Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Στην κρητική λαδανιά και τη γλιστρίδα το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προδιαβήτη

dikaiologitika.gr

Στη φύση βρίσκεται η «συνταγή» για την αντιμετώπιση του προδιαβήτη, αντιστρέφοντας την πορεία που οδηγεί στην εκδήλωση διαβήτη και των επιπλοκών του.

Καρδιαγγειακή νόσος, νεφρική νόσος, νευροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια που οδηγεί σε μειωμένη όραση ακόμη και τύφλωση. Αυτές είναι μερικές από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη.

Αλλά η διάγνωση προδιαβήτη, του «προάγγελου» της νόσου, μπορεί να συμβάλλει στην αναστροφή της πορείας και τα πολύτιμα συστατικά για την αντιμετώπιση τους εντοπίστηκαν στη φύση, σύμφωνα με το News4Health.

Προδιαβήτης είναι η κλινική κατάσταση κατά την οποία καταγράφονται υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα γλυκόζης αίματος, αλλά όχι στα επίπεδα που δείχνουν εκδήλωση διαβήτη, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Λειτουργεί ως «καμπανάκι κινδύνου», αφού υπολογίζεται πως 7 στα 10 άτομα θα δουν τον προδιαβήτη τους να εξελίσσεται σε διαβήτη.

Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι καίρια για να αλλάξει πορεία η εικόνα της υγείας του ασθενούς. Αλλαγές στη διατροφή, ένταξη άσκησης στο πρόγραμμα, έλεγχος του στρες είναι η αρχή της παρέμβασης. Πέραν των φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπου και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο από το θεράποντα ιατρό, οι ασθενείς έχουν ένα ακόμη πολύτιμο «σύμμαχο», που αξιοποιεί τη δύναμη δύο ελληνικών φυτών με αποδεδειγμένη δράση για τον έλεγχο της γλυκόζης και τη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης.

Ο λόγος για την λαδανιά και τη γλιστρίδα, τα δύο ελληνικά φυτά που μαζί με τα ιχνοστοιχεία Cr, Zn και οι βιταμίνες B3 & B6 συνθέτουν το PRODIATEC της Libytec, που μπορεί να χορηγηθεί τόσο σε άτομα με προδιαβήτη, όσο και σε άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με τη νόσο ή εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο.

Η εν λόγω «ασπίδα» προλαμβάνει την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη, βοηθάει στην αύξηση της απορρόφησης της γλυκόζης αίματος από τους ιστούς και στην ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

H κρητική λαδανιά και η γλιστρίδα

Η κρητική λαδανιά ή αλάδανο (cistus creticus) φύεται γύρω από το χωριό Σίσες Μυλοποτάμου στα βόρεια του νομού Ρεθύμνης. Το φυτό παράγει μεγάλες ποσότητες μιας ρητίνης, γνωστής από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές ιδιότητές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυτό αναφέρεται από τον Ιπποκράτη, τον Ηρόδοτο και τον Διοσκουρίδη.

Τα είδη Cistus χρησιμοποιούνται συχνά σε παραδοσιακά φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας και του διαβήτη, των πεπτικών ελκών και της διάρροιας, ως γενικές θεραπείες σε πολλές δερματικές παθήσεις και ως αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδικά φάρμακα. Ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα έναντι του οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με την υπεργλυκαιμία και έχει δράση PPAR-γ αγωνιστή και δράση σε πεπτικά ένζυμα

Η αντράκλα ή γλιστρίδα (Portulaca oleracea) είναι ένα ποώδες ετήσιο φυτό με ευρεία κατανομή στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου (Ευρώπη, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία και Αφρική) όπου συχνά προστίθεται σε σούπες και σαλάτες και έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική. Διαθέτει και ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων, με δράσεις που συσχετίζονται με τα περιεχόμενα χημικά συστατικά του. Περιέχει φλαβονοειδή, αλκαλοειδή, πολυσακχαρίτες, λιπαρά οξέα, τερπενοειδή, στερόλες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Έχει ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ ως ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά φυτά.

Το Portusana® από γλιστρίδα, το μοναδικό πατενταρισμένο, είναι εκχύλισμα ενός ελληνικού φυτού παραδοσιακά γνωστού για τις αντιδιαβητικές του ιδιότητες, με διπλό μηχανισμό δράσης για τον έλεγχο της γλυκόζης & τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/349713/stin-kritiki-ladania-kai-ti-glistrida-to-kleidi-gia-tin-antimetopisi-tou-prodiaviti 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.