορισμού! Κατά τα λοιπά δεν είναι η υγεία η ανώτερη αξία μιας κοινωνίας. Επομένως προσοχή να μην πέσουμε σε αυτό που αποκαλώ παν-ιατρισμό (pan-médicalisme),που έγκειται στο να κάνουμε την υγεία την ανώτερη αξία επομένως όλα να υποταχθούν με μόνα τα κριτήρια αυτά της ιατρικής.”lejdd

Σε άλλη συνέντευξή του στο ”lecho” αναφέρει: Όλα γίνονται καθώς τα ΜΜΕ ανακάλυψαν ότι είμαστε θνητοί! όλα τα βράδια σε όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου απαριθμούν νεκρούς του Covid-19.Αλλά επιτέλους πρέπει να θυμίσουμε ότι στη Γαλλία πεθαίνουν 600.000 ετησίως; Ότι ο καρκίνος για π.χ πάντα στη Γαλλία σκοτώνει περί τους 150.000 κάθε χρόνο εκ των οποίων πολλά είναι παιδιά; Γιατί θα όφειλα να πενθήσω για 14.000 νεκρούς του Covid 19, που η μέση ηλικία τους είναι 81 ετών περισσότερο από ό,τι για τους άλλους 600.000; Σε παγκόσμια κλίμακα αυτό είναι πολύ χειρότερο.Ένας δημοσιογράφος με ρώτησε –σας ορκίζομαι είναι αλήθεια – αν αυτό ήταν το τέλος του κόσμου! Καταλαβαίνετε; Eίμαστε αντιμέτωποι με μια αρρώστια που το ποσοστό της θνησιμότητα είναι 1 ή 2% και τ΄άτομα σας μιλούν για το τέλος του κόσμου.

Η ιατρική είναι μεγάλο πράγμα ,αλλά δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει την πολιτική, την ηθική ή την πνευματικότητα.

-O Emmanuel Macron είπε (και δεν ήταν ο μόνος) ότι η “υγεία ήταν η προτεραιότητα”.Η υγεία έγινε η απόλυτη αξία των κοινωνιών μας;

–Eπιτέλους, ναι! Τρεις φορές επιτέλους!Σε κάθε περίπτωση αυτός είναι ένας κίνδυνος που μας απειλεί. Αυτό που αποκαλώ pan-médicalisme: το ν΄αναγάγεις την υγεία (κι όχι πια τη δικαιοσύνη, την αγάπη ή την ελευθερία) σ΄ανώτερη αξία,το να εμπιστευθούν στην ιατρική, όχι μόνο την υγεία μας αυτό θα ήταν νορμάλ ,αλλά τη συμπεριφορά των ζωών μας και των κοινωνιών μας. Φοβερό λάθος! Η ιατρική είναι μεγάλο πράγμα ,αλλά δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει την πολιτική, την ηθική ή την πνευματικότητα. Δείτε τις ειδήσεις μας : δεν βλέπουμε παρά γιατρούς . Οι ειδήμονες είναι για να διαφωτίζουν τον κόσμο και τους εκλεγμένους του κι όχι για να κυβερνούν..

-Κάποιες φωνές εγείρονται για να κριτικάρουν το οικονομικό blocage … τι πιστεύετε;

-Συμφωνώ, κι είναι αυτό που μ΄εξαγριώνει. Νοιάζομαι περισσότερο για το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών μου παρά για την υγεία μου που είμαι περί τα 70...Η καραντίνα είναι ο πιο δυνατός περιορισμός ελευθερίας που έζησα ποτέ.. Δεν υπάρχει ζήτημα, μακροπρόθεσμα, να θυσιάσουμε την ελευθερία στην υγεία.

Προτιμώ να μολυνθώ από το Covid-19 σε μια ελεύθερη χώρα παρά να τη γλιτώσω σ’ ένα ολοκληρωτικό κράτος!

Η ιστορία δεν ήταν ποτέ μια λευκή σελίδα. Αυτοί που πιστεύουν ότι όλα θα παραμείνουν ίδια λαθεύουν.. Αυτοί που θεωρούν ότι όλα θ΄αλλάξουν λαθεύουν επίσης.

dimpenews.com

https://dimpenews.com/2020/05/16/%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%82-andre-comte-sponville-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1-%CE%BD/?fbclid=IwAR1StiF0YPrqgderyzyH8rEWCd8c5bMDoAlqkIEE9zEbb8F0DBQGDFC-4Jc    (3 Ιαν 2021   69)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.