Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Γιατί τιμάμε την Υπεραγία Θεοτόκο;

oikohouse.wordpress.com

του οσίου Θεοφάνη του Εγκλείστου

Με ρώτησε παλαιότερα κάποιος: «γιατί τιμάμε τόσο πολύ την Υπεραγία Θεοτόκο; Γιατί την τιμάμε όχι μόνο περισσότερο από όλους τους Αγίους, αλλά και από τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους;»

Και του απάντησα: «Ούτε οι άγγελοι ούτε οι αρχάγγελοι, ούτε τα Χερουβείμ ούτε τα Σεραφείμ είχαν τόσο στενή και ουσιαστική συμμετοχή στο έργο της σωτηρίας μας, όσο η Μητέρα του Θεού.

Το έργο της σωτηρίας μας ονομάζεται «ένσαρκος οικονομία».

Έπρεπε ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας τριάδος, να προσλάβει την ανθρώπινη φύση. Χωρίς αυτήν την πρόσληψη δεν θα μπορούσε να οικοδομηθεί η σωτηρία μας.

Ο Υιός και Λόγος του Θεού έλαβε την ανθρώπινη φύση από την Αειπάρθενη Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και την επισκίαση της δυνάμεως του Υψίστου Θεού.

Οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι υπηρέτησαν στην θεία ενσάρκωση χωρίς όμως να συμμετέχουν ουσιαστικά σε αυτή. Ενώ η Μητέρα του Θεού εισέρχεται ουσιαστικά στο έργο της θείας σαρκώσεως.

Γι’ αυτό την τιμάμε περισσότερο από όλα τα κτίσματα.

Τι κάνουμε όταν κοινωνούμε;

Παίρνουμε μέσα μας το άχραντο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Χριστού.

Και αυτό από πού προέρχεται;

Από την Υπεραγία Θεοτόκο.

Είθε ο νους σας και η καρδιά σας να μελετούν την συμμετοχή της στο έργο της Σωτηρίας και να την εξυψώνουν περισσότερο από κάθε υλικό ή άυλο πλάσμα του Θεού».

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Τριμηνιαίο περιοδικό Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου – Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

Τεύχος 25ο – Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2013

https://oikohouse.wordpress.com/2021/08/17/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%ba%ce%bf/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.