Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Μην φοβάστε την Θεία Κοινωνία, μόνο την αμαρτία

vimaorthodoxias.gr

Το συγκλονιστικό περιστατικό στο Άγιο Όρος

Την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου σχεδόν όλο το εκκλησίασμα προσέρχεται να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων.

Το θέμα της Θείας Κοινωνίας έχει απασχολήσει πολύ τα ΜΜΕ από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Ελπίζουμε ότι κάποιοι δεν θα θελήσουν να το φέρουν στο προσκήνιο ξανά, με αφορμή τις εορτές του Πάσχα.

Η προπαγάνδα κατά της Θείας Κοινωνίας από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, καθώς και από μερίδα επιστημόνων, δεν έπιασε τόπο, και μάλιστα στο τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει σημαντικά.

Σε αυτό συντέλεσαν και τα αποτελέσματα ερευνών σε ασθενείς με κορονοϊό που έδειξαν ότι αυτός δεν μεταδίδεται τροφικά.

Για τον πιστό βέβαια δεν χρειάζοντα οι επιστημονικές έρευνες. Αυτός το μόνο που φοβάται είναι να μην κοινωνά αναξίως του Σώματος και Αίματος του Χριστού.

Τί σημαίνει κοινωνώ αναξίως;

Το βασικότερο είναι να μην έχει ο άνθρωπος ανεξομολόγητες μεγάλες αμαρτίες, όπως για παράδειγμα σαρκικές αμαρτίες, ψεύδη, συκοφαντίες, επιορκίες, αδικίες, να έχει βλάψει σοβαρά τον πλησίον του, να έχει έχθρα με άλλους ανθρώπους και να μην έχει συμφιλιωθεί μαζί τους κ.λπ.

Για αυτό τον λόγο, και ειδικά για τους ανθρώπους που δεν έχουν μία σταθερή και συνεπή σχέση με την Εκκλησία, η ασφάλεια πριν την Θεία Κοινωνία είναι η εξομολόγηση σε κάποιον πνευματικό.

Ο Απόστολος Παύλος το λέει καθαρά, ότι πρέπει ο άνθρωπος να εξετάζει τον εαυτό του πριν κοινωνήσει. Αυτός που κοινωνεί αναξίως, κοινωνεί εις κατάκριμα.

Έτσι ενώπιον της Θείας Κοινωνίας δεν φοβόμαστε ούτε τον κορονοϊό ούτε τις αρρώστιες ούτε κάτι άλλο, παρά μόνο την αμαρτία.

Γιατί η Θεία Κοινωνία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνάντηση με τον Χριστό, τον Οποίο παίρνουμε μέσα μας.

Όταν όμως την ψυχή μας βαραίνουν σοβαρές αμαρτίες, δεν μπορεί να μπει ο Χριστός. Πρέπει πρώτα να την καθαρίσουμε από αυτές.

Για το ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία, αξιοσημείωτο είναι το εξής περιστατικό που συνέβη στο Άγιο Όρος το περασμένο φθινόπωρο. Μας το διηγήθηκε άνθρωπος που εργάζεται εκεί και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σε κάποια φάση είχαν αρρωστήσει από κορονοϊό μερικοί από τους μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής που λειτουργεί στο Άγιο Όρος.

Οι μαθητές αυτοί είχαν απομονωθεί σε ειδικό χώρο.

Σε κάποια εορτή ο ιερέας, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον ναό της Σχολής, πἠγε και τους κοινώνησε όλους τους ασθενείς, παρότι ο ίδιος ήταν ηλικιωμένος και θα μπορούσε να κινδυνεύσει σοβαρά.

Στην συνέχεια κατέλυσε το υπόλοιπο της Θείας Κοινωνίας.

Ο ιερέας δεν έπαθε τίποτε.

Για αυτό λοιπόν ας μην φοβόμαστε τον κορονοϊό, όταν θέλουμε να κοινωνήσουμε, αλλά μόνο να ετοιμάσουμε τις ψυχές μας να δεχθούν τον Χριστό.

https://www.vimaorthodoxias.gr/thavmata/min-fovaste-tin-theia-koinonia-mono-tin-amartia/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.