Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Μεσογαίας Νικόλαος: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»


vimaorthodoxias.gr
Τη δική του φωνή μαζί με αυτή των 22 Ιεραρχών της Βορείου Ελλάδος που προ ημερών υπέγραψαν δήλωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Μεταξύ άλλων τονίζει πως «η Μακεδονία και μία και είναι ελληνική. Η αλήθεια αυτή δεν πρέπει να ομολογείται μόνον από την ιστορία, αλλά και να διατρανώνεται από τον λόγο και τις πολιτικές επιλογές μας».
Συγκεκριμένα η δήλωσή του αναφέρει:

Σεβασμιώτατοι άγιοι αδελφοί,
Έλαβα προ ολίγων ημερών την επιστολή Σας σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα και τη λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, και επιτρέψτε μου και ως Μακεδόνας και ως Ιεράρχης να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου για την πρωτοβουλία Σας και τη χαρά μου για το ύφος και το περιεχόμενό της. Μας κάνατε να νοιώσουμε και εθνικά αλλά και ως Εκκλησία υπερήφανοι.
Το γεγονός ότι χωρίς καμμία εξαίρεση, όλοι οι Μητροπολίτες των επαρχιών της Μακεδονίας μας βγάζετε αυτήν την κραυγή σεβασμού στην ιστορική αλήθεια και αυτόν τον αναστεναγμό ομολογίας της, καθιστά την πρωτοβουλία Σας ιστορική και δίνει στον λόγο Σας διάσταση προφητική.
Εκφράζεστε χωρίς τις ορθολογιστικές αναστολές ότι δήθεν όλα έχουν κριθεί, δίχως τον φόβο ότι τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα θα αντιδράσουν, δίχως τη σκέψη ότι οι εκφραστές του σύγχρονου πολιτικού συμβιβασμού θα δυσαρεστηθούν, δίχως τους ενδοιασμούς ότι θα κατηγορηθείτε πως δήθεν πολιτι­κολογείτε, δίχως επιφυλάξεις και μισόλογα. Και αυτό είναι που εγγυάται την αλήθεια των προθέσεών Σας, τη γνησιότητα των σκέψεών Σας και την αυθεντικότητα της ομολογίας Σας, τώρα που η αλήθεια των γεγονότων βεβηλώνεται με ασέβεια και κάθε ειλικρινής αντίδραση πνίγεται στον χείμαρρο της πολιτικής θρασύτητας η εξουθενώνεται από τον καύσωνα του εκφοβισμού, των απειλών και των εκβιασμών αυτών που αγνοούν τα ιερά και όσια.
Το Μακεδονικό ζήτημα δεν είναι μόνο Μακεδονικό· είναι εθνικό και άπτεται της αξιοπρέπειάς μας ως Ελλήνων και της ίδιας της ελευθερίας του πνεύματος, της συνειδήσεως και του λόγου. Σίγουρα θέλει την πολιτική του διαχείριση, είναι όμως και πνευματικό και γι’ αυτό ο λόγος Σας είναι προφητικός, έχει παρρησία, λάμπει από ενάργεια, σεβασμό και ειλικρίνεια.
Επιτρέψετε μου να πω ότι η δύναμη της επιστολής Υμών των 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας είναι ίσως μεγαλύτερη από αυτήν της φωνής του εκατομμυρίου των ηρωικών συμπολιτών μας που διετράνωσαν την αλήθεια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια της περασμένης χρονιάς. Γιατί Εσείς είστε και όλοι και μαζί. Αυτή η ομολογία Σας, μαζί με τα ψηφίσματα των συγκλονιστικών συλλαλητηρίων, τις δηλώσεις και τα κείμενα καταξιωμένων προσωπικοτήτων και τα αυθόρμητα τραγούδια των ηρωικών μαθητών για τη Μακεδονία μας, αποτελούν τον ισχυρότερο κόλαφο στη σύγχρονη υποτέλεια, τον συμβιβασμό, τη σκοπιμότητα, τη συμπαιγνία, την περιφρόνηση του αισθήματος των λαών.
Συμφωνίες που επιβάλλονται αυθαίρετα, που δυστυχώς ψηφίζονται με εντελώς οριακές ψευτοπλειοψηφίες, κάτω από αφόρητες πιέσεις ξένων συμφερόντων, κάτω από συνεχείς και προκλητικές δηλώσεις και επισκέψεις ύποπτων προσωπικοτήτων και διαμεσολαβητών, αγνοώντας έντονες λαικές διαμαρτυρίες, μέσα σε ένα ωκεανό ψευδών πληροφοριών, δεν είναι δυνατόν να υπηρετούν την αλήθεια και να εκφράζουν τον σεβασμό, αλλά προξενούν ανεπανόρθωτες ιστορικές καταστροφές.
Επιτρέψτε μου και πάλι να Σας ευχαριστήσω και ταπεινά να Σας συγχαρώ και να εκφράσω την επιθυμία δίπλα στη δική Σας ομολογία να θεωρήσετε ότι υπάρχει και η δική μου αδύναμη φωνή και ότι κάτω από τις δικές Σας ιερές υπογραφές κάπου βρίσκεται και η δική μου.
Εύχομαι ο Θεός να Σας στηρίζει στη μαρτυρία της αλήθειάς Του, να Σας ενδυναμώνει στον διωγμό και την περιφρόνηση και να Σας αντιπροσφέρει πολλαπλάσια το ανταπόδομα της ευθαρσούς ομολογίας Σας.
Ναί, η Μακεδονία είναι μία και μόνον Ελληνική! Και η αλήθεια αυτή δεν πρέπει να ομολογείται μόνον από την ιστορία, αλλά και να διατρανώνεται από τον λόγο και τις πολιτικές επιλογές μας.
https://www.vimaorthodoxias.gr/eipan/mesogaias-nikolaos-i-makedonia-einai-mia-kai-einai-elliniki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.