Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Τώρα, να κοινωνούμε ή όχι;

isagiastriados.com

π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Πολύς λόγος γίνεται, από τότε που άρχισε η πανδημία του κορωνοϊού, αν η Θεία Κοινωνία μεταδίδει ή όχι μικρόβια και κατ’ επέκταση αν πρέπει οι χριστιανοί να κοινωνούν ή όχι την περίοδο αυτή.

Δεν νομίζω ότι βγαίνει κάτι ή ενδείκνυται να θέλουμε ν’ αποδείξουμε στους αμύητους του μυστηρίου, ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού όχι μόνο δεν είναι φαρμάκι – δηλητήριο αλλά είναι φάρμακο ψυχής τε και σώματος.

Κι αυτό διότι:

Το μυστήριο έχει την έννοια του μυστικού, του άγνωστου στους αμύητους. Ως εκ τούτου, κάθε προσπάθεια να μιλήσεις με βάση τη λογική τους θα καταλήξει στο κενό. Φανερώνει, βέβαια, σοφία να παραιτείται κάποιος μπροστά σε κάτι που τον υπερβαίνει. Αλλά αυτή τη σοφία δεν την έχουν όλοι…

Η απόδειξη, πέρα από το ότι στηρίζεται στο πείραμα και στην ανθρώπινη εμπειρία, στην πραγματικότητα δεσμεύει την ελευθερία μας, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Ο Θεός των Χριστιανών όμως δεν θέλει ν’ αποδεικνύει την ύπαρξή Του, τη Θεότητά Του, την Ανάστασή Του. Γιατί τον ενδιαφέρει η σχέση κι όχι η επιβολή.

Η μεγάλη Ελληνίδα δραματική ηθοποιός και πολιτικός, Άννα Συνοδινού (απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου 2016), σε συνέντευξη της το 2007 στην εκπομπή ‘‘Αρχονταρίκι’’, ανάφερε μια προσωπική εντυπωσιακή της εμπειρία. Όταν αρρώστησε με καρκίνο επισκέφτηκε στο Ισραήλ τον κορυφαίο ιατρό του American Medical Center, Δρα. Σόλκες, ο οποίος ήταν παράλληλα ραβίνος. Αφού την εξέτασε, τη ρώτησε:

- Είσαι Χριστιανή;

Και όταν του απάντησε θετικά της είπε:

- Μαζί με τα χάπια θα πηγαίνεις και θα μεταλαμβάνεις Σώμα και Αίμα Χριστού, του Αρχηγού σου, του Θεού σου. Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Η διαπίστωση αυτή από ένα Εβραίο και μάλιστα Ραβίνο, δε έγινε με βάση την πίστη του αλλά την επιστημονική του παρατήρηση.

Δεν είναι ειρωνεία Έλληνες χριστιανοί επιστήμονες να αποτρέπουν από τη Θεία Κοινωνία και ο Εβραίος επιστήμονας να την προτρέπει;

Πώς να πείσεις για την ομορφιά της φύσης ένα τυφλό; Πώς να βεβαιώσεις για το μεγαλείο του έρωτα έναν ανέραστο; Πώς να αποδείξεις τη Ζωή που πηγάζει από τη Θεία Κοινωνία του Αναστημένου Χριστού στον άνθρωπο που δεν κοινωνεί, ή αν κοινωνεί κάποτε, το κάνει χωρίς μετάνοια, έτσι από έθιμο;

Είναι ουσιαστικό για το χριστιανό που «βαδίζει προς Θείαν Κοινωνίαν» να πιστεύει ότι κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού κοινωνά Αυτόν που νίκησε το θάνατο κι άρα δεν είναι δυνατό να προκαλέσει θάνατο.

Όσοι, λοιπόν, αυτό πιστεύουν ας προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης», εμπιστευόμενοι τον Κύριο και Θεό τους.

Όσοι δεν το πιστεύουν ας μείνουν μακριά. Οι συζητήσεις περί του μυστηρίου τούτου ουδέν ωφελούν…

http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/4903-tora-na-koinonoyme-i-oxi?fbclid=IwAR3dxKxlT1Z_yywNE-t3Fwz23kIbzKcCafUMHEDCuN0N2Yt1sbH7JZdp3OE 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.